REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nužudytas Čečėnijos prezidento oponentas

Čečėnas, kuris formaliai apkaltino Čečėnijos prezidentą Ramzaną Kadyrovą dalyvavus žmonių grobime ir kankinimuose, antradienį buvo nušautas Austrijos sostinėje Vienoje, kur gyveno gavęs politinį prieglobstį, rašo „New York Times“.

REKLAMA
REKLAMA

Manoma, kad tai yra dar viena politiškai motyvuota Rusijos piliečio, kritikavusio šalies vyriausybę, žmogžudystė.

REKLAMA

27 metų Umaras S. Israilovas kadaise buvo sulaikytas kaip separatistų kovotojas, tačiau vėliau jam buvo suteikta amnestija. Kurį laiką jis dirbo R. Kadyrovo apsauginiu. Tačiau po kiek laiko U. S. Israilovas pabėgo iš Čečėnijos į Europą.

2006 metų pabaigoje jis Europos Žmogaus Teisių Teismui pateikė prieš Rusiją nukreiptą ieškinį, kuriame teigė, kad R. Kadyrovo įsakymais Čečėnijoje nuolatos buvo grobiami ir kankinami režimo oponentai. Kankinamas buvo ir pats U. S. Israilovas.

REKLAMA
REKLAMA

Kai U. S. Israilovas paliko Rusiją, Čečėnijoje buvo sulaikytas jo tėvas, kuris kalėjime be jokių kaltinimų praleido 10 mėnesių. Taip buvo siekiama priversti sūnų grįžti namo. Vėliau U. S. Israilovo tėvas gavo prieglobstį kitoje Europos valstybėje.

Su Rusijos premjeru siejamas R. Kadyrovas jau ne kartą yra kaltintas žmonių grobimu, kankinimu ir žudymu. 2004 metais V. Putinas apdovanojo Čečėnijos lyderį Rusijos didvyrio vardu – pačiu aukščiausiu apdovanojimu šalyje. U. S. Israilovas ne kartą teigė, kad R. Kadyrovas yra labai galingas žmogus ir, jam pageidaujant, gali būti nužudytas bet kas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų