REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Derybose dėl dujų pasiektas susitarimas (papildyta)

Rusija ir ES susitarė dėl preliminarios sutarties, nustatančios dujų transportavimo per Ukrainą kontrolės mechanizmą, praneša „cnn.com“.

REKLAMA
REKLAMA

Ją Maskvoje pasirašė ES derybininkų grupės vadovas ES vadovaujančios Čekijos premjeras Mirekas Topolanekas bei Rusijos premjeras Vladimiras Putinas dėl dujų tiekimo per Ukrainą atnaujinimo, praneša „bbc.co.uk“.

REKLAMA

Anksčiau Rusija buvo žadėjusi atnaujinti tiekimą tada, kai bus pasiektas oficialus rašytinis susitarimas. Jam ilgą laiką trukdė Rusijos ir Ukrainos tarpusavio vaidas. Rusijos prezidentas V. Medvedevas kaltino Ukrainą vagiant dujas, o gautus pinigus panaudojant politiniams tikslas. Jo teigimu, Rusijos tikslas – parodyti, kas kaltas dėl įvykusios krizės. 

Tuo tarpu Ukrainos prezidentas V. Juščenka neigė jam mestus kaltinimus. „Kaltinimai, girdimi iš Rusijos vadovų, žemina Ukrainą“, - tvirtino jis.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, kaip praneša žurnalistai, kol kas Kijeve nepasiektas susitarimas ir dėl kito svarbaus aspekto – kiek Ukraina turėtų mokėti Rusijai už perkamas dujas, ir atvirkščiai, kiek pastaroji turėtų mokėti Ukrainai už galimybę jas transportuoti.

ES atstovų teigimu, net ir atnaujinus tiekimą, dujos toliau esančias Europos šalis pasieks tik po kelių dienų.



Šąlanti Europa

Dėl dujų tiekimo nutraukimo nukentėjo 15 šalių. Labiausiai – Serbija bei Bosnija ir Hercegovina. Serbijoje esant minusinei temperatūrai šąla daugiau nei 100 000 žmonių, mat daugelis namų šildomi centralizuotai, naudojant dujas. Šiek tiek dujų šalis gavo iš Vokietijos ir Vengrijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bosnijoje ir Hercegovinoje, spustelėjus -15 laipsnių šalčiui, be šildymo liko apie 72 000 namų.

Nukentėjo ir kitos šalys. Bulgarija, visiškai priklausoma nuo rusiškų dujų importo, ėmė riboti dujų suvartojimą ir uždarė mokyklas. Nepatenkinti bulgarai prie Ukrainos ambasados protestavo prieš Rusijos ir Ukrainos „dujų terorizmą“.

Be dujų liko ir Čekija, Slovakija, Kroatija, Graikija, Vengrija, Makedonija bei Austrija.

ES iš Rusijos gauna beveik ketvirtadalį vidų importuojamų dujų, kurių 80 proc. keliauja per Ukrainos teritoriją. Jų tiekimas sustabdytas praėjusią savaitę prasidėjus konfliktui tarp Rusijos verslo koncerno „Gazprom“ ir Ukrainos kompanijos „Naftogaz“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų