REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos apeliacinis teismas pakeitė Kauno apygardos teismo praėjusių metų sausio 25 dienos nuosprendį ir už talkininkavimą sovietų okupacinei valdžiai vykdant lietuvių genocidą nuteistam Jurgiui Navickui sušvelnino bausmę.

REKLAMA
REKLAMA

77-erių J. Navickui Kauno apygardos teismas buvo paskyręs 8 metų bausmę. Vietoj to jis dabar kalės penkerius.

REKLAMA

Teismo nuomone, pirmosios instancijos teismas neteisingai vertino nustatytas faktines bylos aplinkybes, padarė nepagrįstas išvadas, kad J. Navickas padarė dvi nusikalstamas veikas, bei netinkamai taikė baudžiamąjį įstatymą. Apeliacinis teismas sutiko su nuteistojo J. Navicko apeliacinio skundo argumentu, kad jo veikos turi būti kvalifikuojamos kaip viena, o ne dvi atskiros. Teismas mano, kad asmuo, vykdydamas genocidą, vykdo ne atskiras veikas, o jas tęsia įgyvendindamas vieną sumanymą.

REKLAMA
REKLAMA

Atlikus papildomą medicininę ekspertizę, paaiškėjo, kad J. Navicką atleisti nuo laisvės atėmimo bausmės dėl nepagydomos ligos nėra pagrindo, tad jis turės atlikti realią laisvės atėmimo bausmę, rašoma Lietuvos apeliacinio teismo pranešime.

J. Navickas ir kitas kaltinamasis - Lazdijų rajone gyvenantis 76 metų Jonas Juškauskas - buvo kaltinami 1949-1952 metais Lazdijų rajone nužudę penkis Lietuvos partizanus ir du jų rėmėjus.

J. Juškauskui buvo skirtos priverčiamosios medicininės priemonės, o byla jo atžvilgiu nutraukta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Byloje nurodyta, kad J. Navickas ir kitas vyras, būdami Lietuvos SSRS valstybės saugumo ministerijos (MGB) agentai-smogikai, tyčia vykdė ir padėjo vykdyti pagrindinį sovietų okupacinės valdžios tikslą – fiziškai sunaikinti Lietuvos partizanus. Prokurorai teigė, kad jie apgaulės būdu įgijo besislapstančių partizanų pasitikėjimą ir juos fiziškai naikindavo. J. Juškauskas anksčiau ir pats buvo partizanas, tačiau jį į nelaisvę paėmė ir užverbavo sovietų pareigūnai. Tuo tarpu J. Navickas niekada nebuvo pasipriešinimo kovų dalyvis.

REKLAMA

Apeliaciniame skunde J. Navickas prašė jį išteisinti, sušvelninti bausmę arba atleisti nuo jos dėl sunkių ligų. Kaltinamojo advokato teigimu, nėra neginčijamai įrodyta, jog asmenys, prie kurių žūties J.Navickas neneigia prisidėjęs, buvo partizanai. Todėl kaltinimas genocidu esąs nepagrįstas

Šį teismo sprendimą dar galima skųsti Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų