REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Premjerui Andriui Kubiliui artimiausiu metu teks ne tik pančioti ekonominės krizės šmėklą, bet ir raminti valdančiųjų politika pasipiktinusius žmones. Įvairių profesijų atstovai jau rengiasi ilgam protestų maratonui.

REKLAMA
REKLAMA

Prie Seimo jau protestavo naująja mokesčių tvarka nepatenkinti muzikantai, signalais kurtino ketinimo apmokestinti automobilius apstulbinti vairuotojai. Tačiau tuo protestų maratonas nesibaigia. Kitą penktadienį pro Seimo ar Vyriausybės langus pažvelgę politikai turėtų pamatyti minias į juos žiūrinčių žmonių. Policininkai, ugniagesiai, muitinininkai, mokytojai, dėstytojai, studentai, bibliotekininkai, medikai ir kitų profesijų atstovai žada išeiti į gatves ir parodyti valdžiai, kad kai kurie antikriziniai sprendimai baigia juos užsmaugti. Kelias dešimtis piketų ketinama surengti kituose šalies miestuose, rašo „Lietuvos žinios“.

REKLAMA

Raginami protestuoti

„Nesuprantame dabar vykdomos politikos: maisto produktų, šildymo, degalų kainos nesustabdomai kyla, mokesčiai didėja. Visa tai daroma paprastų žmonių nenaudai, daug gyventojų tiesiog skursta“, - piktinosi profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkės pavaduotojas Antanas Liutkevičius.

Kainų šuoliu, mokesčių didinimu, atlyginimų mažinimu ar „įšaldymu“, visuomenės nuomonės tam tikrais klausimais nepaisymu nepatenkinti įvairių įstaigų darbuotojai planuoja visuotinę protesto akciją prie pagrindinių valdžios įstaigų. Žmonės raginami protestuoti ir darbo vietose. Vairuotojai, norintys palaikyti mitinguojančiuosius, sausio 16-osios vidurdienį raginami bent trumpam stabtelėti ir nuspausti automobilių garsinį signalą.

REKLAMA
REKLAMA

A.Kubilius ignoruoja

A.Liutkevičius tikisi, kad planuojamoje protesto akcijoje prie Seimo ir Vyriausybės rūmų dalyvaus bent keli tūkstančiai žmonių. Negalintieji atvykti į Vilnių piketuos prie savo rajonų valdžios įstaigų, taip pat protestuos darbo vietose - bent trumpam nutrauks darbą ar užsiklijuos specialius lipdukus. „Tikimės, kad valdžia atkreips dėmesį į blogėjančią gyventojų socialinę padėtį, paprastų žmonių naudai keis kainų formavimo politiką, spręs didėjančio nedarbo problemą ir nebekels valstybėje chaoso gąsdindama ekonomine krize“, - vylėsi A.Liutkevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į mitingą žada atskubėti Vidaus reikalų sistemos respublikinės profesinės sąjungos (VRSRPS) atstovai. Jos pirmininkas Gintautas Lagunavičius ir kiti akcijoje dalyvausiantys pareigūnai pareikš pasipiktinimą paskutinėmis praėjusių metų dienomis Seimo priimtu sprendimu 15 litų sumažinti bazinį pareiginės algos dydį. „Vadinasi, atlyginimai pareigūnams mažės, priedai prie algų, priemokos už darbą švenčių dienomis - taip pat. Ankstesnės Vyriausybės pažadai apsivertė aukštyn kojomis, šiam ministrų kabinetui nesame socialiniai partneriai“, - skundėsi G.Lagunavičius.

REKLAMA

Nori didesnių algų

Tai, kad Vyriausybė, priimdama svarbius sprendimus, pamiršta pasitarti su profsąjungomis, pabrėžia ir Švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (ŠDPS) pirmininkė Rūta Osipavičiūtė. Mokytojų atstovai pasišnekėti su premjeru buvo pakviesti tik tada, kai patys pareiškė norą susitikti. „Kai nuėjome pasikalbėti, mums buvo pasakyta, kad mūsų pritarimo neprašoma, reikia tik supratimo. Tačiau tai neteisinga pozicija. Manau, jog bet kuriuo atveju reikia tartis“, - įsitikinusi R.Osipavičiūtė.

Mokytojai taip pat ketina prisidėti prie planuojamo protesto. Artimiausiu metu ŠDPS atstovai tarsis, kaip paramą protestuosiantiesiems pareikš iš kitų miestų į Vilnių atvykti negalintys mokytojai. Pedagogams siūloma tai daryti per pamokas. „Norime, kad būtų toliau įgyvendinama ilgalaikė pedagoginių darbuotojų atlyginimų kėlimo programa, mokyklose mažinamas popierizmas. Reikia spręsti mokyklų vidaus ir išorinio audito problemas“, - dėstė mokytojų lūkesčius R.Osipavičiūtė.

REKLAMA

Grįš nešini plytomis

Galimybės vėl pareikšti pasipiktinimą valdžios sprendimais neatmeta ir dainininkai bei muzikantai. Dainomis prieš mokesčių didinimą kūrybiniams darbuotojams prie Seimo protestavę atlikėjai gali irgi sugrįžti. „Tačiau jei grįšime, tai jau su plytomis, o ne su dainomis“, - LŽ aiškino dainininkas Žilvinas Žvagulis.

Seimo frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ seniūnas Valentinas Mazuronis palaiko į gatves ketinančius eiti gyventojus. Jo nuomone, panašų įvykių scenarijų buvo galima numatyti anksčiau. „Su tam tikromis socialinėmis grupėmis valdančioji dauguma paprasčiausiai nesikalba. Ji priima skausmingus sprendimus ir paskui tarsi pasako: „O jūs pasiuskite.“ Tinkamiausia forma reikalauti valdančiųjų atsakomybės - piketai“, - įsitikinęs V.Mazuronis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Suglumino visuomenę

Vakar LŽ kalbinta Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja Irena Degutienė apie planuojamus protestus dar nebuvo girdėjusi. Tačiau konservatorė gynė nepopuliarius sprendimus priėmusią valdžią. Esą juos padiktavo ekstremali padėtis valstybėje.

I.Degutienė nesibaimina, kad protestai gali išklibinti valdančiosios koalicijos pamatus. Jos manymu, protestai tik įrodo, jog Vyriausybė per mažai su gyventojais kalba ir informuoja apie tam tikrus skausmingus sprendimus bei jų būtinybę šaliai. „Suprantu žmones, kurie protestuoja. Nuėjusi valdžia sakė, kad jokios krizės ar sąmyšio nėra, o naujosios valdžios žodžiai, jog yra priešingai, keliami mokesčiai visuomenę suglumino“, - įsitikinusi I.Degutienė.

Roberta Tracevičiūtė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų