REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tarp prieš griežtą mokesčių politiką vakar protestavusių lietuvių buvo daug ir turgaus prekeivių. Jų netenkina valdžios sprendimas turguose įvesti kasos aparatus.

REKLAMA
REKLAMA

Regionuose dėl to penktadienį protestuota aršiausiai, o klaipėdiečiai tai daro šiandien, rašo „Respublika“.

REKLAMA

Įvesti kasos aparatus turguose planuojama nuo vasario 1 d. ir kol kas tokių ketinimų atsisakyti neketinama. Nuo šių metų pradžios į prekių kainą pradėjus skaičiuoti iki 19 proc. padidėjusį pridėtinės vertės mokestį, turguose produkcija jau pabrango. Tačiau kiek ji brangtų įvedus kasos aparatus, prekybininkai prognozuoti dar nedrįsta. Viena iš labiausiai nerimą keliančių prognozių - naujos reformos maisto turgavietes gali tiesiog išnaikinti.

REKLAMA
REKLAMA

Turguose kasos aparatų nelaukia

Vilniaus Halės turgaus direktoriaus pavaduotojas Viktoras Konovalovas kasos aparatų įvedimui turguose nepritaria ir kelia praktinį klausimą. Kaip, sako jis, kasos aparatų idėja turguose iš viso galėtų būti įgyvendinta, jei tam kol kas nėra galimybių?

„Tai masinis turgaviečių prekeivių žlugdymas. Teigiamo čia nieko nematau. Žinau tik kad prekeivių siūloma produkcija pabrangs. Kaip galėtų būti įgyvendintas kasos aparatų diegimas, net neįsivaizduoju. Turgavietėse nuolat spūstys. Ar kas nors rizikuotų jose palikti kasos aparatus? Tačiau kur dėsiesi, jei, tarkim, prispiria gamtinis reikalas? Nešiesi aparatą? O kur jį dėti naktį? Kaip įjungti į elektros tinklą? Tai tik keletas klausimų iš gausybės“, - „Respublikai“ sakė V. Konovalovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau kasos aparatų įvedimas, kaip tvirtinama, esąs tik menkniekis, palyginti su tuo, kad kiekvienam prekybininkui reikės turėti po buhalterį, kuris galėtų atlikti finansinę apskaitą. Vieno žmogaus prekybai esą nebeužteks, nes buhalteriją tvarkantis asmuo bus gyvybiškai reikalingas. Karoliniškių turgavietės atstovas Aleksandras teigia, kad įvedus kasos aparatus sustiprėtų produkcijos kontrolė, bet juos įsigyti sugebės nedaugelis.

„Žmonės prieštarauja dėl kasos aparatų. Aišku, produkcijos kontrolė bus geresnė, bet kainos didės. Tokiu atveju nebus konkurencijos. Susilyginus kainoms turguose su prekybos centrais žmonės liks be darbo. Žmonės neuždirba tiek, kad įsigytų kasos aparatą. Priešinantis naujai valstybės politikai turguose įvesti kasos aparatus nedaroma niekas, aktyvios tik profsąjungos. Geriau būtų dialogas, tačiau jo nesant žmonės apimti nevilties, todėl ir eina protestuoti“, - teigė turgavietės atstovas. Ir pridūrė, kad į valdžią kreiptis raštu nebeapsimoka: „Kreiptis raštu? Man atrodo, ten niekas neskaito ir žmonės dabar jau niekuo netiki. Žadėjo, kad bus geriau, bet atrodo, kad bus tik blogiau. Kas mažiau uždirba, tie iš viso nebeturės iš ko gyventi“.

REKLAMA

Pašnekovas abejoja, ar verslo liudijimo kainai nuo šių metų pradžios išaugus kone trečdaliu - nuo 800 iki 1400 litų, ir dar įvedus kasos aparatus, kurių kaina siekia nuo 700 iki 2500 litų, smulkusis prekybininkas galėtų išsiversti atlyginimą mokėdamas dar ir buhalteriui.

Kooperuotis keletui prekeivių ir naudotis tik vienu kasos aparatu nebūtų įmanoma, nes toks veiksmas prieštarautų įstatymams. Jei prekybininkai neatlaikys tokios naštos, turgavietės bus uždarytos, o toks scenarijus esąs realiausias. Žemės ūkio ministerijos duomenimis, Lietuvoje šiuo metu veikia 101 turgavietė, kuriose ūkininkai sudaro vos trečdalį prekeivių.

REKLAMA

Anot pašnekovo, vakar Karoliniškių turgavietė buvo pustuštė, mat į mitingą prie Seimo išėjo apie 70 proc. prekybininkų.

Šiandien protestuoja klaipėdiečiai

Nors Klaipėdoje protesto akcija prieš naujos valdžios priimtas reformas vyks tik šiandien, miesto smulkieji prekybininkai, kurių kantrybės taurę perpildė padidėję mokesčiai ir vertimas įsigyti kasos aparatus, jį pradėjo diena anksčiau. Vakar senasis miesto turgus nedirbo. Į jį užsukusius klaipėdiečius pasitiko tik ant prekystalių palikti rašteliai „Išvykome streikuoti į sostinę. Dirbsime rytoj“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į Vilniuje organizuotų profsąjungų mitingą išvyko ir naujojo Klaipėdos turgaus atstovai. Tačiau jame buvo galima nusipirkti mėsos ir žuvies. Savotiškais streiklaužiais tapę pardavėjai į darbą atėjusiems, bet nedirbantiems kolegoms teisinosi, kad negali grąžinti iš anksto užsakytos produkcijos.

Jų teigimu, ši akcija nebuvo deramai suplanuota. Neva tartasi tik dėl Lietuvos smulkiojo verslo ir prekiautojų asociacijos organizuojamo masinio visos šalies prekybininkų protesto vasario 3 d. prie Seimo.

Sukilo Šiaulių turgaus prekeiviai

Vakar prie Šiaulių savivaldybės vykusioje protesto akcijoje dalyvavo ir gausus būrys smulkiųjų prekeivių, dirbančių centrinėje Šiaulių turgavietėje. Centrinis Šiaulių turgus vakar nedirbo. Užrašas ant turgavietės durų skelbė, kad prekeiviai streikuoja. Darbą į mitingą vakar iškeitė keli šimtai turgaus prekybininkų.

REKLAMA

Smulkieji prekeiviai solidarizavosi su protestuotojais prieš valstybės vykdomą diržų susiveržimo politiką ir piktinosi, kad yra žlugdomi. Prekiautojams maisto produktais nerimą sukėlė žinia, kad nuo vasario mėnesio jie privalės turėti kasos aparatus.

Prekeiviai teigė, kad pastačius kasos aparatus maisto produktų paviljonuose jie bus sulyginti su prekybos centrais. Produktų kainos esą išaugs, todėl ir taip jau merdėjanti prekyba bus pasmerkta žlugti. Kartu su ja žlugs ir vienintelis prekeivių pragyvenimo šaltinis.

„Nejaugi valstybei pigiau mus paversti bedarbių armija ir mokėti mums pašalpas, o ne leisti užsidirbti patiems? - su ašaromis akyse klausė viena iš mitinguotojų. - Turguje prekiauju su vyru ir mama, todėl tokia valdžios politika į gatvę išmes visą mūsų šeimą“.

Kitas turgaus prekeivis siūlė visiems draugiškai bent mėnesį nemokėti jokių mokesčių. „Visų juk nepasodins, bet gal mokesčiais mus apkrovusi valdžia tada praregės?“ - svarstė vyras.

Indrė Lauciūtė, Darius Čiužauskas, Sidas Aksomaitis

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų