REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praūžus šventėms, renginių organizatoriai negali pasigirti neregėtais pelnais ir pramogų versle prognozuoja išbandymų metą.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusiais metais šventiniu laikotarpiu didelės kompanijos, nors ir turėdamos pinigų, vengė juos švaistyti renginiams, o kai kuriuos netgi atšaukė, rašo „Respublika“.

REKLAMA

Kas išliks, o kas ir ne

Renginių organizavimo įmonėms gruodis paprastai būdavo didžiausia pelno šienapjūtė, tačiau praėjusiais metais šventinis laikotarpis didelių pelnų neatnešė. Pramogų verslo atstovo Jogailos Morkūno teigimu, per gruodžio mėnesį jo renginių organizavimo įmonės apyvarta smuko 40 proc. ir iš viso sudarė 620 tūkst. litų, tuo tarpu 2007 m. ji siekė 1,11 mln. litų, 2006 m. - 992 tūkst. litų. Tačiau apskritai praėjusieji metai J. Morkūno firmai buvo patys pelningiausi, - negalutiniais duomenimis, 5,3 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA

„Tačiau apskritai 2008-ieji buvo labai geri, tik dėl pasėtos panikos gruodis buvo blogas. Šiais metais pardavimas, suprantama, smuks, tačiau žmonės bet kokiu atveju nori „duonos ir žaidimų“. Atlikėjai sumažins kainas, nes jos buvo pakilusios į neregėtas aukštumas. Sumažės honorarai, tačiau kažką valgyti reikės. Atlikėjams už pasirodymą anksčiau reikėdavo mokėti 3 tūkst. litų, o dabar gaus per pusę mažiau,“ – „Respublikai“ sakė J. Morkūnas.

Anot jo, jau gruodį daug renginių buvo atšaukta, o įvykusiųjų biudžetas buvo apkarpytas. Dabar derėtis esą tenka dažniau, senomis kainomis paslaugų jau niekas neįperka. Šiais metais pelno sumažėjimas prognozuojamas 30 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vyko kažkokia velniava... Pernai visos įmonės dirbo pelningai ir galėjo sau leisti daryti renginius. Tačiau dėl panikos juos atšaukė, o kai kurių renginių biudžetas buvo sumažintas iki skausmingo minimumo“, - tvirtino pašnekovas.

Diržas jau veržia kaklą

Muzikos prodiuseris Gintaras Bendžius teigia, kad praėjusieji metai buvo ramesni nei 2007 m. Smarkiai sumažėjo koncertų, o keletas netgi buvo atšaukti. Liūdnos nuotaikos pradėtos jausti dar nuo rugsėjo, o atlikėjų honorarai jau karpomi 40-50 procentų.

„Kai kas iš muzikantų giriasi, esą krizės jie nesijaučia, tačiau taip nėra. Mes, prodiuseriai, esame priversti reaguoti į pokyčius, todėl ir mažiname honorarus. Šiais metais reikės galvoti, kaip išgyventi. O kad išliktume, tenka mažinti koncertų sąnaudas. Laukia nelengvas periodas, ir diržus veržiamės ne per juosmenį, bet ant kaklo“, - teigė G. Bendžius.

REKLAMA

UAB „Bombos įrašai“ direktorius Darius Čepulis antrina, kad muzikinių kompaktinių plokštelių pardavimas gruodžio mėnesį nebuvo ypatingi, o šiais metais pigios muzikos vartojimas esą turėtų slopti - lietuviai prekę vertins atidžiau ir rinksis kokybę.

„Per Kalėdas pardavimas, palyginti su 2007 m. gruodžiu, krito 35 proc. Tikimės, kad šie metai bus geresni negu praėjusieji. Manau, kad to realu tikėtis. Peržiūrėjome savo strategiją ir nusprendėme orientuotis ne į populiariąją muziką, bet pabandyti investuoti į labai perspektyvius ir kokybę nešančius atlikėjus“, - teigė D. Čepulis.

REKLAMA

Nešti dovanas – menkas verslas

Nacionalinė Kalėdų Senelių agentūra taip pat negali pasigirti didelėmis šventinėmis apyvartomis - bendras užsakymų kiekis sumažėjo 30 proc.

„Praėjusios šventės, palyginti su ankstesnių metų, buvo kuklesnės. Tačiau atlikome 70 proc. darbų, kiek jų turėjome 2007-ųjų pabaigoje. Todėl nepasakyčiau, kad viskas šiemet buvo blogai,“ - sakė agentūros rinkodaros direktorius Eimantas Juknevičius.

2008 m. gruodžio mėnesį vienam Kalėdų Seneliui tekdavo po 7-9 užsakymus per savaitę, to prieš metus kartais būdavo ir 14 pasirodymų. Nuo praėjusio spalio iki šio mėnesio pirmų dienų Seneliai užsidirbo nuo 2000 iki 3000 litų, o už 45 min. trunkantį pasirodymą gaudavo nuo 400 iki 500 litų.

Indrė Lauciūtė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų