REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus teisėsaugos pareigūnai baigė tirti ir teismui perdavė bylą dėl 1 mln. litų pridėtinės vertės (PVM) grobstymo.

REKLAMA
REKLAMA

Penkiems organizuotos grupės nariams 29 metų E.K., 35 metų E.K, 36 metų V.Ž., 37 metų P.P. ir 40-ties metų I.L. pareikšti įtarimai dėl sukčiavimo (BK 182 str. 1, 2 d.), dokumentų suklastojimo ir suklastotų dokumentų panaudojimo (BK 300 str. 1, 2 d.).

REKLAMA

33 tomų baudžiamoji byla nagrinėjimui perduota Vilniaus miesto antrajam apylinkės teismui, pranešė prokuratūra.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Vilniaus apskrities skyriaus pareigūnai, atlikę ikiteisminį tyrimą, nustatė, kad kaltinamieji nuo 2002 m. birželio mėn. iki 2004 m. gruodžio mėn., veikdami pavieniui ar bendrininkaudami, įtraukė į trijų skirtingų bendrovių buhalterines apskaitas suklastotas PVM sąskaitas faktūras ir taip, sumažinę valstybei mokėtiną PVM, išvengė didelės vertės turtinės prievolės bei įgijo didelės vertės svetimo turto - apie 720 tūkst. litų PVM, kurie turėjo būti sumokėti į valstybės biudžetą.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimo metu taip pat nustatyta, kad kaltinamieji nuo 2005 m. gegužės mėn. iki 2005 m. spalio mėn. įsteigė bendroves nusikalstamai veikai nuslėpti, gamino ir naudojo netikrus dokumentus, dėl ko nesumokėjo PVM už įvežtas iš užsienio prekes.

Dėl šių galimai nusikalstamų veikų valstybės biudžetui buvo padaryta 360 tūkst. litų žalos.

Organizuota grupuotė, vykdydama nusikalstamą veiką, kelis kartus keitė savo sudėtį: į sukčiavimo mechanizmą būdavo įtraukiamos vis kitos bendrovės, nevykdančios jokios ūkinės veiklos. Taip buvo siekiama nuslėpti grupuotės veiklą, jos nusikalstamos veiklos mastą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuo pat tyrimo pradžios buvo apribotos įmonių nuosavybės teisės į pinigus, esančius banko sąskaitose, todėl valstybės biudžetui padaryta 1 mln. 80 tūkst. litų žala buvo atlyginta.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas 2005 metų spalio mėnesį. Iš šio tyrimo jau yra atskirtos ir į teismą perduotos 33 baudžiamosios bylos, pareikšti kaltinimai 48 fiziniams ir 28 juridiniams asmenims.

Organizuotos grupuotės nariams už įvykdytas nusikalstamas veikas gresia laisvės atėmimo bausmė iki aštuonerių metų.

Ikiteisminį tyrimą organizavo ir jam vadovavo Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros Pirmojo nusikalstamų veikų tyrimo skyriaus prokurorai.

REKLAMA

Pasak Vilniaus m. apylinkės prokuratūros Pirmojo nusikalstamų veikų tyrimo skyriaus vyriausiojo prokuroro Aido Dzikaro, 2008 m. Vilniaus m. apylinkės prokuratūros prokurorai teisminiam nagrinėjimui perdavė 40 baudžiamųjų bylų dėl PVM grobstymo, kuriose kaltinamaisiais patraukti 81 fizinis asmuo ir 40 juridinių asmenų.

Valstybei padarytos žalos dydis - daugiau nei 5,5 mln. litų, ikiteisminio tyrimo metu atlyginta - daugiau nei 3,4 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų