REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Penktadienį Seimo valdyba atšaukė kvotas žurnalistų akreditacijai, nors ilgą laiką dėl to nebuvo sutariama didžiausioje – konservatorių frakcijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Nors Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) politikai pareiškimais tarsi ragino Seimo valdybą atšaukti žiniasklaidos darbui parlamente sutrikdyti priimtus sprendimus, realių žingsnių nesiėmė nei TS-LKD frakcija, nei jos deleguoti valdybos nariai. Dar daugiau – „Balsas.lt“ žiniomis, frakcija balsuodama atmetė iniciatyvą panaikinti kai kuriuos apribojimus.

REKLAMA

Oficialiai dar gruodžio pabaigoje ir valdantieji Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, ir opoziciniai socialdemokratai ragino atšaukti Seimo valdybos sprendimą, „kuriuo nepagrįstai apsunkinamos žurnalistų darbo sąlygos Seime“ ir suvaržomos jų teisės informuojant visuomenę apie parlamento darbą.

TS-LKD atstovaujantys Seimo nariai  Evaldas Jurkevicius, Gintaras Songaila, Rasa Juknevičienė ir dar keli parlamentarai dar prieš Naujuosius metus net raštu kreipėsi į frakciją siūlydami atšaukti draudimus, bet dauguma konservatorių balsavo už tolesnę kovą. Seimo valdyboje gausiausiai atstovaujama didžiausia parlamento frakcija ir ten nepalaikė siūlymų sušvelninti nustatytą tvarką, nors net partijos lyderis Andrius Kubilius pripažino, kad valdyba persistengė.

REKLAMA
REKLAMA

Evaldas Jurkevičius: jei bijote žurnalistų – duokite jiems mano telefoną

Vienas iš Seimo narių, raginusių atsisakyti kovos su žurnalistais, Evaldas Jurkevičius portalui „Balsas.lt“ penktadienį sakė nematąs jokios prasmės slapstytis nuo žiniasklaidos, jei nedaroma jokių nusikalstamų ar nepadorių veikų. „Visi tie filmavimo vietų nustatymai, apribojimai, kvotos yra kvailystė. Joks žurnalistas nei į tualetą, nei kam į burną nelenda, nieko nepersekioja. Nebent parlamentaras pats atkreiptų į save dėmesį kokiu nors keistu ar amoraliu elgesiu“, – teigė mažumoje konservatorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

E. Jurkevičius apgailestavo, kad frakcija jo ir kolegų švelninančių pasiūlymų nepalaikė. „Ką darysi, demokratija yra demokratija – balsų dauguma yra dauguma. Tačiau mūsų Klaipėdos skyriaus pirmininkas Naglis Puteikis vakar vėl atviru laišku kreipėsi į frakcijos narius, ir mėginsime šį klausimą spręsti dar kartą. Kolegoms sakau paprastai: jei jūs bijote žurnalistų – duokite jiems mano telefoną. Mane tegul filmuoja nors visą parą – nieko nebijau ir nekompleksuoju“, – tvirtino parlamento narys.

..........

Seimo valdyba praėjusių metų pabaigoje patvirtino Viešosios informacijos rengėjų atstovų akreditavimo tvarkos aprašo pakeitimus, kurie numato, kad darbui Seime kiekvienas viešosios informacijos rengėjas savo nuožiūra akredituoti galės po 3 reporterius, operatorius, fotografus, kurių skaičius iki šiol nebuvo ribojamas. Šis skaičius taip pat neribojamas nei Vyriausybėje, nei prezidentūroje.

REKLAMA

Buvo nustatytos ir vietos, kur jie galės kalbinti parlamentarus. Nenurodytose vietose kalbinti, filmuoti ir fotografuoti būtų galima tik gavus Seimo nario sutikimą.

Numatyta, kad žurnalistai, kurie nesilaiko Visuomenės informavimo įstatymo, Žurnalistų ir leidėjų etikos kodekso, akreditavimo tvarkos, Seimo rūmų vidaus tvarkos reglamento, Seimo kanceliarijos leidimų sistemos funkcionavimo tvarkos, gali būti įspėti, jų akreditacija gali būti mėnesiui sustabdyta, nutraukta metams, vienos dienos leidimas atšauktas, pusei metų arba metams apribotas jo išdavimas.

REKLAMA

Lapkričio viduryje darbą pradėjusio naujos kadencijos Seimo valdyba nutarė patvirtinti patalpų, į kurias draudžiama įsinešti filmavimo kameras, fotoaparatus, garso įrašymo techniką, rengti interviu, filmuoti, fotografuoti, sąrašą. Valdyba taip pat pavedė Seimo kanceliarijai pažymėti nustatytas patalpas specialiuoju ženklu.

Lietuvos žurnalistų sąjunga (LŽS) ir Lietuvos žurnalistų draugija šiuos sprendimus vadino antikonstituciniais ir nedemokratiškais. LŽS net apskundė juos teismui. Valdančiųjų sprendimą sukritikavo ir prezidentas Valdas Adamkus, raginantis abi puses susitarti. Už apribojimus pasisakantys parlamento vadovybės nariai, tarp jų ir Seimo vicepirmininkė Irena Degutienė, aiškina, kad taip tautos išrinktieji tiesiog ginasi nuo juos esą visur persekiojančių paparacų ir bulvarinių laidų rengėjų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų