REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusija pirmadienį į Briuselį išsiuntė savo delegaciją, kuri tarsis dėl dujų tranzito Europai per Ukrainos teritoriją atnaujinimo. Rusijos dujų monopolininkas „Gazprom“ pareiškė, kad Ukraina pasirašė naują susitarimą dėl Europos Sąjungos stebėtojų atvykimo. Teigiama, kad Ukraina atsisakė papildomos deklaracijos, kuriai itin priešinosi Kremlius.

REKLAMA
REKLAMA

Laisvosios Europos radijas praneša, kad į Briuselį išvyko „Gazprom“ vadovas Aleksejus Milleris bei Igoris Sečinas. Rusija teigia, kad visos trys susitarimą sudarančios pusės – Rusija, Ukraina ir ES – turi dokumentą pasirašyti iš naujo, nes ankstesnį susitarimą Maskva paskelbė negaliojančiu.

REKLAMA

„Gazprom“ teigia, kad po to, kai bus atnaujintas dujų tranzitas, prireiks dar mažiausiai 36 valandų, kad dujos pasiektų Europos vartotojus. Tai reiškia, kad dauguma valstybių rusiškas dujas ims gauti ne anksčiau kaip sausio 14 dieną.

Pirmadienį 27 Europos Sąjungos valstybių užsienio reikalų ministrai renkasi į neeilinį susitikimą Briuselyje, kur aptars vis dar tebesitęsiančia krizę dėl rusiškų dujų tiekimo per Ukrainos teritoriją. Skelbiama, kad susitikime bus kalbama tiek apie rusiškų dujų tiekimą, tiek apskritai apie Europos Sąjungos energetinį saugumą.

REKLAMA
REKLAMA

Priminsime, kad krizė kilo po to, kai praėjusį trečiadienį Rusija visiškai nutraukė dujų tranzitą į Europą per Ukrainos teritoriją. Per Ukrainos teritoriją Europą pasiekia apie 80 proc. iš Rusijos perkamų dujų.

ES buvo pasiekusi susitarimą dėl dujų tiekimo atnaujinimo, jei šį tiekimą prižiūrės ES stebėtojai. Stebėtojai jau atvyko į Ukrainą, tačiau Rusija atsisakė atnaujinti tiekimą, nes Kijevas prie susitarimo pridėjo deklaraciją, kuriai Kremlius kategoriškai nepritaria.

Teigiama, kad deklaracijoje Kijevas pažymi grąžinęs Rusijai visas skolas už patiektas dujas bei deklaruoja nevogęs Europai skirtų dujų. Europos Komisija pažymi, kad tokia deklaracija nekeičia susitarimo esmės, tačiau Rusija nenusileidžia ir aiškina, kad nuo šiol susitarimas yra niekinis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rusijos ministras pirmininkas Vladimiras Putinas aiškina, kad deklaracija visiškai keičia trišalį susitarimą, nes joje kalbama ne apie dujų tranzitą į Europą, tačiau apie dvišalį valstybių komercinį ginčą.

V. Putinas pareiškė, kad Rusija yra pasirengusi pirmadienį nusiųsti savo stebėtojus į ES užsienio reikalų ministrų susitikimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų