REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos premjeras Andrius Kubilius teigia, kad Sausio 13-osios įvykių vertinime Rusija vengia atsakomybės ir tiesos.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmadienį paskelbtame A. Kubiliaus pareiškime pažymima, kad nusikaltimus prieš nekaltus žmones vykdė „ne Rusija ir šaunūs jos žmonės, bet byrančią Sovietų Sąjungą išgelbėti siekiantys funkcionieriai“.

REKLAMA

Pažymėjęs, jog Europa vis dar dvejoja, negalėdama apsispręsti, ar komunizmo ir fašizmo nusikaltimai turėtų būti vertinami vienodai, A. Kubilius teigia, kad „Lietuvos žmonėms dėl to niekada nekilo abejonių“.

„Tada, 1991-aisiais, jų neturėjo ir Rusijos Federacijos Aukščiausioji Taryba. (...) Šiandien kalba iš tos pusės - kitokia, vengianti atsakomybės ir tiesos. Tačiau prabėgę metai nepakeitė įvykių esmės ir pareigos atiduoti teisingumui tuos, kurių įsakymu ir kurių rankomis buvo žudomi beginkliai žmonės“, - rašoma premjero pareiškime.

REKLAMA
REKLAMA

Jame pabrėžiama, kad „mūsų pareiga pasiekti, kad teisingumas įvyktų“. „Tam reikia bendrų vertybių ir Europos Vakaruose, ir Rytuose. Europos Komisijos raginimas Rusiją veiksmingai bendradarbiauti Sausio 13-osios byloje yra vertingas žingsnis šia linkme“, - sakė Lietuvos Vyriausybės vadovas.

2008-ųjų gegužės mėnesį Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų ministrai sutarė pradėti derybas su Rusija dėl naujos strateginės partnerystės sutarties, įtraukdami į mandatą ir Lietuvos iškeltus reikalavimus - dėl Lietuvai nutrūkusio tiekimo naftotiekiu „Družba“, įšaldytų konfliktų Gruzijoje ir Moldovoje sprendimo, bendradarbiavimo tiriant Sausio 13-osios įvykių bei Medininkų žudynių bylas ir dėl pagalbos tremtiniams, grįžtantiems į tris Baltijos valstybes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Lietuva daug padarė, apibrėžiant ES derybų su Rusija mandatą, kuriame įrašytas reikalavimas išduoti Sausio 13-osios žudikus teisingumui. Tai leidžia tikėtis, kad šis mandatas bus tinkamai įgyvendintas. Be abejo, nuo to priklausys ir dvišalių santykių nuoširdumas bei pasitikėjimas“, - sakė A. Kubilius.

Praėjus beveik metams nuo Lietuvos valstybingumo atkūrimo, 1991 metų sausio 13-osios naktį 14 žmonių žuvo ir šimtai buvo sužeisti per sovietų okupacinės kariuomenės ir KGB mėginimą įvykdyti perversmą.

Lietuvos teismuose buvo nuteista dalis perversmo organizatorių, kiti iki šiol slapstosi Rusijoje, Baltarusijoje.

Sausio 13-oji Lietuvoje tradiciškai minima kaip Laisvės gynėjų diena.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų