REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Recesija, ekonomikos atsigavimas, prekių karas ir dirbtinai sukurta gyvybė - štai kas laukia žmonijos šiais metais.

Ekspertai prognozuoja, kad 2009 metais recesija Jungtinėje Karalystėje, JAV, Ispanijoje ir Airijoje nesibaigs, tačiau kitos Europos valstybės ir Japonija greičiausiai išbris iš krizės.

REKLAMA
REKLAMA

Ramybės nebus

„Bet kuriuo atveju 2009-ieji nebus ramūs“, - laikraštyje „The Financial Times“ teigia Chrisas Jilesas. Jo nuomone, svarbiausia pirmojo pusmečio problema taps nedarbo didėjimas Vakarų pasaulyje, nors jame ir buvo sumažintos palūkanų normos bei mokesčiai. „Taip pat yra pavojus, kad pasaulis pateks į skolų ir defliacijos spąstus“, - rašo laikraštis.

REKLAMA

Užtat Kinija turėtų sustiprinti savo nacionalinę valiutą - juanį. Šios šalies vyriausybė blaškosi tarp noro išlaikyti Kinijos eksporto konkurencingumą ir kitų valstybių reikalavimo sustiprinti juanį. Tuo metu reali dolerio vertė toliau mažės, bet nukris ir juanio keitimo kursas, o tai jau 2010 metais gali atvesti pasaulį prie visuotinio prekybos karo.

2009 metais centriniai bankai ir toliau mažins palūkanų normas - praktiškai iki nulio. Kai kurios valstybės ims spausdinti vis daugiau pinigų, kad būtų galima gauti kreditų ir suaktyvėtų akcijų pirkimas. Beveik visos didžiosios ekonomikos, tarp jų ir Jungtinių Amerikos Valstijų, sugebės išvengti ilgalaikės defliacijos, nors per vienus ar dvejus metus infliacija nukris iki „nemalonaus lygio“.

REKLAMA
REKLAMA

Ar bus nacionalizuoti bankai, priklausys nuo recesijos stiprumo. Kad ir kaip ten būtų, pastangos išsaugoti jų likvidumą neskatins kreditų rinkos. „Krizė parodė, jog mokesčių mokėtojai - finansinės sistemos garantai - ir ateityje reikalaus didesnio vaidmens reguliuojant bankų krizę“, - tvirtina kitas ekspertas Peteris Telis Larsenas.

Vertybiniai popieriai nesustiprės tol, kol iš tiesų nenormalizuosis padėtis kreditų rinkoje. Mažės pajamos ir dividendai, be to, dar neatsižvelgta į visus dabarties minusus, nors tam tikru metu vyriausybių priimtos antikrizinės priemonės duos realios naudos, o centrinių bankų sumažintos palūkanos šiek tiek atgaivins akcijų biržas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Didžiulė recesija reiškia, kad ir toliau smuks naftos paklausa, bus mažinama jos gavyba. Dėl to kris ir naftos kainos. Šių metų pabaigoje barelis naftos neturėtų kainuoti daugiau kaip 40 dolerių.

Londonas tebebus pasaulinės reikšmės finansų centras, nors jame nekilnojamojo turto kaina ir mažėja. Tačiau visi sukrėtimai Sičio reputacijos nesugadins.

Užtat Jungtinėje Karalystėje šiais metais nebus parlamento rinkimų. Tiesa, pastaruoju metu Gordono Browno reitingas gerėja, bet ir toliau tvirtai tebepirmauja konservatorių lyderis Davidas Cameronas, tad dabartinis premjeras nenorės rizikuoti savo kėde.

REKLAMA

Pasaulinės reikšmės figūra gali tapti Baracko Obamos komandos finansų ministras Timas Geithneris, kuris šiuo metu yra „New York Federal Rezerve“ prezidentas. Turint galvoje recesijos pristabdymą ir ekonomikos atgaivinimo spartinimą, tikėtina, jog išrinktojo JAV vadovo „naujasis kursas“ bus sėkmingas. „Tačiau vargu ar priemonės, kurių imsis B.Obama, suvaidins tokį lemiamą žmonių likimui vaidmenį kaip F.D.Roosevelto politika, nebent Jungtinėse Valstijose būtų įvesta visuotinė sveikatos apsaugos sistema“, - sako ekspertas Clive‘as Krukas.

REKLAMA

Korporacija „Chrysler“ neišsilaikys, nes visa Detroito infrastruktūra labai gremėzdiška, o „General Motors“, „Ford“ ir „Chrysler“ technologijų požiūriu smarkiai atsilieka nuo konkurentų Japonijoje ir Pietų Korėjoje.

Politikoje mažai kas pasikeis

JAV neatšauks Kubai embargo, tačiau naujoji JAV administracija greičiausiai žengs bent mažą žingsnį abiejų valstybių santykiams pagerinti.

Vargu ar JAV arba Izraelis ryšis bombarduoti Iraną, bet padidės tikimybė, kad tai gali atsitikti kitais metais. Mat Teheranas labai sparčiai plėtoja branduolinę programą, o Izraelis vis nervingiau į tai reaguoja. Jungtinės Valstijos visiškai nesuinteresuotos atidaryti trečio fronto Irane, tad Izraelis kažin ar ryšis veikti vienas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau bus bandoma sureguliuoti Izraelio ir Palestinos konfliktą, nors dabartiniai įvykiai tam teikia mažai vilčių. Taika į šį regioną kol kas tikrai neateis.

Dar labiau gali pablogėti padėtis Zimbabvėje, bet Robertas Mugabe valdžioje išsilaikys taip, kaip yra pareiškęs: „Tik Dievas, kuris mane paskyrė, galės mane ir atšaukti.“ O ar išlaikys valdžią Kim Jong Ilas, gali atsakyti ne politologai, bet gydytojai, jei Šiaurės Korėjos lyderis apskritai yra gyvas.



Bus sukurta dirbtinė gyvybė

Užtat dirbtinai gali būti sukurta pirma gyva ląstelė. Šių metų pradžioje Craigo Venterio vadovaujamiems amerikiečių mokslininkams pavyko susintetinti mikrobo geną, tad beliko jį implantuoti į tuščią ląstelę ir „paleisti programą“. Šiuolaikinėse laboratorijose jau nesunku sudėlioti mikrobą iš cheminių elementų, tačiau sukurti naują gyvą būtybę gali pavykti tik po daugelio metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų