REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valdančiųjų partijų nesišnekėjimas su rinkėjais ir skuboti sprendimai - pagrindinė penktadienį vykusių riaušių prie Seimo padarinys, teigia opozicinių partijų atstovai.

REKLAMA
REKLAMA

Opozicinės partijos „Tvarka ir teisingumas“ (TT) frakcijos Seime lyderis Valentinas Mazuronis BNS sakė, kad minioje penktadienį vyravo nuomonė, kad „valdžia visiškai nesišneka (su žmonėmis - BNS) ir nekreipia dėmesio“.

REKLAMA

Pasak Seimo nario, dėl neramumų atsakomybė krenta ir ant organizatorių bei tvarkos neužtikrinusių specialiųjų tarnybų pečių.

„Aš manyčiau, kad atsakingi turėtų būti mitingo organizatoriai (...) Nepaisant visų užtikrinimų, kad bet kokiems įvykiams buvo pasiruošta, (mitingo dalyviai - BNS) galėjo prieiti prie langų, mėtyti akmenis, sniegą ir tarp kitko labai ilgą laiką niekas nereagavo į tuos veiksmus. Po to ašarinių dujų paleidimas... Na, man atrodo, kad buvo galima tą problemą išspręsti kitaip“, - sakė V. Mazuronis.

REKLAMA
REKLAMA

Valdančiųjų nebendravimą su tauta, kaip viena pagrindinių priežasčių, įvardino ir opozicinės Darbo ir Socialdemokratų partijos.

„Krizės metu reikia dialogo, tačiau kalbėti su tauta valdžia turėjo pradėti prieš priimant nepopuliarius sprendimus (...). Kartu su normalia protesto akcija galima buvo tikėtis ir riaušių“, - pranešime spaudai cituojamas „darbiečių“ lyderis Viktoras Uspaskichas.

Pasak „darbiečių“, atsakomybė dėl neramumų krenta ne tik ant konservatorių bei liberalų, bet ir ant „ankstesniosios valdžios“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Socialdemokratų pranešime teigiama, kad „taip atsitiko (kilo neramumai - BNS) dėl skubotų valdžios priimtų įstatymų, taip pat todėl, kad nebuvo ir nėra tikro valdžios dialogo su visuomene ir socialiniais partneriais“.

Vienintelis iš valdančiųjų partijų atstovų išėjęs ir minios kiaušiniais apmėtytas valdančiosios Liberalų ir centro sąjungos frakcijos Seime seniūnas A. Zuokas išplatintame pranešime spaudai tvirtino, esą skatino pokalbiuose su premjeru Andriumi Kubiliumi ir koalicijos partneriais nedidinti mokesčių.

REKLAMA

Valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos Seime vadovas Jurgis Razma BNS sakė, kad dėl kilusių neramumų kalti organizatoriai bei specialiosios tarnybos.

„Problema ta, kad iš anksto buvo numanoma, kad po mitingo priedanga gali būti rengiamos riaušės. Deja, mitingo organizatoriai neįvertino tos aplinkybės, nes, manau, be jų buvo ir kažkokie kiti organizatoriai, kurie turėjo visai kitų tikslų. (...) Aš nežinau, bet man toks įspūdis, kad specialiosios tarnybos nesugebėjo kontroliuoti riaušių organizavimo proceso ir parodė tam tikra prasme savo nepasiruošimą tokiems dalykams. (...) Aš manau, kad oficialiojo mitingo organizatoriai turėjo pilnai įvertinti savo veiksmo pasekmes, ir manau, kad jie to nepadarė arba žinojo, bet vis tiek darė“, - sakė Seimo narys.

REKLAMA

Konservatorius teigė konkrečių mitingo organizatorių reikalavimų neišgirdęs.

„Tai, kad net tie oficialieji mitingo organizatoriai kažkokių konkrečių reikalavimų net neformulavo. Aš girdėjau televizijoje tą patį Černiauską (Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininką Artūrą Černiauską - BNS), kuris pastebėjo, kad ši valdžia kaip tik keičia darbo ir kapitalo apmokestinimo santykį dirbančiųjų naudai, o ne priešingai.(...) Nemanau, kad dirbančiųjų atstovai galėtų kažkaip ypatingai priekaištauti dėl tos mokesčių politikos krypties, o bedarbystė yra žinoma didėjanti, bet to didėjimo išvengti nė vienai šaliai nepavyksta“, - sakė TS-LKD narys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Penktadienį prie Seimo rūmų profesinių sąjungų surengtas mitingas, į kurį atėjo apie 7 tūkst. žmonių, baigėsi riaušėmis.

Atmosfera taikiai prasidėjusiame mitinge įkaito, kai agresyviai nusiteikę protestuotojai pradėjo veržtis į Seimą. Į parlamento langus iš pradžių pasileido tik sniego gniūžtės, vėliau ir akmenys, buteliai, kiaušiniai, pomidorai, netgi kokoso riešutai.

Išdaužyti parlamento langai, pirminiais duomenimis, nuostoliai gali siekti iki 2 mln. litų.

Iš pradžių stebėję situaciją, Viešojo saugumo tarnybos daliniai veiksmų ėmėsi, kai minioje pačių protestuotojų buvo paleisti dūminiai užtaisai. Minia parlamentą šturmuoti bandė kelissyk, tačiau Viešojo saugumo tarnybos dalinių buvo nustumti tolyn, agresyviausi protestuotojai sulaikyti.

Skirtingais duomenimis, per penktadienio riaušes Vilniuje nukentėjo nuo 11 iki 13 žmonių, maždaug 40 buvo sulaikyta.

Baiminamasi, kad parlamento šturmas vakare gali pasikartoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų