REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po penktadienio popietę prie Seimo įsiplieskusių riaušių savaitgalį Vilniuje buvo ramu, didesnių incidentų neužfiksuota. Siaurėja ir įtariamųjų riaušininkų ratas - už grotų palikta 15 asmenų.

REKLAMA
REKLAMA

Aistros teisme

Vakar, baigiantis 48 valandų sulaikymo terminui, Vilniaus miesto antrasis apylinkės teismas kone pusdienį skubos tvarka nagrinėjo prokurorų prašymus dėl riaušėse dalyvavusių asmenų suėmimo. Iš viso į Vilniaus antrąjį apylinkės teismą sekmadienio rytą atvežta devyniolika riaušių prie Seimo dalyvių, iš kurių pusė - nepilnamečiai.

REKLAMA

Septyni teisėjai sprendė, ar juos suimti ilgesniam laikui, ar paleisti į laisvę. Penkiolikai skirtas suėmimas nuo 7 dienų iki mėnesio, keturi asmenys paleisti. Visi sulaikytieji neigė, kad riaušėms rengėsi iš anksto.

15 riaušininkų liko nelaisvėje, kol vyksta ikiteisminis tyrimas ir pareigūnai aiškinasi, kas galėjo organizuoti ir sukelti riaušes.  Kai pasibaigs teisėjų skirtas leidžiamas suėmimo laikas, prokurorai dar galės prašyti jį pratęsti. Už dalyvavimą riaušėse ir jų kurstymą pagal Baudžiamąjį kodeksą gresia iki 6 m. nelaisvės.

REKLAMA
REKLAMA

Pasipiktinimą teisėsauga vakar teisme reiškė ir įtariamųjų tėvai bei artimieji. Anot jų, mitinge dalyvavę žmonės suimti nepagrįstai, o teismo pratęstas suėmimo laikas esą nepelnytas. Pranešama, kad vienas įtariamųjų teismo posėdžių salę paliko ašarodamas.

Trečdalis sulaikytųjų - neblaivūs

Po penktadienio riaušių policijos vadovai teigė, kad proteste iš viso dalyvavo apie 300-400 agresyviai nusiteikusių asmenų, viešąją tvarką Vilniaus mieste palaikė 700 pareigūnų. Prie Seimo naktį iš penktadienio į šeštadienį, baiminantis galimų naujų neramumų, budėjo gausios policijos ir Viešojo saugumo tarnybos pareigūnų pajėgos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Policijos departamento duomenimis, per riaušes už viešosios tvarkos pažeidimus į policijos komisariatus buvo pristatytas 151 asmuo, 54 iš jų buvo neblaivūs.

Administracinių teisės pažeidimų protokolai už viešosios tvarkos pažeidimą ir pasipriešinimą policijos pareigūnams buvo surašyti 119 žmonių. Dar 32 asmenys penktadienio naktį uždaryti į areštines parai ar dviem. Ikiteisminį tyrimą dėl riaušių atlieka Vilniaus apygardos prokuratūra.

Skaičiuojama, kad prie Seimo siautėję riaušininkai padarė maždaug 2 mln. litų nuostolių.

Liko nesuprastas

Šeštadienį į Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininko Arvydo Anušausko pareiškimą, kad dėl padarytų klaidų vidaus reikalų sistemos vadovams teks atsakyti jau artimiausiu metu, kritiškai sureagavo Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo vadovai. Anot jų, valdančiųjų partijų politikai turi suvokti, kad ieškoti kaltų tarp viešąją tvarką užtikrinančių pareigūnų yra blogiausia, ką galima padaryti susiklosčiusioje situacijoje.

REKLAMA

Politikų pareiškimai, esą pareigūnai netinkamai atliko savo pareigas penktadienį prie Seimo rūmų kilus riaušėms, tėra bandymas perkelti atsakomybę už politinius sprendimus teisėsaugos institucijoms ir parodo ryšio tarp politinių sprendimų ir visuomeninių procesų suvokimo stoką, teigė Ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos pirmininkas Tomas Vaitkunskas.

Tuo tarpu pats NSGK pirmininkas A.Anušauskas savaitgalį paneigė žiniasklaidoje pasirodžiusius neva jo pasakytus žodžius, kad „dėl sausio 16 d. padarytų klaidų vidaus reikalų sistemos vadovams teks atsakyti jau artimiausiu metu“. Pasak komiteto vadovo, tokio pareiškimo nebuvo ir nebus.

REKLAMA

Ministras dėkojo

Specialiųjų tarnybų pareigūnai už veiksmus malšinant penktadienį prie Seimo kilusias riaušes sulaukė ir vidaus reikalų ministro Raimundo Palaičio padėkos. Pasak ministro, toks protestuotojų žingsnis smerktinas.

„Neramumai, kuriuos sukėlė būrys agresyviai nusiteikusių asmenų, nepateisinami ir, manau, neturintys nieko bendro su protesto akcijos organizatorių idėjomis. Neabejoju, kad pareigūnai išaiškins provokatorius ir chuliganiškai besielgusius asmenis. Atsakomybės jiems išvengti nepavyks“, - teigė ministras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak R.Palaičio, Vidaus reikalų ministerija, besiruošdama profesinių sąjungų rengiamai protesto akcijai, su visų teisėsaugos struktūrų vadovais buvo detaliai aptarusi pareigūnų strateginius veiksmus, užtikrinančius tvarką ir viešąjį saugumą. Anot ministro, ateityje bus tariamasi dėl panašių operacijų efektyvumo.

„Su pareigūnais analizuosime, ar jų pasirinkta veiksmų taktika buvo optimali ir ar buvo galimybių užkirsti kelią provokatorių suplanuotiems tikslams. Svarbiausia, kad situacija buvo suvaldyta ir riaušės numalšintos. Dėkoju pareigūnams už jų profesionalumą“, - sakė R.Palaitis.

REKLAMA

Info

Guminių kulkų netraukė

Policijos departamento duomenimis, į gydymo įstaigas kreipėsi 34 asmenys, pareikšdami, kad buvo sužaloti prie Seimo rūmų. 30 iš jų gydomi ambulatoriškai, 4 - ligoninėse. Per neramumus buvo sužaloti ir keli viešąją tvarką užtikrinę pareigūnai.

Vilniaus greitosios pagalbos universitetinės ligoninės atstovė spaudai Elvita Juškaitė „Respublikai“ teigė, kad šeštadienį ryte buvo hospitalizuoti 5 žmonės.

Vienas nukentėjusysis dėl apsinuodijimo ašarinėmis dujomis paguldytas į Toksikologijos skyrių, vienam nustatytas atviras girnelės lūžis, vienam - akies trauma, vienam sužalotas kelio sąnarys, vienam nutrauktas pirštas. Likusiesiems nustatytos nesunkios galvos, kojų traumos, jie paleisti gydytis į namus.

Pasak E.Juškaitės, sužeistųjų guminėmis kulkomis Vilniaus greitosios pagalbos universitetinės ligoninės medikams gydyti neteko.

Arturas Paknys

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų