REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Neseniai D. Britanijoje atliktas tyrimas parodė, kad tėvai vengia savo vaikams skaityti tradicines pasakas, nes šios jiems atrodo pernelyg šiurpios ar politiškai nekorektiškos.

REKLAMA
REKLAMA

Tėvai mano, kad tokios pasakos kaip „Snieguolė ir septyni nykštukai“, „Pelenė“ ar „Auksaplaukė“ yra netinkamos skaityti prieš miegą, nes gali vaikus emociškai sukrėsti.

REKLAMA

„TheBabyWebsite.com“ surengtas tyrimas, kurio metu apklausta 3000 tėvų, parodė, kad trečdalis iš jų vengia skaityti savo vaikams pasaką apie Raudonkepuraitę, kur kalbama apie tai, kaip mergaitė viena eina per mišką, o jos senelę suėda vilkas. 20 proc. tėvų neskaito vaikams pasakos apie Jonuką ir Grytutę, kur pasakojama, kaip vaikai paliekami miške. Penktadalis tėvų neskaito ir istorijos apie Imbierinį žmogeliuką, kurį suvalgo lapė.

REKLAMA
REKLAMA

Du trečdaliai tėvų mano, kad tradicinės pasakos turi tvirtesnį moralinį pagrindą nei modernios istorijos vaikams, tačiau jos nėra tinkamos skaityti prieš miegą, nes po jų gali sapnuotis košmarai.

36 metų trijų vaikų motina Sarah Pilkinton taip pagrindžia savo nuomonę: „Kai pati buvau maža, mėgau tradicines pasakas. Ir savo vaikams skaitau tokius klasikinius kūrinius kaip „Miegančioji gražuolė“ ar „Auksaplaukė“, tačiau, turiu pripažinti, kad neskaitau jiems pasakų apie Imbierinį žmogeliuką ar Jonuką ir Grytutę. Šios pasakos, mano nuomone, yra pernelyg šiurpios. Pamenu, kai buvau maža, sunkiai po jų užmigdavau“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

65 proc. tėvų vaikams prieš miegą dažniau skaito šviesesnes, linksmesnes pasakas, pavyzdžiui, „Mr Men“, „The Gruffalo“ ar istorijas apie Mikę Pūkuotuką.



10 tradicinių pasakų, kurių britai nebeskaito savo vaikams:

1.    Snieguolė ir septyni nykštukai

2.    Jonukas ir Grytutė

3.    Pelenė

4.    Raudonkepuraitė

5.    Imbierinis žmogeliukas

6.    Džekas ir pupa

7.    Miegančioji gražuolė

8.    Gražuolė ir pabaisa

9.    Auksaplaukė ir trys lokiai

10.  Nauji karaliaus drabužiai

Šaltinis: „The Telegraph“



Jonukas ir Grytutė. (Scanpix nuotr.)


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų