REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valdžia niekaip nepajėgia užlopyti nei pačios valstybės, nei atskirų valstybinių institucijų biudžeto skylių. Užtat demonstruoja neregėtą aroganciją, nesiteikia išklausyti žmonių, ant jų pečių vieną po kito krauna vis naujus, nepakeliamus mokesčius.

REKLAMA
REKLAMA

Verčia veržtis diržus

Valdžia garsiai ragina taupyti, bet pati neatsisako įtartinų, abejotinų šimtamilijoninių projektų. Valdžia verčia veržtis diržus, tačiau pati keliasi atlyginimus, milijonus litų skiria premijoms, tryliktosioms algoms, važinėja naujais limuzinais. Steigia naujas ministerijas ir įtikinėja, kad tai nieko nekainuos, rašo „Respublika“.

REKLAMA

Valdžia priima sprendimus priešokiais, karštakošiškai, naktinių posėdžių metu. Valdžia priima į darbą savus - gimines, draugus, pažįstamus ar dosniai ją parėmusius veikėjus. Tuo tarpu paprasti žmonės būriais atleidžiami iš darbo ir atsiduria gatvėje.

Tuo metu, kai vis labiau aktyvėja nusikaltėliai, valdžia ketina mažinti pareigūnų skaičių, o likusiems žada gyvenimą pusbadžiu. Verslininkams, kurie iš paskutiniųjų stengiasi išlaikyti darbo vietas, valdžia neria mokesčių ir kitokias kilpas.

REKLAMA
REKLAMA

Ekonominis gaisras, įsiplieskęs JAV, persimetęs į Europą, šią savaitę įsižiebęs Latvijoje ir Bulgarijoje, atsirito ir į Lietuvą. Mūsų žmonės taip pat prarado kantrybę. Nebegalėdami tiktai tylėti ir kentėti jie išėjo į gatves. Ir vakar susirinko prie Seimo. Iš pradžių.

Profesinių sąjungų organizuota taiki protesto akcija prieš valdančiųjų vykdomas mokesčių reformas ir taupymo planus vakar Vilniuje virto kruvinomis riaušėmis.

Taiki pradžia

Apie 7 tūkst. žmonių iš visos Lietuvos, nepatenkintų valdančiosios koalicijos reformomis, vakar vidurdienį rinkosi prie Seimo. Kaip ir skelbė akcijos organizatoriai, iš pradžių dalis mitingo dalyvių su plakatais ir šūkiais nuo Seimo rūmų taikiai pajudėjo Vyriausybės rūmų link, protestuotojai reiškė nepasitenkinimą, sakė kalbas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Plakatuose matėsi užrašai „Mokytojams - ne pažadus, o atlyginimus“, „Kiekvienas turi teisę į teisingą atlyginimą“, „Kur mokslo kokybė?“, „Grąžinkime jaunimą Lietuvon“, „Nemarinkime badu pensininkų“. Protestuotojai reikalavo stabdyti mokesčių reformą, nemažinti valstybės tarnautojų atlyginimo bazinio dydžio, nekelti mokesčių. Jų teigimu, valdančiosios daugumos sprendimai skurdina žmones ir kenkia verslui.

Protestas virto riaušėmis

Tuo tarpu kita dalis protestuotojų užėmė pozicijas prie Seimo rūmų nuo Neries upės pusės. Iš pradžių minia į Parlamentą kreipėsi šūkiais „Gėda!“, „Vagys!“, „Bailiai!“, „Lietuva!“, „Seimą lauk!“. Vėliau, augant įtampai, į Seimo rūmų plenarinės posėdžių salės langus ėmė skrieti sniego gniūžtės, kiaušiniai, pomidorai. Netrukus buvo paleisti akmenys, tušti alaus buteliai, dūminiai užtaisai. Atakos suaktyvėdavo Seimo rūmų languose pasirodžius kanceliarijos darbuotojams. Kiekvienas langų stiklo dūžis buvo palydimas plojimais ir garsiais šūkiais.

REKLAMA

Nemaža dalis Seimą atakuojančių jaunuolių tarpusavyje kalbėjo necenzūrine rusų kalba, buvo girdimi raginimai visiems drauge veržtis Parlamento durų link. Nuo kai kurių iš jų sklido alkoholio kvapas. Paklausti, kokiai organizacijai atstovauja, jaunuoliai negalėjo atsakyti.

Situacijai aštrėjant, Seimą saugojusius kelis policijos pareigūnus pakeitė amunicija ginkluoti mobiliosios kuopos būriai. Pareigūnams ėmus stumti minią atgal, įvyko pirmieji susirėmimai. Netrukus policija atsakė ašarinių dujų ataka, vėliau ėmė šaudyti guminėmis kulkomis. Žmonės laikinai atsitraukė nuo Seimo posėdžių salės, bet vėliau grįžo mėtydami akmenis ir kitus kietus daiktus.

REKLAMA

Neramumai – organizuoti

Nors viešąją tvarką mėgino užtikrinti apie 500 policijos ir vidaus saugumo tarnybos pareigūnų, neoficialiais duomenimis, specialiosios tarnybos tokių išpuolių nesitikėjo. Policijos vadovai teigė neabejojantys, kad neramumai buvo gerai organizuoti, nes jų dalyviai turėjo „Molotovo koktelių“, peilių, akmenų.

Vakar popietę surengtoje spaudos konferencijoje policijos generalinio komisaro pavaduotojas Saulius Skvernelis ir Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Kęstutis Lančinskas pranešė, kad per neramumus sužeista 15 asmenų, vienas iš jų - sunkiai. Policija dėl neramumų prie Seimo penktadienį sulaikė 82 asmenis. Tarp jų užsieniečių nebuvo. Naktį prie Seimo budėjo sustiprintos policijos pajėgos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kanceliarijos darbuotojai nesiėmė prognozuoti nuostolių dydžio, tačiau, preliminariais duomenimis, jie gali siekti kelis milijonus litų. Nuo protestuotojų nukentėjo ir prie Seimo rūmų esantis Sausio 13-osios memorialas, suniokotas Seimo fontanas, aplink esantys suoliukai, šviestuvai. Kai kurios netoliese įsikūrusios parduotuvės vakar darbą baigė anksčiau.

Nuo riaušių atsiribojo

Lietuvos profesinių sąjungų koordinacinis centras atsiribojo nuo vakar prie Seimo riaušes sukėlusių asmenų veiksmų. Išplatintame pareiškime sakoma, kad šį penktadienį Lietuvos profesinės sąjungos surengė taikų susirinkimą prie Seimo, eitynes Gedimino prospektu ir mitingą prie Vyriausybės. Eitynių ir mitingo metu jokių incidentų nebuvo.

REKLAMA

Pareiškimą pasirašė Lietuvos darbo federacijos pirmininkas Vydas Puskepalis, Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas ir Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Aldona Jašinskienė.

Pradėjo tyrimą


Vilniaus miesto apylinkės prokuratūra penktadienį po pietų pradėjo ikiteisminį tyrimą pagal Baudžiamojo kodekso 283 straipsnį dėl riaušių prie Lietuvos Respublikos Seimo. Tyrimas pradėtas operatyviai reaguojant į protesto akcijos dalyvių veiksmus, pranešė prokuratūra.

„Šiuo metu iš policijos pareigūnų gaunama operatyvi informacija, ji vertinama, atliekami kiti būtini tyrimo veiksmai. Tik nustačius visus faktus ir aplinkybes bus galima daryti išvadas dėl protesto akcijos eigos, įvertinti konkrečius jos dalyvių veiksmus“, - sakė Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Anatolijus Koržovas.

REKLAMA

Vakare pas Seimo pirmininką Arūną Valinską rinkosi premjeras Andrius Kubilius, generalinis prokuroras Algimantas Valantinas, Valstybės saugumo departamento direktorius Povilas Malakauskas, vidaus reikalų viceministras Algimantas Vakarinas, Policijos departamento generalinis komisaras Vizgirdas Telyčėnas.

Vyriausybė tikrai darys viską, kad riaušių organizatoriai būtų nubausti visu įstatymo griežtumu, sakė A.Kubilius. „Straipsnis, noriu priminti, yra gana griežtas, bet tai jau pasakys prokurorai, iki 6 metų, jeigu ne daugiau“, - teigė Vyriausybės vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Kubilius pakartojo, kad šitokie veiksmai tikrai nesustabdys valdančiosios koalicijos ir nesulaikys tų darbų, kuriuos ji privalo padaryti.

Vyriausybės vadovo nuomone, policija, tramdžiusi minią, veikė profesionaliai. „Turiu išsakyti padėką ir paramą policijai už tai, kad šituo sudėtingu laikotarpiu veikė profesionaliai. Galbūt kai kurių dalykų iš tų riaušių teks ir policijai pasimokyti, kaip kitais atvejais elgtis. Tačiau turiu pakartoti, kad jokios riaušės nei mūsų, nei, aš tikiu, policijos neišgąsdins“, - kalbėjo A. Kubilius.

Tomas Beržinskas, Arturas Paknys

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų