REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iš gruodį Lenkijoje jau aštuntąjį kartą vykusio tarptautinio festivalio „Mikolaiki World Dance Week 2008“ Lietuvos hiphopo ir moderniojo šokio šokėjai į tėvynę parvežė net 15 apdovanojimų.

REKLAMA
REKLAMA

Šiame renginyje dalyvavo šokėjai ne tik iš Europos, bet ir Pietų Afrikos Respublikos, Jungtinių Amerikos Valstijų. 21 šalis pristatė 120 šokio studijų. Lietuviai šiame renginyje sulaukė ypatingo įvertinimo.

REKLAMA

Vien choreografo Manto Svirskio vadovaujamos vaikų ir paauglių grupės pelnė 9 apdovanojimus. Kitų laimėjimai truputį kuklesni, tačiau ne mažiau garbingi.

Sulaukė kvietimo

Jau dešimt metų treneriu dirbančiam šokėjui Dainiui Žebrauskui (dar vadinamam „Skruzdėliuku“) Lenkijoje vykusiose varžybose mokinių iškovotos prizinės vietos,  kaip jis pats juokauja, - „puikiausia dovana šio jubiliejaus proga“.

D. Žebrausko auklėtiniai „ANT.HILL“ kategorijoje „Hip Hop Adults Formation“, o „Sleepers“ – „Hip Hop Adults Small Group“ iškovojo pirmas vietas. Kitai, gana jaunai D. Žebrausko komandai „Ambitions“, atiteko šeštoji vieta.

REKLAMA
REKLAMA

„Nors teisėjavo vien lenkai ir, nori nenori, nepavyko išvengti šiek tiek korupcijos, mano vaikų talentas buvo įvertintas. Visada jiems sakiau: „Turite sušokti taip, kad niekam nebekiltų jokių abejonių dėl aukščiausio įvertinimo“. Mokiau juos išsiskirti, tačiau nepamiršti, kad pirmoje vietoje yra šokis, tik paskui – efektas“, - pasakoja šokių mokytojas.

D. Žebrauskas su šypsena prisimena, kaip daug stiprių šokėjų į festivalį atvežę rusai pirmomis dienomis vaikščiojo užrietę nosis, tačiau sušokus lietuvaičiams patys ėmė juos kalbinti. D. Žebrausko vadovaujama šokių studija „A.N.T.“ po įspūdingų jos narių pasirodymų iš rusų sulaukė kvietimo į pavasarį vyksiančią atvirą Rusijos šokio olimpiadą. Pernai į ją suvažiavo apie 17 tūkst. dalyvių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rusai pažadėjo sumokėti už vizas. Lietuviams lėšų reikės kelionei ir pragyvenimui. „Mes turime fantastiškus, talentingus vaikus. Užsieniečiai giria mūsų lietuvių šokėjus, sako, kad tai žmonės, iš kurių gali daryti bet ką. Jų akys dega, jie šoka širdimi. Judant jie sugeba ir dainuoti, nors tai daryti išties sudėtinga. Matai, kaip jie garsiai rėkia dainos žodžius ir visai nedūsta, nes šoka iš širdies. Kitų šalių įvertinimas ir pagarba mūsų mažai šaliai rodo, kad einame teisingu keliu“, - sako jis.

D. Žebrauskas viliasi, kad jam pavyks gauti vaikams kelionei į Maskvą reikalingą finansinę paramą. „Aukšto lygio varžybos suteikia ne tik žinių, bet ir labai didelį energijos užtaisą. Virdamas savo sultyse greitai gali prarasti motyvaciją dirbti toliau“.

REKLAMA

Būtinos investicijos

„Mūsų žmonės pamiršo, ką reiškia mėgautis kokybišku produktu, - teigia Dainius. - Važinėjame po Lietuvą organizuodami seminarus. Kai kuriose provincijoje žmonės nežino, kas yra hiphopas, „street dance“. Jiems brukama popsinė kultūra. Žmonės yra žalojami tais pigiais dalykais.

Dalyvavome šokio festivalyje Kybartuose. Ten žmonės irgi šoka, vaidina, kuria muziką, rašo eiles. Jie nori aukštos kokybės renginių, deja, neturi pasirinkimo, tad ima tą pigų produktą, kurį gauna.

Jie kaip mažoje dėžutėje užsidarę, bando iš jos ištrūkti, bet tarsi kažkas ima ir vėl uždaro. Reikia suteikti jiems galimybę rinktis. Pats žmogus tegu sprendžia: mokėti pinigus už žiopčiojimą scenoje su fonograma ar tikrą, kokybišką produktą.

REKLAMA

Šokio studijos nepajėgs išpopuliarinti šokio. Reikalinga valstybės pagalba. Mes neturime gilių šokio tradicijų, į jas reikia investuoti.

Pažiūrėkime kad ir į krepšinį. Į šią sporto šaką visą laiką investuojami pinigai, tad ir turime puikų lygį. Tas pats ir su šokiu. Nesvarbu, tai hiphopas ar modernas. Jei būtų investicijų, imtų važiuoti mokytojai, trenerių vyktų į užsienį, šokėjai važiuotų į aukštesnio rango varžybas, automatiškai užimtume aukštesnes pozicijas“.

Pavasariui Dainius turi planų teatro scenoje pristatyti originalų hiphopo projektą. „Hiphopą šokančių vaikų nevertina Lietuvoje. O jie gali labai daug, tik reikia jiems suteikti galimybę, duoti šansą. Jei žmogus nori, jis padarys labai daug. Lietuviai - tauta, linkusi save nuvertinti. Reikia baigti savęs bijoti, reikia bijoti kitų, reiki eiti, brautis, ir mes tikrai pasieksime aukštą lygį“, - entuziastingai savo poziciją dėstė D. Žebrauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Info

Kiti lietuvių laimėjimai festivalyje „World Dance Week 2008“

„Street Dance Show Formation“ kategorijoje pirmą kartą tokio rango varžybose dalyvavęs kolektyvas „Intrus“ (vadovas Mindaugas Lekauskas) iš Klaipėdos miesto vaikų ir jaunimo klubo „Saulutė“ iškovojo pirmąją vietą.

Vilniečio Manto Svirskio vadovaujama grupė „Be Good“ vaikų grupėje „Street Dance Show Small Group“ bei „Street Dance Show Formation“ kategorijose iškovojo pirmąsias vietas, o „Hip Hop Small Group“ kategorijoje - trečiąją. To paties trenerio auklėtinis Justas Sliževskis „Hip Hop Solo Kids Male“ kategorijoje tapo antras, o su Živile Zinkevičiūte „Hip Hop Children Duo“ kategorijoje vėlgi - pirmi.

REKLAMA

„Solo Female“ kategorijoje Indrė Pivoraitė („IndY“) tapo trečia. Ir jos vadovaujamos studijos „INdY dance“ paauglių komanda „Formation“ kategorijoje užėmė trečiąją vietą.

Gan sėkmingai sušoko ir vyrai „Hip Hop Solo“ kategorijoje – Marius Eidrigevičius ir Artūras Lepiochinas, atitinkamai užėmę šeštą ir penktą vietas.

Po dvejų metų, praleistų Londone, vasaros pabaigoje grįžusi į Lietuvą Gaudrė Kazlauskaitė, šiame čempionate atstovaudama Vilniaus vaikų ir jaunimo klubui „Verdenė“, šokdama hiphopą ne tik „Solo“, bet ir „Adults Small Group“ kategorijoje su komanda „G“, laimėjo antrąsias vietas.

REKLAMA

Puikiai pasisekė ir moderniojo šokio merginoms iš kolektyvo „Gama“, (beje - taip pat pirmą kartą dalyvavusioms panašiose varžybose) vadovaujamoms žinomos šio stiliaus specialistės Agnės Rickevičienės. „Juniors Duo“ kategorijoje iškovota trečioji, o „Juniors Small Group“ kategorijoje - antroji vietos.

Gintarė Šatkauskaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų