REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šios savaitės pradžioje valdžios koridoriuose buvo pasklidusios kalbos, kad Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) pirmininkas Virgilijus Poderys neapsikentęs palieka savo postą.

REKLAMA
REKLAMA

Dar dirbs.

„Dirbu šiuo metu ir planuoju tolimesnius darbus, - išgirdęs klausimą apie atsistatydinimą, vakar juokėsi V.Poderys. - Pokalbių apie darbus ar jų keitimą vyksta visada, tačiau daiktų dar tikrai nebuvau susikrovęs.“ Buvo kalbama, kad dabartinį komisijos pirmininką į savo komandą kviečiasi užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas.

REKLAMA

Klausiamas, kas tobulintina ar netenkina VKEKK veikloje, V.Poderys sakė, kad šiuo metu tokių jautrių ir subtilių temų jis negalintis komentuoti. Perklaustas, ar kalbos dėl atsistatydinimo iš VKEKK nekilusios dėl to, kad komisija ir jos vadovas jaučia labai stiprų įvairių lobistinių ar įtakos grupių spaudimą, V.Poderys šias įtakas įvertino dvejopai.

„Nuo įvairių įtakos grupių nereikia atsiriboti, komisija su jų atstovais daug ir intensyviai bendrauja, keičiasi nuomonėmis, - tvirtino V.Poderys, pabrėžęs, kad kalba tik teoriškai. - O jeigu klausiate apie tokius žmones, kurie dirba komisijos viduje ir kuriems daroma įtaka, tai jau yra blogai, nes dingsta pasitikėjimas ir labai prastėja darbo atmosfera.“ Pasitikslinus, ar dabartinė pasitikėjimo ir darbo atmosfera VKEKK nėra aukšto ar norimo lygio, V.Poderys tepridūrė, kad yra blogai, kai komisijos nariai „dirba kitoje barikadų pusėje“.

REKLAMA
REKLAMA

Premjero Andriaus Kubiliaus komandos nariai LŽ patvirtino, kad savaitės pradžioje pavyko sustabdyti V.Poderį, kad šis nepaliktų komisijos. Pirmiausia todėl, jog VKEKK laukia labai svarbūs ginčai ir sprendimai dėl reikalaujamų kelti šilumos kainų. Antra, dėl numanomos reorganizacijos. Mat tikimasi, kad Saulėlydžio komisijai auditavus aktyviai veikiančios VKEKK ir nežinia ką veikiančios Konkurencijos tarybos funkcijas, šios dvi institucijos bus sujungtos.

Neatmetama galimybė, kad V.Poderiui, kuris esą ne kartą yra užsiminęs, jog VKEKK tarnautojai nepajėgūs ar nenori atsispirti lobistinių grupių interesams, gali būti pasiūlytos aukštos pareigos numatomoje steigti Energetikos ministerijoje. Čia jo fiziko išsilavinimas ir aukštai vertinama finansų specialisto patirtis būtų naudingesnė nei Užsienio reikalų ministerijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Susidurta su sabotažu

Praėjusių metų rudenį VKEKK siekis nurėžti elektros tiekėjų viršpelnius neišsipildė. Planuotą tai numatančios metodikos priėmimą blokavo du iš penkių komisijos narių. Prieš pat posėdį Rimantas Aloyzas Lukoševičius ir Jonas Grigas paskelbė, kad balsavime nedalyvaus, nes metodikos projektas esą prieštarauja Elektros energetikos įstatymui. Todėl balsuoti dėl naujosios elektros energijos perdavimo bei skirstymo kainų ir jų viršutinių ribų nustatymo metodikos nebuvo galima, nes reikalaujamas kvorumas sprendimų priėmimui yra keturi iš penkių komisijos narių. Šiam projektui ypač prieštaravo nacionalinio investuotojo bendrovė „Leo LT“, tvirtinanti, kad priėmus šią metodiką nepakaktų lėšų strateginiams energetikos projektams.

REKLAMA

Tada V.Poderys sakė, jog „nenatūralu yra tai, kad mes demokratinių teisės aktų nustatyta tvarka negalime išspręsti reikiamų klausimų, kad tai yra arba boikotas, arba šantažas - kaip norime, taip vadinkime“. Tąsyk jis dar priminė, kad jokie teisės aktai nenumato tokio komisijos narių elgesio.

Rimantas Varnauskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų