REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po to, kai D. Britanijos vyriausybė patvirtino ES sprendimą laipsniškai pašalinti iš rinkos kaitrines elektros lemputes, kad vartotojai jas keistų elektros energiją taupančiomis lempomis, šalyje kilo tikras ažiotažas, praneša „The Telegraph“. Didžiausi mažmeninės prekybos tinklai jau išpardavė arba baigia išparduoti tradicinių lempučių atsargas.

REKLAMA
REKLAMA

Kitos stambios elektros prekių parduotuvės praneša, kad kaitrinių lempučių pakaks tik iki kitos savaitės pabaigos.

REKLAMA

Pagal ES direktyvą prekyba 100 W galios kaitinėmis lemputėmis turi būti uždrausta nuo šių metų rugsėjo. D. Britanijos vyriausybės skaičiavimais perėjimas prie fluorescencinių ir kitų energiją taupančių lempučių leis kasmet maždaug 5 mln. tonų sumažinti anglies dvideginio emisijas.

Tačiau perėjimas prie 5 kartus mažiau elektros vartojančių lempučių šalyje nėra nei sklandus, nei patogus, pastebi dienraštis. Paaiškėjo, kad fluorescencinės lemputės, kurios iki 2012 m. visiškai pakeis uždraustąsias kaitrines, netinka daugelio standartinių šviestuvų lizdams arba yra per didelės, kad jas būtų galima naudoti jau esamoje apšvietimo įrangoje. Be to, dalis vartotojų skundžiasi, kad jų šviesa „per bloga“ ir neigiamai veikia sveikatą.

REKLAMA
REKLAMA

Britų vartotojai piktinasi, kad naujosios lemputės nesuderinamos su įtampos reguliatoriais, netinka jų turimiems sietynams ir negali būti naudojamos išoriniam apšvietimui, nes neatlaiko šalčio. 2006 m. atliktas šalies vyriausybės tyrimas atskleidė, kad maždaug pusė apšvietimo įrangos, esančios šalies gyventojų namuose, lizdų netinka elektrą taupančioms lemputėms.

Tačiau D. Britanijos apšvietimo įrenginių pramonės federacijos atstovai teigia, kad šis tyrimas remiasi dar 1998 m. duomenimis ir yra pasenęs. Esą dabar dauguma – net 95 proc. – taupiųjų lempučių yra suderinamos su senaisiais lizdais. Vis dėlto federacija nepateikia jokių už 2006 m. tyrimą naujesnių duomenų apie elektros prietaisus namų ūkiuose, pastebi dienraštis.

Šiemet D. Britanijoje bus uždrausta prekiauti ir 75 W galios kaitrinėmis lempomis, dar po metų išnyks ir 60 W lemputės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų