REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

D. Budrys: „Esu prieš monopoliją“

Savaitraščio „Balsas.lt savaitė“ pokalbis su Seimo Ekonomikos komiteto pirmininku Dainiumi Budriu.

REKLAMA
REKLAMA

Sunkmetis užklupo netikėtai

- Naujoji mokesčių sistema sulaukia daug neigiamų atgarsių. Ką prognozuojate verslo sektoriui, kuris net neturės įstatymuose numatyto pusmečio pasiruošti reformai?

REKLAMA

- Esu gerai susipažinęs su naująja mokesčių sistema, tad galiu užtikrinti, kad finansinės valstybės problemos nebus sprendžiamos vienos ar kelių socialinių grupių sąskaita.

Krizės akivaizdoje susiimti turės visos socialinės grupės ir visi šalies ūkio sektoriai, nė vienas neturės pranašumo, nes laiko pasiruošti mokesčių reformai trūks visiems. Kita vertus, galiu priminti, kad krizė netikėtai užklupo ne tik verslo sektorių, visą Lietuvos ūkį ar visuomenę,  bet ir daugelį pasaulio šalių.

REKLAMA
REKLAMA

- Kaip verslininkams planuoti kitų metų įmonių biudžetus, finansinius įsipareigojimus, kai tiek laiko buvo vilkinamas biudžeto įtvirtinimas?

- Sutinku, kad sąlygos nėra malonios – mokesčių reformoms būtinas pereinamasis laikotarpis. Tačiau, kaip jau minėjau, yra neatidėliotinų klausimų, kuriems spręsti reikia priimti mokesčių sistemos pataisas skubos tvarka. O laiko tiek mažai turime dar ir dėl to, kad 2009 metų biudžeto įtvirtinimą vilkino opozicija.

- Kaip vertinate Vyriausybės patvirtinto biudžeto ir mokesčių reformą?

- Kaip politikas laikausi liberalesnių pažiūrų, todėl sutinku, kad reikėtų skatinti verslą. Įprastomis sąlygomis tai daryti padėtų mažesni mokesčiai verslo sektoriui. Šiandieninėje situacijoje telieka užtikrinti, kad mokesčių klausimai bus nuolat stebimi ir peržiūrimi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Energetinio bado nepajusime

- Vykdomas LEO LT valdybos auditas. Ar dabartinė projekto vadovybė pajėgi įgyvendinti strateginius energetikos projektus? 

- Šiuo metu svarbu išsiaiškinti, ar vykdomi ir pasirinkti vykdyti strateginiai projektai yra tinkami. Gal reikia ieškoti dar platesnių galimybių energetikos sektoriuje. Energetinio bado Lietuvos gyventojai tikrai nepajus.

Turime Elektrėnuose šiluminę elektrinę, kitų šiluminių ir termofikacinių elektrinių. Be to, stiprėja atsakingosios energetikos iniciatyvos, vykdomi ir planuojami projektai elektros gamybai naudoti biokurą ar atsinaujinančius išteklius (vėjo, vandens energiją).

REKLAMA

- Kitais metais bus uždaryta Ignalinos atominė elektrinė, bet dar nėra aišku, ar šalis pati gamins trūkstamą elektrą, ar pirks ją ir už kiek.

- Ignalinos jėgainės uždarymo klausimas kelia daug diskusijų, baimių ir abejonių. Palaikau nuomonę, kad nuostolingo LEO LT valdomų ir kitų Lietuvos elektros įmonių darbo 2009 metais būtų galima išvengti, jeigu jos imtų efektyvinti savo veiklą. Ateitį nušviesti galėtų kuo platesnė galimybių strateginiams projektams paieška, neatmetant net pirmojo Ignalinos atominės elektrinės reaktoriaus atgaivinimo klausimo.  

REKLAMA

Skatins pinigų srautus

- Kaip vertinate siūlymą steigti bendrą Baltijos šalių elektros rinką ir naikinti monopolijas?

- Tokius planus vertinu teigiamai ir pasisakau prieš monopolijas. Ypač jeigu dėl jų diktato elektros kainų srityje visas šalies ūkis jaučia įtampą. Manau, kad sukūrus bendrą Baltijos šalių regiono rinką laimėtų ne tik Lietuva, bet ir visą šį regioną vienijančios valstybės.

- Žadama įkurti investicijų pritraukimo fondą. Tai pareikalaus mokesčių mokėtojų pinigų. Kokių investicijų, inovacijų šiuo metu Lietuvai labiausiai reikia?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Peržvelgus siūlomą krizės įveikimo planą matyti, kad papildomos institucijos kuriamos ne leisti mokesčių mokėtojų pinigus, bet užtikrinti kuo mažesnį šalies biudžeto deficitą. Įkurta Energetikos ministerija turėtų veikti kaip investicijų pritraukimo agentūra – skatinti pinigų srautus judėti į Lietuvą.

Investicijos ir inovacijos mūsų šalyje turėtų būti skatinamos ūkio šakose, kurios orientuotos į eksportą.

- Pakeitus mokesčių sistemą daugelis turizmo sektoriaus dalyvių atsidurs ties bankroto riba. Kaip numatyta skatinti turizmo plėtrą?

REKLAMA

- Mokesčių reformą pajus visos socialinės grupės ir ūkio sektoriai, turizmas – ne išimtis. Kita vertus, Europos Sąjungoje konkurencingumo jis nepraras. Lietuvos įvaizdis užsienyje yra teigiamas, o šiais metais šalyje žadama rengti daugybę renginių. Taip pat gana išplėtota turizmo infrastruktūra, šiemet sutvirtėję kaimo turizmo verslas. Latvijos valdžia mokestį viešbučiams didina nuo 5 iki 21 procentų, Lietuvos Vyriausybė jį pakels iki 19. Tad mūsų verslininkai turės net 2 procentų pranašumą prieš kaimynus latvius.

REKLAMA

Kada baigsis krizė

- Ar galime tikėtis, kad bus įgyvendintos reformos ir įveikta krizė?

- Vyriausybės programa yra aiškiai išdėstyta. Tai krizės įveikimo planas, kurio išsamus variantas svarstytas valstybės biudžeto pavidalu. Esu įsitikinęs, kad krizė Lietuvoje bus įveikta ir ne vėliau kaip 2011 metais šalies ekonomika vėl ims stabiliai augti.



- Trumpai papasakokite apie save: ką veikėte prieš patekdamas į Seimą?

-  Buvau eilinis Lietuvos verslininkas. Buvau ir esu geras vyras ir tėtis, todėl suprantu ir žinau, kaip jaučiasi skirtingų socialinių sluoksnių šalies gyventojai, nuolat gąsdinami krizės viesulu 2009 metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų