REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Anglijos futbole – diržų susiveržimo metas

Anglijos futbolo klubai susiduria su didelėmis bėdomis: svaro kurso nuosmukiu, milijardinėmis skolomis, dėl globalinės finansinės ir ekonominės krizės investuotojų patiriamais nuostoliais. Turint omenyje dabartinę krizę, galima klausti, ar dar atsiras norinčiųjų įsigyti Anglijos vienuolikes?

REKLAMA
REKLAMA

Štai Londono „Chelsea“ klubas anksčiau didžiavosi galįs įpirkti bet ką, nepaisant kainos. Tačiau dabar klubo vykdomasis direktorius Peteris Kenyonas atmetė pasiūlymus išplėsti sveikatingumo centrą „Stamford Bridge“ stadione. Oficiali atmetimo priežastis – projektas yra per brangus.

REKLAMA

Rusijos milijardieriaus Romano Abramovičiaus valdomas klubas pastaruoju metu yra priverstas susiveržti diržus. Praėjusių metų pabaigoje krizė smarkiai aptirpdė šio Rusijos oligarcho turtus. Jei anksčiau R. Abramovičiaus turtas buvo vertinamas 23,5 mlrd. dolerių, tai dabar iš šios įspūdingos sumos teliko vos 3,1 mlrd. dolerių. Oficialiai „Chelsea“ klubo vadovybė teigia, kad ekipa yra nepriklausoma nuo tirpstančių savininko turtų. Buvo teigiama, kad dar iki šios vasaros klubas bus pajėgus išlaikyti pats save.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau vadovybė nepaaiškino, kaip planuoja įgyvendinti šiuos tikslus. Nuo 2003 metų R. Abramovičius į Londono klubą sukišo 600 mln. svarų. Vien per 2006-2007 metų sezoną klubo nuostoliai siekė 75 mln. Duomenys apie praėjusius metus veikiausiai nebus paviešinti iki vasario mėnesio, tačiau prognozuojama, jog šie nuostoliai bus dar ženklesni.

Pasaulinė ekonominės krizė kelia grėsmę kone kiekvienam Anglijos klubui. Daugiau nei pusė „Premier“ lygos klubų yra priklausomi nuo savo savininkų pinigų. Nemaža dalis šių savininkų yra užsieniečiai. Šie savininkai, nepaisant finansinių rinkų nuosmukio, vis dar gali pasigirti dideliais turtais, tačiau dalis jų nebėra tokie turtingi, kad išlaikytų tokias pinigų rijimo mašinas, kokios yra Anglijos „Premier“ lygos klubai. Bendros visų „Premier“ lygos klubų skolos siekia 2,5 mlrd. dolerių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ekonominio pakilimo metais įsigyti Anglijos klubą buvo tarsi būtinas milijardieriaus statuso atributas – lygiai toks pat kaip ir prabangios jachtos, lėktuvai ar salos Ramiajame vandenyne. Kiekvienas, panorėjęs parduoti klubą, nesunkiai galėjo rasti pirkėją. Štai buvęs Tailando premjeras Thaksinas Shinawatra 2007 metais įsigijo „Manchester City“ ekipą už 80 mln. dolerių, o praėjusį rugsėjį pardavė ją šeichui iš Abu Dabio už daugiau nei dvigubai didesnę sumą.

Tačiau šios dienos jau yra praeityje. Kiekvienas, norintis parduoti klubą, dabar susiduria su viena didele problema: vadinamąja paskolų krize. „Dabar yra parduodama apie 15 klubų, tačiau niekas neperka“, - skundžiasi Londono „Arsenal“ treniruojantis prancūzas Arsenas Wengeras. Parduodami yra tokie klubai kaip „Everton“, „Newcastle United“ ar „Portsmouth“.

REKLAMA

Investuotojai net nesidomi „Liverpool“ ekipa, kuri yra viena iš pagrindinių pretendenčių iškovoti čempionų titulą. Klubas priklauso amerikiečiams Tomui Hicksui ir George'ui Gillettui, kurie, įsigydami ekipą, apkrovė ją 105 mln. svarų skola. Paskolą amerikiečiams suteikęs bankas „Bank of Scotland“ siekia persiderėti dėl paskolų išmokėjimo terminų, o tai nieko gero nežada.

Ne itin gera situacija yra ir „West Ham United“ vienuolikėje, kurią 2006 metais už 85 mln. svarų įsigijo islandas Bjorgolfuras Gudmundsonas. Šiam islandui bei jo sūnui priklausė 42 proc. nacionalizuoto banko „Landsbanki“ akcijų. Dėl nacionalizacijos verslininkas patyrė 250 mln. svarų nuostolių. Būtent tokią pinigų sumą jis dabar tikisi gauti iš „West Ham United“ ekipą panorėsiančių įsigyti investuotojų.

REKLAMA

Likvidumo problemos ypač puikiai yra pastebimos transferų rinkoje, kuri dar veiks iki sausio pabaigos. Praėjusią žiemą naujiems žaidėjams pirkti buvo išleista beprecedentė 150 mln. svarų suma, tačiau šiemet rinka yra itin apmirusi. Tiesa, ją kiek pagyvina „Manchester City“ ekipos siekis įsigyti „AC Milan“ saugą Kaką, už kurį siūloma 100 mln. svarų. „Manchester United“ savo sudėtį sustiprino vos dviem žaidėjais. Abu naujokai serbai įsigyti iš Belgrado „Partizan“ ekipos. Tuo tarpu Londono „Arsenal“ klubas per šį transferų langą apskritai teplanuoja vieną pirkinį – Sankt Peterburgo „Zenit“ saugą Andrejų Aršaviną. Tuo tarpu „Chelsea“ jokių pastiprinimų neplanuoja, nes R. Abramovičius privertė klubą susiveržti diržus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prisivilioti užsienio žvaigždžių nepadeda ir svaro kurso nuosmukis. Per pastaruosius 12 mėnesių svaras prarado penktadalį savo vertės euro atžvilgiu. „Šventė baigėsi“, - konstatuoja Londono dienraštis „The Times“. Faktas, kad Anglijos klubai algą žaidėjams moka išimtinai svarais, atvėrė didelę juodąją skylę, kuri atbaido žaidėjus iš euro zonos šalių. Palyginimui galime konstatuoti, kad 2007 metų liepos 1 dieną „Manchester United“ žvaigždės Cristiano Ronaldo savaitinė alga eurais buvo verta 181 702 eurų, o praėjusį penktadienį svarais mokamos portugalo algos vertė siekė jau tik 135 762 eurų.

Tačiau dabar vis viena netgi bandoma sumažinti žaidėjams mokamus atlyginimus. „Chelsea“ klubas siekia sumažinti atlyginimą vokiečiui Michaeliui Ballackui, kuris derasi dėl kontrakto pratęsimo. Iki šiol vokietis per savaitę gaudavo 121 tūkst. svarų. Derybos turi būti baigtos vasario pradžioje, ir atrodo, kad M. Ballackas sutiks su mažesniu atlyginimu. Priežastis aiški – Anglijoje jis vis dar gali uždirbti žymiai daugiau nei uždirbtų kitose lygose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų