REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daugybė žmonių ieško alternatyvių būdų į savo telefoną, kad ir senesnio modelio, įsidiegti galimybę paprastai ir patogiai gauti bei siųsti el. laiškus.

REKLAMA
REKLAMA

Į naujuosius mobiliuosius telefonus gamintojai vis dažniau diegia el. pašto funkciją, kurios paklausa sparčiai auga, ypač tarp verslininkų ir jaunųjų naujovių mėgėjų. Paprastai už  puikias el. pašto paslaugas giriami „Blackberry“ telefonai ar turintys „Windows Mobile“ platformas prietaisai. Tačiau šie telefonai yra ganėtinai brangūs ir labiau pritaikyti verslininkams nei paprastiems naudotojams. Daugybė žmonių ieško alternatyvių būdų į savo telefoną, kad ir senesnio modelio, įsidiegti galimybę paprastai ir patogiai gauti bei siųsti el. laiškus. Tokie žmonės dažniausiai renkasi  mobiliąsias el. pašto programas, kurių pažangesnės turi ne tik bazines laiškų rašymo funkcijas, bet ir atveria papildomas galimybes vartotojams.

REKLAMA

Tai, kad el. pašto programos sparčiai populiarėja, rodo ir didžiausio mobiliųjų programų ir žaidimų portalo „GetJar.com“ statistika. Kas mėnesį šių programų naudotojai visame pasaulyje atsisiunčia 2,4 mln. kartų (Lietuvoje – apie 5 tūkst. kartų). Tai maždaug trissyk daugiau nei prieš metus, kai iš „GetJar“ mobiliojo portalo šių programų naudotojai atsisiųsdavo iki 1 mln. mobiliojo el. pašto programų.

„Mobiliosios el. pašto programos leidžia vartotojams el. paštą tikrinti ne per interneto naršyklę, o žymiai greičiau ir patogiau – per specialias programas. Tokiu atveju laiškai saugomi naudotojo telefone ir jam nereikia kaskart jungtis, kad galėtų dar kartą perskaityti gautus laiškus – tai padeda sutaupyti ir laiko, ir pinigų“, – sakė „GetJar“ vadovas Ilja Laurs.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, mobiliąsias programas diegiasi vartotojai visame pasaulyje – nuo JAV ar Vokietijos iki Indijos ar kitų Azijos šalių.

Sekdama pasaulines tendencijas, „Naujoji komunikacija“ pateikia populiarių ir aukštų naudotojų įvertinimų sulaukiančių mobiliųjų programų aprašymus. Šioje apžvalgoje įvertintos septynios mobiliosios programos: „MovaMail“, „Whoosh“, „mMailBasic“, „mujMail“, „vimoMail“, „iMobileMail“, „WapAlta“ ir „Flurrymail Plus“. Tikimės, kad ši apžvalga padės jums išsirinkti geriausiai tenkinančią jūsų poreikius programą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„MovaMail“. 2.4.6 versija

„MovaMail“ yra paprasta, tačiau pakankamai funkcionali el. pašto telefone valdymo programa. Ji leidžia vienoje programoje iškart valdyti neribotą kiekį skirtingų el. pašto dėžučių – per POP3, IMAP ar „Webmail“ sistemas.

Pradėti naudotis šia programa labai paprasta. Parsisiuntę ją iš „GetJar“ portalo ir įdiegę, išvydome sveikinimo langą su trumpomis  naudojimosi programa instrukcijomis. Tuomet programa paprašo įvesti savo kontaktinį el. pašto adresą ir mobiliojo telefono numerį, pasirinkti prisijungimo prie „MovaMail“ vardą ir slaptažodį.

REKLAMA

Pabaigę registracijos procedūras, ėmėmės pašto dėžučių konfigūravimo darbų. Verta pastebėti, kad „MovaMail“ programa iškart pateikia nurodymus, kaip tinkamai susikurti „GMail“ pašto dėžutę programoje. Tačiau į ją galima įtraukti ir daugiau pašto dėžučių.

Registruojant POP3 pašto dėžutę, tenka surašyti jos duomenis: el. pašto adresą, nurodyti slaptažodį (programa jį įsimena), aptarnaujančio serverio pavadinimą (angl. mail host-server). Registracijos metu jokių problemų neiškilo, be to, į kiekvieną naują dėžutę „MovaMail“ atsiunčia laišką apie sėkmingą registraciją ir programos aktyvinimą.  

REKLAMA

Programa turi keletą meniu: pagrindinį, leidžiantį tvarkyti programos nuostatas bei el. laiškų valdymo meniu. Naudojantis pagrindiniu meniu galima migruoti iš vienos pašto dėžutės į kitą, keisti įvairias nuostatas – laiškų teksto dydį, maksimalų simbolių kiekį laiške, gautų laiškų tikrinimo serveryje dažnumą, pakeisti prisijungimo slaptažodį, gauti pagalbą ar parsisiųsti programos naujinius. Tiesa, pastarieji du meniu punktai – pagalba ir programos naujinimas – yra silpnoji „MovaMail“ vieta. Bandant atverti juos, programa užsidarydavo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

El. laiškų tvarkymo meniu leidžia atlikti visus svarbiausius veiksmus su laiškais: juos skaityti, rašyti naujus laiškus, atsakyti ar persiųsti gautus, ištrinti, atverti prisegtas bylas, atlikti paiešką. Tiesa, paieškos funkcija mus daugiau nei nuliūdino – nors teoriškai galima ieškoti laiškų pagal siuntėją, gavėją, kitus gavėjus (cc) ar laiško antraštę, praktiškai pabandžius ieškoti laiškų pagal bet kurį iš nurodytų kriterijų, programa nieko nerado.

El. laiškus siųsti iš „MovaMail“ patogu ir paprasta. Kuriant naujas pašto dėžutes, susirašinėjant laiškais jokių nesklandumų nekyla – to ir reikia tikėtis iš tipinės el. pašto programos. „MovaMail“ yra sukurta labai patogi el. pašto adresų įtraukimo į programos kontaktų sąrašus iš telefone esančių kontaktų funkcija.

REKLAMA

Ši mobilioji el. pašto  programa taip pat leidžia prie laiškų prisegti grafines JPEG ar GIF bylas, tačiau visų kitų formatų bylas programa tiesiog atmeta – laiškai adresą pasiekia be jų. Bylas prisegti galima arba iš jau esančių telefono atmintyje, arba čia pat nufotografavus telefono fotokamera.

Pabandę siųsti laiškus su prisegtomis bylomis, likome patenkinti – programa tvarkingai prikabindavo failus (abiem būdais) ir šie laiškai pasiekdavo adresatus. Tiesa, ne visada prisegtas grafines bylas pavyksta atverti – kartais programos pranešdavo apie klaidingus failus (neįmanoma peržiūrėti). Tačiau, greičiausiai, šios problemos kyla ne dėl „MovaMail“ programos kaltės, o dėl telefono neteisingai sukuriamo bylų formato.

REKLAMA

Prie programos teigiamų savybių dar būtų verta pridėti tai, kad ji turi universalią laiškų koduotę ir atpažįsta daugelio kalbų simbolius (kiek – mums ir patiems liko paslaptis). Laiškai su lietuviškais rašmenimis ar kirilicos abėcėlės raidėmis pasiekdavo adresatą neiškraipyti.

Programa puikiai tinka, kai nesate prie savo kompiuterio, bet pageidaujate skaityti savo el. paštą. Mat  šioje programoje yra visos pagrindinės el. pašto funkcijos.    

Pagrindiniai privalumai:

•    veikia su visais pagrindiniais el. pašto protokolais (POP3, IMAP, Webmail);

•    paprastai konfigūruojama, patogi valdyti;

•    pateikia papildomus nurodymus, kaip sėkmingai užregistruoti „Gmail“ el. pašto dėžutes;

•    galimybė prisegti grafinius failus, nufotografavus telefono fotokamera;

•    galimybė sinchronizuoti kontaktus programoje su kontaktais telefone (mums, deja, ši funkcija neveikė);

•    galimybė siųsti ir gauti laiškus vartojant skirtingų abėcėlių simbolius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagrindiniai trūkumai:

•    programa leidžia prisegti tik grafinius failus;

•    programa yra mokama (2,95 JAV dolerio per mėnesį).

Įvertinimas

Funkcionalumas: 9

Valdymo patogumas: 10

„GetJar“ lankytojų įvertinimas: 8,92

     

 „Whoosh“. 5.2.8 versija

„Whoosh“ būtų galima apibūdinti kaip el. pašto programą, skirtą žmonėms, kuriems paštas telefone reikalingas tik tam, kad galėtų skubiai nusiųsti tekstinę žinutę. Tai itin paprasta programa, neišsiskirianti funkcionalumu.

REKLAMA

Kaip ir „MovaMail, „Whoosh“ leidžia naudotis POP3, IMPA ir Webmail pašto protokolais, vienu metu susikonfigūruoti programoje keletą el. pašto dėžučių.



Įsidiegus programą ir ją paleidus, nauji naudotojai turės užsiregistruoti. Kaip ir dažnoje programoje, tam jie turės sutikti su naudojimosi programa „Whoosh“ taisyklėmis. Tiesa, teko sutikti su taisyklėmis jų net neišvydus – programa tiesiog nepateikia pačių taisyklių, o jų nepriimti nevalia.

Tačiau judame toliau ir pildome programos registracijos formą su savo el. pašto adresu ir slaptažodžiu, nurodome aptarnaujančio serverio pavadinimą, pašto protokolą (POP3, IMAP). Kaip ir kitose programose, šiuos duomenys pakanka įvesti pirmą kartą, nes juos programa įsimena. Suvedę reikiamus duomenis, prisijungiame ir patenkame į el. pašto valdymo programą.

REKLAMA

„Whoosh“ leidžia atlikti visas pagrindines funkcijas: gauti, siųsti, sukurti naujus el. laiškus, ištrinti nereikalingus. Programa prie laiškų neprikabina jokių reklaminių intarpų. Itin patogu tai, kad „Whoosh“ automatiškai įkelia siuntėjų adresus į adresų knygutę, kuri lengvai pasiekiama kuriant naujus laiškus.

„Whoosh“ taip pat išsiskiria tuo, kad turi atskirą katalogą „Media“, į kurį patenka visos el. paštu atkeliaujančios bylos – nuotraukos, melodijos ir kitos. Laiškus su prisegtomis bylomis sklandžiai siuntėme iš vienos pašto dėžutės į kitą, bylos nepasimesdavo ir atkeliaudavo kartu su laišku. Gerą įspūdį padarė tai, kad programa atpažįsta prisegtos bylos tipą ir pasiūlo atitinkamą programą bylai atidaryti (kaip grafinę bylą arba tekstinį dokumentą).

REKLAMA
REKLAMA

Bet neapsieita ir be nedidelių klaidų. Persiunčiant el. laišką su prisegta byla, kuris atėjo į „Whoosh“ programą, neaišku kodėl pasikeisdavo prikabinto failo pavadinimas (į šešiaženklį skaičių). Nors šis trūkumas išties nedidelis, jis gali suerzinti, kai norime, kad prisegtos bylos pasiektų savo adresatą nepakeitus jų pavadinimo.

Viena iš labiausiai mus nuvylusių programos „Whoosh“ savybių – lėtas veikimas išsiunčiant ir priimant laiškus, be to, dar ir tai, kad programa neatpažįsta ne lotynų abėcėlės simbolių. Laiškai, kuriuos pabandėme siųsti ar gauti lietuvių ir rusų kalbų rašmenimis, buvo iškraipomi. Todėl šia programa verčiau bendrauti „šveplai“.

Pagrindiniai privalumai:

•    veikia su visais pagrindiniai pašto protokolais (POP3, IMAP, Webmail);

•    labai paprastas valdymas;

•    programa atpažįsta prikabintos bylos tipą;

•    siuntėjų adresai automatiškai išsaugomi adresų knygoje.

Pagrindiniai trūkumai:

•    lėtai veikia;

•    programa keičia persiunčiamų prisegtų bylų pavadinimus;

•    programa yra mokama (20 JAV dolerių per metus);

•    sąlyginai nedaug nustatymo galimybių.

REKLAMA

Įvertinimas

Funkcionalumas: 8

Valdymo patogumas: 10

„GetJar“ lankytojų įvertinimas: 8



„mMailBasic“. 2.2.3 versija

Mėgstantiems taupyti programa „mMailBasic“ patiks. Ir ne tik dėl to, kad ji nemokama.

Šią programą parsisiųsti ir įsidiegti nesudėtinga, kaip ir kitas el. pašto programas. Taip pat ir valdyti. Tačiau pagrindinis „mMailBasic“ privalumas –  programa atsiunčia iš pašto serverio tik laiškų antraštes. Taip yra taupomi telefono resursai ir sumažinama kaina, kurią naudotojui tenka mokėti už siunčiamus duomenis. Matant laiškų antraštes galima pasirinkti, kuriuos laiškus norime perskaityti, tuomet programa atsiunčia visą jo turinį. Labai patogu tai, kad programa nurodo laiško dydį, tad vartotojas gali paskaičiuoti, ar verta neskubius ir labai didelius laiškus parsisiųsti ir skaityti telefone.

Nors ir nepriekaištingai paprasta, veikianti tikrai sparčiai, „mMailBasic“ programa reiklesniam naudotojui gali neįtikti. Mat joje vienu metu galima susikurti ir naudotis tik viena el. pašto dėžute (veikia su visais pagrindiniais el. pašto protokolais: POP3, IMAP, „Webmail“). Tad ieškantiems programų, kurios leistų telefone patogiai naudotis iš karto keliomis pašto dėžutėmis, pvz., „Gmail“, „One“ ir „Yahoo“, „mMailBasic“ netiks.

REKLAMA

Tačiau su viena dėžute ši mobilioji taikomoji programa veikia sklandžiai. Siųsti tekstinius laiškus patogu ir paprasta, o galimybių prikabinti laiškų priedus nėra. Ateinantys laiškai su priedais gali būti atsiunčiami, tačiau pačių prisegtų bylų atverti nepavyks – teks pasitenkinti tik programos nurodomu bylos pavadinimu ir plėtiniu. „mMailBasic“ programa, kaip ir „Whoosh“, turi adresų knygutę, į kurią automatiškai įtraukiami siuntėjų el. pašto adresai. Antrąkart šios funkcijos jau negirsime. Tačiau šiai programai taip pat būdinga tai, kad ji atpažįsta tik lotyniškus simbolius – laiškai su lietuviškais rašmenimis ar kirilicos raidėmis iškraipomi.  

„mMailBasic“ iš tiesų yra primityvi (basic) programa, tvarkingai ir sparčiai veikianti, tačiau ne itin funkcionali. Ši programa už kitas patrauklesnė tuo, kad yra nemokama. Tačiau funkcionalumo atžvilgiu yra ir vertesnių pasirinkimų.

Pagrindiniai privalumai:

•    veikia su visais pagrindiniais pašto protokolais (POP3, IMAP, Webmail);

•    taupo resursus iš pradžių atsiųsdama tik laiškų antraštes;

•    automatiškai kuriama adresų knygutė;

•    programa yra nemokama.

REKLAMA

Pagrindiniai trūkumai:

•    leidžia naudoti tik vieną pašto dėžutę;

•    labai ribotas funkcionalumas (tik laiškų siuntimas ir gavimas);

•    nėra galimybės vartoti lietuviškų raidžių.

Įvertinimas

Funkcionalumas: 6

Valdymo patogumas: 10

„GetJar“ lankytojų įvertinimas: 5

 

„mujMail“. 1.01 versija

Tai programa, kurią tinkamai sukonfigūruoti gali tik daugiau patirties turintys naudotojai. Joje gali tekti keisti ne tik įprastus POP3 ar SMTP serverių adresus, bet ir įvairius jų parametrus, kurie paprastam naudotojui mažai ką reiškia – SSL, SMTP prievadas (angl. port) ir kt.

Įsidiegus šią programą ir ją paleidus, atidaromas ne instrukcijų ar sveikinimo langas, bet pagrindinis meniu. O jis maloniai stebina savo gausa.

„mujMail“ programoje naudotojai gali integruoti keletą skirtingų el. pašto dėžučių, rankiniu būdu ar automatiškai kas norimą laiko tarpą tikrinti, ar neatėjo naujų laiškų, išsiųsti paruoštus siuntimui laiškus ir t. t. „mujMail“ autoriai sukūrė lengvą galimybę atsijungti nuo vienos pašto dėžutės ir prisijungti prie kitos. Iš tiesų tai labai sparčiai veikianti programa.

REKLAMA

„mujMail“ išsiskiria tuo, kad turi vietinę bylų saugyklą, kurioje išsaugomos kartu su laiškais išsiunčiamos bylos. Tam, žinoma, naudojama telefono atmintis ar papildomai į telefoną įdėta atminties kortelė, tačiau patogu tai, kad visas bylas galima rasti viename kataloge. Tiesa, priimti laiškų su prisegtomis bylomis taip ir nepavyko.

Norint pradėti naudotis programa, visų pirma reikia įtraukti ir susikurti el. pašto dėžutes, kurias ketinama naudoti. Registruojant dėžutes, prašoma nurodyti tokius duomenis: el. pašto adresą, pasirinką pašto protokolą (POP3, IMAP), saugaus transporto protokolą SSL, pašto serverį, prievadą, prisijungimo vardą ir slaptažodį. Tiesa, pats naudotojas turi žinoti, ar jam yra būtinas SSL – tai priklauso nuo jūsų turimos el. pašto dėžutės.

Užregistravę kelias dėžutes, pabandėme parašyti keletą laiškų. Įspūdžiai dviprasmiški. Laiškus gavome sėkmingai, tačiau išsiųsti jų per „mujMail“ nepavyko. Priežastis galėtų būti ta, kad programa neleidžia išsaugoti pašto serverio (siuntėjo) slaptažodžio. Dėl to programa negali prisijungti prie serverio ir bandant išsiųsti laišką rodo klaidos pranešimą ir neišsiunčia laiškų.

REKLAMA

Jeigu ne ši problema, „mujMail“ galima būtų vadinti šaunia programa. Be jau minėtų privalumų, ji leidžia susikurti savo parašą, kuris įterpiamas laiškų pabaigoje, suformuoti adresų knygutę, į kurią galima įrašyti ne tik el. pašto adresą, bet ir asmens vardą, pavardę ar pastabas. „mujMail“ taip pat yra laiškų apskaitos funkcija – programa nurodo, kiek iš viso per ją jau buvo išsiųsta laiškų, kiek gauta, ir pateikia kitus statistinius duomenis.

Verta pridurti, kad šios programos naudotojo sąsaja galima dviem kalbomis: anglų ir čekų. Tad  „mujMail“, kaip ir kai kurios kitos programos, sklandžiai veikia tik su lotyniškais simboliais (bent jau angliškoji programos versija), tad rašant laiškus vartoti lietuviškų raidžių nerekomenduojame.



Pagrindiniai privalumai:

•    veikia su visais pagrindiniais pašto protokolais (POP3, IMAP, Webmail);

•    sparti;

•    labai funkcionali;

•    programa yra nemokama.

Pagrindiniai trūkumai:

•    paprastam naudotojui programos konfigūravimas per sudėtingas;

•    neleidžia prisegti bylų prie siunčiamo laiško;

•    programa testo metu neleido išsiųsti laiškų.

REKLAMA

Įvertinimas

Funkcionalumas: 7

Valdymo patogumas: 10

 „GetJar“ lankytojų įvertinimas: 8.3



 „vimoMail“. 0.56 versija

„vimoMail“ nemokamai siūlo tik savo bandomąją versiją, kuri funkcionaliai veikia 7 dienas. Jeigu programa patiks ir norėsite ja naudotis ilgiau, tai kainuos 9,95 JAV dolerio (mokamas vienkartinis mokestis).

Įsidiegus ir paleidus „vimoMail“ programą, prašoma užpildyti formą, nurodant savo vardą, pavardę ir el. pašto adresą. Juo atsiunčiamas kodas, leidžiantis savaitę nemokamai išbandyti „vimoMail“ privalumus.

Sutvarkę registracijos formalumus, patenkame į programą, kur matome pagrindinį meniu. Po išsamaus „mujMail“ meniu, „vimoMail“ atrodo ganėtinai skurdus, tačiau jame yra viskas, ko reikia paprastai el. pašto programai: laiškų rašymo, siuntimo, gavimo galimybė, adresų knygelė, bylų katalogas, nuostatų meniu, leidžiantis įtraukti naują el. pašto dėžutę, keisti kitus parametrus. Sveikintina tai, kad programa leidžia nustatyti pašto dėžutės serverio prievadus – pradedantiesiems šie terminai gal ir nelabai ką sakantys ir nereikalingi, tačiau tiems, kurių pašto serveriai naudoja nestandartinius prievadus, ši funkcija reikalinga.

Suvedę visus el. pašto dėžutės prisijungimo duomenis, nurodę slaptažodžius ir serverių adresus, išbandėme, kaip veikia programa. O veikia ji pusėtinai. Sėkmingai pavyko tik gauti el. laiškus, juos peržiūrėti ir ištrinti. Bandymai siųsti laiškus buvo nesėkmingi. Kodėl? „vimoMail“, prieš rašant laišką, pasiūlo išsirinkti iš adresų knygos ar įrašyti gavėjo adresą. Įrašant adresą, jis turėtų būti automatiškai išsaugomas prie kontaktų, tačiau programa jų neišsaugodavo. Neišlikdavo įvestas gavėjo adresas ir „To:“ laukelyje, todėl bandydama išsiųsti laišką programa vis skelbdavo klaidą „Nėra tokio laiško gavėjo“. Bandymai keisti programos parametrus buvo nesėkmingi. Galbūt nesėkmingus bandymus išsiųsti laišką galėjo lemti tai, kad testavome bandomąją programos versiją, o nuolatinė (nusipirkus ją) veiktų puikiai. Tačiau kaip tuomet žmogui žinoti, ar įsigijęs mokamą programą jis tikrai galės ja sklandžiai naudotis?

Tad iš visų deklaruotų programos funkcijų veikė tik galimybė gauti laiškus, bet prie laiškų prisegtos bylos į telefoną nepatekdavo.

Dar galima pridurti, kad, kaip jau tampa įprasta, jeigu naudositės šia programa, lietuviškų simbolių geriau nevartoti – programa jų neatpažįsta.

Gal problemų turėjome tik todėl, kad įsidiegėme bandomąją versiją. Tačiau ar pirkti programą, spręsite jūs patys. O mūsų verdiktas – yra kur kas patikimesnių, funkcionalesnių nei „vimoMail“ nemokamų programų.

Pagrindiniai privalumai:

•    veikia su visais pagrindiniais pašto protokolais (POP3, IMAP, Webmail).

Pagrindiniai trūkumai:

•    neleidžia prisegti bylų prie siunčiamo laiško (nėra tokios funkcijos);

•    testo metu nepavyko išsiųsti laiškų;

•    programa yra mokama.



Įvertinimas

Funkcionalumas: 4

Valdymo patogumas: 8

 „GetJar“ lankytojų įvertinimas: 4.5

 

„iMobileMail“. 2.0 versija

„iMobileMail“ yra dar viena nesudėtinga ir pakankamai sklandžiai veikianti mobiliojo el. pašto programa, veikianti su POP3, IMAP ir Webmail pašto protokolais. Atveriant programą telefone pirmąjį kartą, ji paprašo įvesti naudotojo vardą, el. pašto adresą ir pasirinktinai pažymėti laiško gavimo patvirtinimą (pasirinkęs patvirtinimą ir gavęs laišką apie sėkmingą registraciją, gavėjas dar turi paspausti laiške esančią patvirtinimo nuorodą).

Programos aplinka neatrodo išskirtinė. Meniu pakankamai didelis ir leidžia nuostatas pritaikyti savo poreikiams. „iMobileMail“ galima nurodyti, kokį siuntėjo vardą matys gavėjas (pvz., kad matytų ne [email protected], bet Vardenis Pavardenis), nustatyti signalą, pranešantį apie naujai gautus laiškus – garsinį skambesį, tylų ar vibraciją. Naudotojas taip pat gali pasirinkti ir kaip atvaizduoti el. laiškus telefono ekrane: reguliuoti šrifto dydį, eilučių kiekį ekrane ir pan. „iMobileMail“ turi adresų knygutę su kontaktų paieškos galimybe – ja pasinaudoję, reikiamą adresą rasite žymiai greičiau.

Programos veikia išties sklandžiai ir greitai. Pašto dėžučių registracija įkandama net mažiausiai įgudusiems naudotojams, laiškus lengva kurti ir siųsti bei gauti, persiųsti, atsakyti. Programa leidžia gauti laiškus su prisegtomis bylomis ir visa tai daro be priekaištų – galima atverti visas bylas, kurias sugeba atverti jūsų telefonas. Tiesa, bandant persiųsti gautą laišką su prisegta byla kitam adresatui, bylos „nukerpamos“ ir gavėją pasiekia tik laiško tekstas.

Pavyko sėkmingai įregistruoti pašto dėžutes, gauti ir siųsti laiškus (net ir su prisegtais failais), be to, rašyti atsakymus, persiųsti laiškus ir juos ištrinti. Visus šiuos veiksmus programa atlikdavo gana greitai.

Tačiau „iMobileMail“ turi vieną akivaizdų trūkumą. Kiekvieną kartą norėdamas perskaityti laišką, net ir tą, kurį jau kartą skaitėte, turėsite prisijungti prie serverio ir jį parsisiųsti iš naujo. Kitaip tariant, užvėrus laišką, jis telefono ar programos atmintyje neišlieka. Tad kiekvieną kartą skaitydami laišką turėsite mokėti savo mobiliojo ryšio operatoriui.

„iMobileMail“ programa atpažįsta įvairių pasaulio kalbų abėcėles – anglų, kinų, japonų, korėjiečių, daugelį Europos kalbų, tačiau lietuviškus simbolius atpažįsta ne visus.

Reikia pripažinti, kad „iMobileMail“ – labai funkcionali programa, tačiau yra mokama ir turi neigiamą savybę kaskart jungtis prie serverio.

Pagrindiniai privalumai:

•    veikia su visais pagrindiniais pašto protokolais (POP3, IMAP, Webmail);

•    veikia sparčiai ir sklandžiai;

•    leidžia gauti ir atverti laiškus su prisegtomis grafinėmis bylomis (PNG, JPEG, BMP, GIF).

Pagrindiniai trūkumai:

•    neleidžia prikabinti failų prie siunčiamo laiško;

•    programa yra mokama (priklausomai nuo pasirinktos versijos, mokėsite vienkartinį 36–50 JAV dolerių mokestį arba kas mėnesį  6–10 JAV dolerių);

•    skaitant laiškus programa visada jungiasi prie serverio – net jeigu laišką jau buvote parsisiuntę į telefoną anksčiau. Tai papildomai kainuoja.

Įvertinimas

Funkcionalumas: 8

Valdymo patogumas: 9

„GetJar“ lankytojų įvertinimas: 8

 

 „WapAlta“. 3.13 versija

Paprastas dizainas, patogus valdymas, gausybė nuostatų ir didesnės galimybės nei tik siųsti laiškus. Toks įspūdis susidaro įsidiegus programą „WapAlta“ ir pirmą kartą panaršius po jos meniu punktus.

Pirmą kartą paleidžiant programą reikia nurodyti, kokios markės telefoną naudojate: „Nokia“, „Siemens“, „Sony-Ericsson“, „Samsung“, „Motorola“ ar kitą. Tuomet išsyk patenkama į programos meniu. Tai nėra tik primityvus „įvesk ir naudok“ meniu, jame matyti daug platesnės programos galimybės.

Susikūrus dėžutę, programa leidžia nurodyti, ar norime, kad prisijungus prie serverio būtų atsiunčiamos tik antraštės, ar visi laiškai, kiek dienų saugoti atsiųsto laiško kopiją serveryje, koks pageidaujamas laiško teksto dydis, perduodamo duomenų srauto suspaudimo lygis. „WapAlta“ galima nustatyti, kad automatiškai kas tam tikrą laiko tarpą patikrintų el. pašto dėžutę, o apie naujus laiškus informuotų garsiniu signalu arba vibracija.

Tačiau tai dar ne viskas. Programa „WapAlta“ turi vadinamąjį „antispam“ filtrą – jis leidžia nustatyti keletą saugumo lygių ir automatiškai išvengti nepageidautinų laiškų-šiukšlių.

Matyti, kad programos kūrėjai pagalvojo ir apie daugiau dalykų. Jie siūlo naudotojams patiems įvertinti, kaip jiems patinka programa, leidžia nusiųsti draugui informacinę-reklaminę SMS žinutę apie programą „WapAlta“. Kūrėjai sugalvojo ir keletą paslaugų, kurios naudotojams teikiamos už papildomą mokestį. Tai VIP paslauga, kurią užsisakiusiam naudotojui labiau optimizuojamas duomenų srautas, skiriama daugiau vietos laiškams saugoti, įjungiama papildoma apsauga nuo reklaminių skydelių. Už papildomą mokestį taip pat galima užsisakyti, kad, atėjus naujam el. laiškui į užregistruotą pašto dėžutę, naudotojui į telefoną būtų atsiųsta SMS žinutė.

Galiausiai, „WapAlta“ siūlo ir dar vieną nemokamą paslaugą – informacinių pranešimų prenumerata. Programą įsidiegę naudotojai gali gauti informacijos apie orus, sužinoti horoskopus, gauti juokų ir pan.

Sužavėti meniu, pabandėme patikrinti programos galimybes įtraukę keletą el. pašto dėžučių. Kad ir koks geras buvo pirmas įspūdis, programos testavimas sugadino mūsų nuomonę apie „WapAlta“. Sukūrus dėžutes, programa leido tiek išsiųsti, tiek gauti laiškus.

Siunčiant laiškus „WapAlta“ numatyta galimybė prisegti prie laiško grafinę bylą (PNG, JPEG, BMP, GIF) arba tiesiog nufotografuojant telefono fotokamera. Prikabinti failus iš telefono pavyko be jokių sunkumų, tačiau įjungti telefono fotokameros per programą nepavyko.

Nepaisant kelių pastebėtų trūkumų, ši programa tikrai verta dėmesio. Jos funkcionalumas įspūdingas, ji tvarkingai veikia, be to – yra nemokama (išskyrus tam tikras papildomas paslaugas).

Pagrindiniai privalumai:

•    veikia su visais pagrindiniai pašto protokolais (POP3, IMAP, Webmail);

•    galimybe gauti laiškus su prisegtais failais (PNG, JPEG, BMP, GIF, DOC, RTF, PDF) – testo metu nepavyko patikrinti;

•    duomenų srauto optimizavimas;

•    „antispam“ filtras;

•    pašto dėžutės konfigūracijai pakanka tik dėžutės pavadinimo ir slaptažodžio;

•    programa yra nemokama.

Pagrindiniai trūkumai:

•    dalis paslaugų mokamos;

•    programa įdeda reklamą į išsiunčiamus laiškus.

Įvertinimas

Funkcionalumas: 10

Valdymo patogumas: 9

„GetJar“ lankytojų įvertinimas: 7



 „Flurrymail Plus“. 2.00 versija

„Flurrymail Plus“ tai el. pašto programa, siūlanti ne tik pagrindines laiškų siuntimo ir gavimo funkcijas, bet ir suteikianti galimybę prenumeruoti naujienas per RSS.

Įdiegti ir susikurti savo el. pašto dėžutę programoje nesudėtinga. Tereikia teisingai įvesti prisijungimo duomenis – el. pašto adresą ir slaptažodį, ir programa sklandžiai veiks. Pabandėme susikurti ne tik POP3, bet ir IMAP, „Webmail“ pašto dėžutes – problemų nekilo. Tiesa, verta paminėti, kad konfigūruojant nuostatas kai kuriais telefono modeliais gali kilti sunkumų, tačiau pabandę pakeisti telefono aparatą greičiausiai išspręsite kilusias problemas.

Patekus į programą matyti keturi meniu punktai: gaunamų laiškų katalogas, RSS naujienos, naujo laiško kūrimas ir kontaktai. Gautų laiškų kataloge galima susikurti keletą pašto dėžučių ir peržiūrėti laiškus juos rūšiuojant pagal kiekvieną atskirą dėžutę arba matyti bendrą sąrašą.

Skaitant laiškus, čia pat galima į juos atsakyti, persiųsti, ištrinti, peržiūrėti laiško detales (siuntėją, datą ir kt.). „Flurrymail Plus“ pažangi tuo, kad leidžia gauti laiškus su prisegtomis PNG, JPEG, BMP, GIF, DOC, RTF, PDF formato bylomis.

Norėdami sukurti naują laišką, pasirinkite pagrindiniame meniu punktą „Naujas laiškas“. Kontaktą galite įkelti tiesiai iš turimo kontaktų sąrašo. Patogu, kad siunčiant laišką galima nurodyti daugiau negu vieną gavėją, prisegti telefono atmintyje esančias bylas ar vaizdą, nufotografuotą telefono fotokamera. Verta paminėti, kad gavėjas, kuriam nusiųsite laišką naudodamiesi „Flurrymail Plus“ programa, prie siuntėjo vardo matys užrašą „Flurry.com“ ir tik po jo bus nurodomas jūsų el. pašto adresas. Tačiau kai laišką reikia išsiųsti skubiai, šis nedidelis trūkumas atrodo nereikšmingas.

 „Flurrymail Plus“ galite susikurti savo adresų knygą (kiekvieną adresą turite įvesti ranka, nes programa automatiškai iš laiškų adresų neperkelia). Išsaugodami kontaktą galite nurodyti ne tik el. pašto adresą, bet ir asmens vardą, telefono numerį.

RSS naujienų punkte galima patogiai prenumeruoti ir skaityti naujienas (pvz., CNN ar kt.) Galite pasirinkti jus dominančius kanalus, tačiau nepatogu tai, kad juos turite prenumeruoti „Flurry.com“ svetainėje, o ne tiesiogiai per pačią telefoninę programą.

Apibendrindami galime pridurti, kad programa „Flurrymail Plus“ mums paliko gerą įspūdį. Nepaisant nedidelių trūkumų, ji lengvai perprantama ir paprastam naudotojui.

Pagrindiniai privalumai:

•    veikia su visais pagrindiniai pašto protokolais (POP3, IMAP, Webmail);

•    galimybė gauti laiškus su prisegtais failais (PNG, JPEG, BMP, GIF, DOC, RTF, PDF);

•    pašto dėžutės konfigūracijai pakanka tik dėžutės pavadinimo ir slaptažodžio;

•    galimybė prenumeruoti RSS naujienas;

•    programa yra nemokama.

Pagrindiniai trūkumai:

•    kaip laiško siuntėjas, visada nurodomas „flurry.com“ adresas;

•    naujų RSS naujienų juostų negalima įtraukti naudojantis vien pačia programa, tai atliekama tik apsilankius „flurry.com“ interneto svetainėje.

Įvertinimas

Funkcionalumas: 10

Valdymo patogumas: 9

„GetJar“ lankytojų įvertinimas: 8.05


Oleg Strašnov

„Naujoji komunikacija“, 2008 m. Nr. 12

Numeryje taip pat skaitykite:

Ketvirtoji „Nano“ karta

Naujos televizorių mados

Viso gero, LCD ekranėliai!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų