REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors diržus dauguma Lietuvos gyventojų pradėjo veržtis dar iki Naujųjų, dabar nuėję į parduotuvę juos veržia dar labiau. Ir nemaloniai nustebę dėl pakilusių kainų sukaupti papildomų santaupų šiais metais nesitiki.

REKLAMA
REKLAMA

Atėjus naujiesiems metams „Respublika“ nusprendė pasidomėti Lietuvos gyventojų nuotaikomis ir lūkesčiais po švenčių. Šiais metais pabrangus visiems produktams ir valdžiai uždėjus naują mokesčių naštą, dauguma gyvena dar praėjusių metų kainomis - kai kuriems sausio mėnesį už šildymą gruodį teks mokėti dar pagal senus tarifus. Tačiau džiaugsmo tik tiek. Parduotuvėse pasikeitimai jau akivaizdūs, o lūkesčiai naujaisiais metais nėra geri.

REKLAMA

Diržus susiveržė dar iki švenčių

Besiruošdama šventėms Kauno rajono gyventoja Ada Kazlauskienė išlaidavo mažiau nei paprastai, tačiau nuo sausio 1 d. įsigaliojus naujoms šildymo kainoms ketina peržiūrėti šeimos biudžetą ir perskaičiuoti pajamas, apskaičiuoti savo galimybes.

„Dar gyvename šventinėmis nuotaikomis ir nenorime savęs kankinti liūdnomis mintimis, bet vis tiek reikia prisiderinti prie situacijos.  Reikia taupyti, bet saikingai. Kol dar turime darbus, baimių dėl šitų metų nėra. Ruošdamiesi šventėms neišlaidavome, nes tiesiog neturėjome tiek pajamų, kad galėtume sau tai leisti. Apskritai kiekvieną kartą kiekvienoje situacijoje vis tiek skaičiuoji ir įvertini savo galimybes“, - „Respublikai“ sakė kaunietė.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu klaipėdiečių Petrauskų šeimai sutinkant šventes susiveržti diržus teko labiau - mažinant etatų skaičių žmona prarado pardavėjos darbą dar pora mėnesių iki Naujųjų metų, todėl teko atidžiai perskaičiuoti šeimos biudžetą ir paskirstyti pajamas ir išlaidas.

„Taupome, tačiau iš esmės nieko baisaus neatsitiko. Išsikapstysime - žmona įsidarbins kitur, ir tiek. Kol kas ieškoti darbo sekasi nekaip.  Šiaip jau lietuviai yra išpuikę - kai buvo geri metai, visi labai daug išlaidavo ir norėjo gauti gerus pinigus nieko nedirbdami. Tačiau dabar reikia grįžti į realybę ir darbintis ten, kur tik įmanoma. Svarbu, kad uždirbtum pinigų“, - sakė šeimos galva Tadas Petrauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Klaipėdietis labiausiai nerimauja ne dėl naujų mokesčių ar valdžios politikos, o dėl akivaizdaus fakto - parduotuvėse pakilusių kainų.  Anot jo, kainos buvo žvėriškai pakilusios dar iki sausio 1-osios, o susitaupyti šiais metais ir lengvai pakelti naują mokesčių naštą vargu ar pavyks.

„Šiais metais taupymas bus toks: kiek gaunu - tiek išleidžiu. Tik svarbu, kad išgyvenčiau iki kito atlyginimo. O kad kiek nors pinigų dar sugebėčiau pasidėti į kojinę ar į banką - šitaip tikrai nebus“, - sakė pašnekovas.

REKLAMA

Nenorėjusi skelbti savo pavardės Panevėžio gyventoja švenčių laikotarpiu diržų nesiveržė, bet iš seno įpročio išleido nedaug ir geromis nuotaikomis nesiskundžia.

„Apskritai visada nedaug išlaidaujame. Jokių pasikeitimų tikrai nebuvo, tačiau pakilus kainoms, aišku, reikia šiek tiek susiveržti diržus, bet kol kas ne tiek jaučiasi, - sako panevėžietė ir prognozuoja didėsiantį nusikalstamumą ir priduria: - Šiais metais Panevėžio mieste gyvenantis žmogus turėtų jaustis klaikiai“.

Be vyro pajamų neišgyventų

Diržus jau veržiasi ir vilniečiai. Sostinės gyventoja Adelė, jau dešimt metų turinti I grupės invalidumą, visada turi santaupų juodai dienai.  Nors jos ir nedidelės, pašnekovė tikisi, kad sutelkus bendras šeimos pajamas šiais metais išgyvens be rūpesčių.

REKLAMA

„Šiais metais labiau buvo taupoma maisto sąskaita. Sau neleidome prabangesnių patiekalų, o dovanėlėms skaičiavau taip, kad jų būtų kaip kasmet. Šiais metais nuotaikos jau liūdnesnės, o mane, onkologinę ligonę, labiausiai gąsdina kylančios vaistų kainos. Kompensacijos yra per maža, nes reikia pirkti papildų ir žolinių preparatų bei homeopatinių vaistų“, - tvirtino vilnietė.

Anot jos, be vyro paramos išgyventų sunkiai, nes vien už buto šildymą reikia mokėti tiek, kiek gauna pensijos. Pašnekovė pastebi, kad nors vyro verslas maisto pramonėje ne būtiniausių prekių sektoriuje ir stringa, šeima vilties nepraranda.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po 2009 m. sausio 1 d. pakilo:

Gyventojams elektra 4 centais - iki 37 ct/kWh

Buitiniams vartotojams dujos 58 centais už kubinį metrą (kub./m) - iki

2,10 Lt už kub.m

A95 markės benzino vidutinė mažmeninė kaina - maždaug 45 centais

Dyzelinių degalų - 22 centais

Automobilių dujų - 40 centų už litrą

Indrė Lauciūtė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų