REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso perspėjo Rusijos dujų milžinę „Gazprom“ ir Ukrainos bendrovę „Naftogaz“, kad rekomenduos kreiptis į teismą, jei šios skubiai neatnaujins dujų tiekimo jų negaunančioms Europos Sąjungos šalims.

REKLAMA
REKLAMA

J.M.Barroso pabrėžė, kad jei abi į ginčą įsivėlusios valstybės tuoj pat nevykdys ES tarpininkaujant priimtų susitarimų, jis patars Europos energetikos kompanijoms, kurios yra pasirašiusios sutartis su „Gazprom“ ir „Naftogaz“, pateikti joms ieškinius.

REKLAMA

J.M.Barroso tai pareiškė kitą dieną, kai Rusija ir Ukraina netesėjo pažadų atnaujinti dujų tiekimą kelioms Europos valstybėms. Jų piliečiai tebešąla, nes šalims labai trūksta gamtinių dujų. Europos Komisijos pirmininko nuomone, toks Ukrainos ir Rusijos ginčas yra visiškai „nepriimtinas ir neįtikimas“.

Rusija nutraukė dujų tiekimą Europai per Ukrainos teritoriją prieš savaitę, kai kilo „Naftogaz“ ir „Gazprom“ incidentas dėl mokėjimo už dujas. Antradienį, tarptautiniams ekspertams pagal susitarimą su ES atvykus stebėti per Ukrainą nutiesto dujotiekio, Rusija atnaujino dujų tiekimą, bet po kelių valandų jį vėl nutraukė. „Gazprom“ apkaltino Ukrainą blokuojant dujas, o ši savo ruožtu pareiškė, jog Rusijos energetikos kompanija tyčia nukreipė dujas tokiu keliu, kad Ukraina negalėtų jų pumpuoti Europos vartotojams. Kuri šių valstybių sako netiesą, J.M.Barroso vengė nurodyti. Jis tik pabrėžė, jog „net nesiėmus vertinti, kuri jų teisi, yra objektyvus faktas, kad Rusija ir Ukraina demonstruoja nesugebančios vykdyti savo įsipareigojimų kai kurioms ES narėms“.

Jau antrą savaitę šimtai tūkstančių europiečių šąla, nes nei mokyklos, nei biurai, nei namai nėra arba beveik nėra šildomi. Bulgarijos premjeras Sergejus Staniševas ir Slovakijos premjeras Robertas Fico net vyko į Maskvą aptarti dujų krizės su Rusijos vyriausybės vadovu Vladimiru Putinu, nes Bulgarija ir Slovakija labiausiai jaučia jų trūkumą. Matydama, kad dujų krizė vis nesibaigia, ES ėmėsi tarpininkauti ir ieškoti sprendimo, tačiau dujų tiekimas iki šiol neatnaujintas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų