REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

ES paskelbė ultimatumą Rusijai

Europos Sąjunga trečiadienį paskelbė ultimatumą Rusijai per 24 valandas atnaujinti dujų tiekimą Europos vartotojams per Ukrainos teritoriją. ES reikalauja, kad dujų tiekimas būtų atnaujintas jau ketvirtadienį. Skelbiama, kad, Rusijai nutraukus dujų tranzitą per Ukrainą, su dujų trūkumu susidūrė 17 ES valstybių.

REKLAMA
REKLAMA

Būtent ketvirtadienį vyks derybos tarp Rusijos dujų monopolininko „Gazprom“ ir Ukrainos dujų kompanijos „Naftogaz“ atstovų. ES reikalauja, kad jų metu būtų priimtas sprendimas dėl dujų tranzito atnaujinimo. Tiesa, kokių sankcijų ES galėtų imtis, jei reikalavimas nebus įvykdytas, Europos Sąjungai šiuo metu pirmininkaujanti Čekija nekalba. Verta prisiminti, kad ES iki šiol nesugeba ir nenori susitarti dėl bendros energetikos politikos, o nemaža dalis įtakingų ES valstybių iki šiol keliaklupsčiaudavo prieš Maskvą.

REKLAMA

Apie rimtą dujų trūkumą kalba Austrija, Vokietija, Prancūzija ir Italija. Tuo tarpu kai kurios Europos valstybės, ir taip kenčiančios nuo ekonominės krizės, buvo priverstos apriboti dujų tiekimą pramonės įmonėms.

Pagrindinis Vengrijos tarptautinis oro uostas teigia netrukus imsiantis vietoje dujų vartoti naftą.

„Gazprom“ teigia buvęs priverstas nutraukti dujų tranzitą, nes Ukraina esą vogė vis daugiau Europai skirtų dujų. Tiesa, kiek anksčiau buvo skelbiama, kad dujų tranzitą sustabdė pati Ukraina. Tačiau „Naftogaz“ atstovai aiškina, kad fiziškai tai yra neįmanoma, nes visi reikalingi įrengimai dujų tranzito nutraukimui yra Rusijos teritorijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų