REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sausio 7-13 dienomis „Brent“ naftos kaina Londono biržoje atpigo beveik 5 proc. – šiandien jos barelis Londone kainuoja 40,74 JAV dolerius.

REKLAMA
REKLAMA

Nors per savaitę didesnių įvykių, galėjusių daryti įtaką pasaulio naftos ir kuro kainoms, neįvyko, „Lietuva Statoil“ Rinkodaros departamento direktorės Daivos Jokšienės teigimu, tolesnį galimą kainos kitimą prognozuoti sudėtinga – rinkoje nėra pusiausvyros, ir tai gali lemti nenumatytą naftos pigimą ar brangimą.

REKLAMA

Ketvirtadienį JAV energijos informacijos administracija paskelbė, kad naftos žaliavos, benzino ir dyzelino JAV buvo sukaupta daugiau, nei tikėtasi, o tai sąlygojo nedidelį kainos pasikeitimą vartotojams palankia linkme.

Teigiamos įtakos naftos kainos mažėjimui turėjo ir tai, jog rinkos nepasiekė intensyvus neigiamų žinių srautas dėl konflikto Gazos ruože. Be to, Rusija pasiekė susitarimą su Ukraina dėl dujų tiekimo atnaujinimo. „Įtampos rinkoje šie pasikeitimai nenuslopino, tačiau kaina sustojo didėjusi“, – teigia D. Jokšienė. Pasak jos, artimiausioje ateityje galimos tam tikros kainos korekcijos, tačiau ryškaus kainų kilimo, užfiksuoto praėjusios savaitės pradžioje, analitikai neprognozuoja.

REKLAMA
REKLAMA

Rimsta kalbos apie artėjantį dar vieną neeilinį OPEC kartelio susitikimą, kuris, pasak įvairių šaltinių, buvo planuotas jau ateinančią savaitę – sausio 19 d. Manoma, kad artimiausiomis dienomis OPEC atstovai nesusitiks, o suvažiavimas planuojamas tik kovą. Neeilinio susitikimo atšaukimui įtakos, analitikų teigimu, galėjo turėti sėkmingai OPEC šalių mažinamos naftos gavybos kvotos.

Produktų rinkoje atpigo dyzelinas

Sausio 7-13 benzino „Platts“ indeksas išliko beveik  stabilus, dyzelino „Platts“ indeksas nukrito 28 JAV doleriais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Produktų kainos Lietuvos didmeninėje prekyboje praėjusią savaitę dėl pokyčių pasaulinėse žaliavos ir produktų rinkose sumažėjo. Sausio 7-13 dienomis didmeninėje rinkoje litras benzino atpigo 3 ct, dyzelino litro kaina nukrito 8 ct, dujų kaina pakilo 2 ct.  

„Statoil“ degalinėse kuras taip pat atpigo. Benzino litro kaina nukrito 8 ct, dyzelino kaina sumažėjo 5 ct, o dujų kaina nesikeitė. Šiandien litras populiariausio 95 markės benzino „Statoil“ degalinėse kainuoja 3,20 Lt, dyzelinas – 3,28 Lt, biobenzinas E85 – 2,99 Lt, dujos – 1,90 Lt. Pasak D. Jokšienės, tikėtina, kad ramesnė situacija pasaulio rinkose darys įtaką ir šios savaitės kuro kainoms – ryškesnių pokyčių nenumatoma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų