REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mokesčių naštą padidinę Seimo nariai užjaučia centus skaičiuojančius žmones, tačiau patarti jiems, kaip išgyventi, ne ką tegali. Juoba kad patys sunkmečio nejaučia.

REKLAMA
REKLAMA

Po Naujųjų metų gerokai padidėjusios maisto produktų, degalų, elektros ir šildymo kainos baugina paprastus gyventojus. Kai niekas kitas dėl to paguosti nebegali, raminti bando Seimo nariai. Esą mes, lietuviai, pratę gyventi kukliai ir nuolat taupyti, tad išgyvensim bet kokią krizę.

REKLAMA

Tačiau tai, kas galima Jupiteriui, negalima jaučiui - parlamentarai labai veržtis diržų neketina. Taupys kukliai: atsisakys vieno kito naujo kostiumo ar brangaus kaklaraiščio.

Vienintelis LŽ kalbintas Seimo narys, kuriam ekonominė krizė nė motais - Viktoras Uspaskichas. Gimtojoje Rusijoje šiuo metu atostogaujantis politikas tvirtino, kad sunkmečiui pasiruošė iš anksto. „Ačiū Dievui, dabar galiu būti ramus. Krizė man visai nebaisi, nes viską gerai apskaičiavau: ką reikėjo pardaviau, kai ką rezervavau, ir dabar mūsų įmonės bent 2 metus gali dirbti be pelno“, - aiškino jis.

REKLAMA
REKLAMA

Užjaučia skurdžiuosius

Prieš kelias dienas prekybos centre apsilankiusią socialdemokratę Viliją Blinkevičiūtę nustebino padidėjusios maisto kainos. Seimo narė pastebėjo, kad itin pabrango mėsos produktai.

Ji baiminasi, kad padidėję mokesčiai, dėl to išaugusios kainos ir panaikintos kai kurios socialinės lengvatos pablogins gyvenimą nemažai daliai šalies gyventojų. „Manau, žmonėms iš tiesų bus nelengva. Nors Vyriausybė ramino, kad padidėję mokesčiai atsieis vieną kitą litą, tačiau juos sudėjus jau išeina dešimtys litų“, - įsitikinusi parlamentarė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Socialdemokratė ketina šiek tiek apkarpyti savo išlaidas, žada svarstyti, kokių pirkinių galima būtų atsisakyti. „Gyvenu viena, man nedaug ir reikia, bet savo biudžetą derinsiu su pajamomis, - aiškino V.Blinkevičiūtė. - Dabar, kai nebesu ministrė, reikės pirkti mažiau drabužių, o pramogoms laiko pernelyg niekada neturėjau.“

V.Blinkevičiūtė negalėjo daug patarti, kaip sunkmetį išgyventi ir taip vos išgyvenantiems pensininkams ar socialiai remtiniems asmenims.

Atsisakys nebūtinų pirkinių

Jauniausia Seimo narė konservatorė Agnė Bilotaitė po Naujųjų metų parduotuvėse apsilankyti dar nespėjo, nes sirguliavo. Tačiau iš draugų ir pažįstamųjų ji jau girdėjo daugybę nusiskundimų dėl padidėjusių kainų.

REKLAMA

Tačiau A.Bilotaitė nebijo eiti apsipirkti. „Kainų augimo tendencijos kurį laiką jau buvo matomos. Manau, kad žmonės prie kylančių kainų yra įpratę, jos jau nebestebina. Esame lietuviai, todėl prie visko tikriausiai sugebėsime prisitaikyti“, - įsitikinusi ji.

Vis dėlto padidėsiančios išlaidos privers A.Bilotaitę peržiūrėti mėnesio biudžetą. Jauniausia parlamentarė yra pasiėmusi paskolą butui įsigyti, bent po kelis šimtus litų kiekvieną savaitę ji išleidžia maistui. „Pirmiausia atsisakysiu nebūtinų pirkinių: drabužių, buitinės technikos. Mano mitybos įpročiai greičiausiai nepasikeis, nes ir taip maistui išleidžiu palyginti nedaug“, - pasakojo konservatorė.

REKLAMA

Malonumų maža

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Jurgis Razma kainų šuolio dar nespėjo pajusti - pirmosiomis šių metų dienomis viešėjo Baltarusijoje. Tačiau, jo nuomone, kol kas apie kainas kalbėti anksti, nes kokios jos nusistovės, turėtų paaiškėti po kelių savaičių.

Šeimos biudžeto J.Razma su sutuoktine dar neapsvarstė. Tačiau visuotinis taupymo vajus jiems, regis, negresia. „Ir taip gyvename kukliai, todėl manau, kad ko nors iš esmės atsisakyti neprireiks. Žinoma, išlaidos būtinosioms prekėms ir paslaugoms bus didesnės, tačiau Seimo nariai nėra tie, kurie galėtų skųstis“, - svarstė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

J.Razma tikisi, kad žmonės supras, jog sunkmečiu malonių sprendimų priimti neįmanoma. Konservatorius viliasi, kad išlaidoms vis didėjant, o pajamoms neaugant, darbdaviai bus geranoriški ir sumažėjusį gyventojų pajamų mokestį pridės prie gaunamos algos.

Apiplyšęs nevaikščios

Seimo pirmininko pavaduotoja „darbietė“ Virginija Baltraitienė jau pajuto visuotinį prekių brangimą. Tačiau to pasekmės jai ir jos šeimai ne tokios skaudžios, kaip prasčiau gyvenantiems žmonėms. „Po Naujųjų metų mano pirkinių maišelis buvo 15-20 litų brangesnis nei anksčiau. Toks brangimas man nėra labai skaudus, bet kitiems žmonėms tikriausiai net labai“, - aiškino ji.

REKLAMA

V.Baltraitienės šeima ir anksčiau gyveno ne plačiai, taip pat ketina elgtis ir dabar. „Pasižiūrime, ką galime sau leisti nusipirkti, kur nuvažiuoti atostogauti, o maitinamės kaip visos šeimos. Nematau problemos, jei kažko reikės atsisakyti“, - tikino ji.

Prieš kelias dienas degalinėje nusipirkti benzino sustojusį susisiekimo ministrą Eligijų Masiulį nustebino palyginti nedidelės degalų kainos. Už litrą 95A markės benzino jis mokėjo po 2,95 lito. „Matyt, dar nebuvo išnaudotos senos atsargos, vėliau kainos greičiausiai kils. Pamenu laikus, kai degalų kaina siekė apie 4 litus, todėl kai 3 litai - dar galima kentėti“, - aiškino ministras.

REKLAMA

E.Masiulis nemano, kad padidėjusios kainos galėtų smarkiai ištuštinti jo šeimos kišenes. Ministras neketina keisti maitinimosi ar rengimosi įpročių. „Labai brangių marškinių niekada nepirkdavau, pinigų aprangai nešvaistydavau. Tačiau su nuplyšusia marškinių apykakle irgi nevaikščiosiu, jei reikės, būtinai pirksiu naujus“, - tikino jis.

Roberta Tracevičiūtė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų