REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidento Valdo Adamkaus pateikta Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo bei finansavimo kontrolės įstatymo nauja redakcija sunkiai skinasi kelią Seime.

REKLAMA
REKLAMA

Viena esminių prezidento teikiamų pataisų - uždrausti ir juridinių, ir fizinių asmenų aukas partijoms, šitaip siekiant maksimalaus skaidrumo, užkertant kelią korupcijai.

REKLAMA

Trečiadienį Teisės ir teisėtvarkos komitete pataisas pristačiusi prezidento patarėja Aušra Rauličkytė sutiko, jog teikiama redakcija būtų bene griežčiausia Europoje.

„Tokio reguliavimo nėra, bet tai nėra pagrindas jo atsisakyti, nes pasaulyje tokios tendencijos, jog nuolat griežtinama, einama ta linkme“, - į klausimą, ar toks teisinis reguliavimas egzistuoja kitose valstybėse, atsakė A. Rauličkytė.

Prezidento siūlymu, partijos būtų finansuojamos tik valstybės biudžeto lėšomis, skiriant dotaciją partijos veiklai bei kampanijos finansavimui. Tris ketvirtadalius lėšų siūloma skirti atsižvelgiant į partijos rezultatus pastaruosiuose rinkimuose, ketvirtadalį - pagal partijos narių skaičių.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau pataisai, kuria numatyta uždrausti juridinių ir fizinių asmenų aukas, TTK nepritarė, likdama prie senosios, dar praėjusio Seimo kadencijos, komiteto išvados.

Praėjusios kadencijos TTK, svarstydamas dar ankstesnę teikiamą redakciją, kuria siūlyta uždrausti remti partijas tik juridiniams asmenims, tokiai nuostatai nepritarė. TTK motyvavo tuo, jog, uždraudus juridinių, bet palikus fizinių asmenų aukas, bus rastas kelias šiam draudimui apeiti - suinteresuotos grupės galėtų pervesti pinigus į gyventojų sąskaitas, o iš šių šie keliautų į partijų iždą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Komitetas turėjo apsispręsti, ar likti prie senosios kadencijos komiteto išvados, ar ją atmesti. Keturiems parlamentarams balsavus už ir trims susilaikius buvo nuspręsta komiteto išvados nekeisti.

Tokiu atveju, pasisakius už senąjį reguliavimą, prezidento siūlymams iš esmės nepritarta.

Prezidentas teikė ir daugiau siūlymų, kuriais būtų užkirstas kelias politinei korupcijai. Vienas jų - privalomas partijos narių pajamų deklaravimas. „Prezidentas siekė, kad būtų užkirsi visi įmanomi keliai neskaidrioms pajamoms, ir interesų grupių pinigai nepasiektų partijų per jų narius, sakykime, partijos mokestį“, - sakė A. Rauličkytė.

REKLAMA

Taip pat komitete išsakytas siūlymas, jog žmonės galėtų pervesti lėšų savo remiamai partijai, tuo pačiu principu, kaip galima remti nevyriausybines organizacijas, kitas įstaigas - pervesti 2 proc. nuo gyventojų pajamų mokesčio. Komitete išsakyti siūlymai, jog partijų paramai būtų galima skirti vieną procentą nuo gyventojų pajamų mokesčio.

Dėl sunkios valstybės finansinės būklės sutarta, jog įstatymo nauja redakcija, jei būtų nuspręsta partijas remti tik iš biudžeto, turėtų įsigalioti ne 2010 metais, kaip numatyta anksčiau, o nuo 2011-ųjų.

REKLAMA

Kad partijos nepiktnaudžiautų parama, skaičiuojama proporcingai jos narių skaičiui, prezidentas siūlo ir viešą partijos narių registrą. Tačiau toks siūlymas, komiteto narių manymu, galėtų kirstis su Konstitucija, be to, prieštarauja teisės aktams, kurie nustato, jog duomenys apie partinę priklausomybę bei religinius įsitikinimus - konfidencialūs.

Tačiau Teisingumo ministerija jau yra pasiruošusi rengti tokį registrą, tik tiek, kad jis nebūtų viešas.

Pasak Teisingumo ministerijos Registrų departamento direktoriaus Klaido Navicko, nors partijų narių registras ir nebūtų skelbiamas visas viešai, tačiau kiekvienas asmuo, suvedęs duomenis, galėtų pasitikrinti, ar nėra pačiam nežinant įrašytas į kurios nors partijos sąrašus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat, kadangi registras būtų susietas su gyventojų registru, partijų sąrašuose negalėtų būti įrašyti, sakykime, mirę asmenys.

Tačiau, nors TTK iš esmės nepritarė prezidento teikiamai redakcijai, sprendžiamąją nuomonę dėl šio įstatymo teiks pagrindiniu paskirtas Audito komitetas, kai tuo tarpu TTK - papildomas.

Audito komitete Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo ir finansavimo kontrolės įstatymo nauja redakcija turėjo būti svarstoma trečiadienį, bet nuspręsta iš pradžių sulaukti frakcijų nuomonių, kad būtų aišku, ar sprendimas atsisakyti aukų, iš esmės pakeisiantis visą sistemą, taip pat ir apskaitą, turės palaikymą Seime.

„Tai yra politinis sprendimas. Kad nebūtų taip, kad komitetas veltui atliks didžiulį darbą, o po to Seimas nepritars, reikia žinoti naujojo parlamento nuomonę“, - komiteto posėdyje sakė jo vadovė Loreta Graužinienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų