REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kovoje su brakonieriais valdžia griebiasi naujos taktikos – žadama apriboti prekybą tinkliniais žvejybos įrankiais. Tačiau specialistai tikina, kad šis „šūvis“ bus netaiklus, jei dėl jo nukentės tik ir taip vos kelios likusios tinklus gaminančios ir jais prekiaujančios įmonės.

REKLAMA
REKLAMA

Svarstys Seimas

Neseniai Vyriausybė pritarė Aplinkos ministerijos pateiktiems Mėgėjiškos žūklės, Žuvininkystės, Laukinės gyvūnijos įstatymų bei Administracinių teisės pažeidimų kodekso pakeitimams. Seimas juos svarstys pavasario sesijoje, rašo „Respublika“.

REKLAMA

Jei parlamentarai jiems pritars, Aplinkos ministerijai žuvų išteklių apsaugos tikslais bus suteikta teisė apriboti prekybą tinkliniais žvejybos įrankiais. Verslinės žvejybos įrankių tokiu atveju galės įsigyti tik teisę į tokią žvejybą turintys asmenys ir bus vedama griežta parduodamų verslinių tinklų apskaita.

Teigiama, kad nekontroliuojama prekyba tinklais šiuo metu yra viena pagrindinių brakonieriavimo ir žuvų išteklių mažėjimo priežasčių.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš keletą metų Lietuvoje svarstyta galimybė leisti žvejoti tinklais asmenims, turintiems licenciją. Nors tokia tvarka yra Skandinavijos šalyse bei Estijoje, jai nepritarta, nes iki šiol tinklais ir taip žvejodavo žūklės plotų nuomotojai.

Baisiausi - savaitgalių brakonieriai

Beveik du dešimtmečius prekyba žvejybos tinklais užsiimančiai įmonei vadovaujantis klaipėdietis Jurijus Petrovas sutinka, kad šalies vidaus vandenyse yra statoma labai daug tinklų, o labai didelė jų dalis - nelegalūs. Verslininkas tikina, kad daugiausia žalos padaroma būtent nelegaliais tinklais, kuriuos dažniausiai užmeta vadinamieji savaitgalių brakonieriai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Gaudydamas žuvį ar šaudydamas žvėris tikras brakonierius siekia iš to pasipelnyti. Tuo tarpu brakonierius mėgėjas šia veikla užsiima šiaip sau, dėl pramogos. Pagausiu žuvį - gerai, nepagausiu - na ir kas.  Baisiausia tai, kad tokių mėgėjų yra dešimtis kartų daugiau nei tikrųjų brakonierių ir žvejų verslininkų“, - sakė J.Petrovas.

Anot verslininko, savaitgalio brakonierių atsiradimą, kad ir kaip būtų keista, lėmė kinai. Jų pagamintų tinklų, kurie patenka į Kinijos Vyriausybės dotuojamų iš šalies eksportuojamų prekių sąrašą, Lietuvos turguose galima įsigyti vos už 30-50 litų. Tad tokie tinklai įperkami net paaugliams.

REKLAMA

Verslininkai pigius vienkartinius, labai prastos kokybės tinklus, kurie mezgami iš žvejybinio valo ir kurie ypač žaloja žuvį, praminė „trintukais“. Manoma, kad tokie tinklai kontrabanda gabenami iš Kaliningrado srities ir Latvijos, į kurią taip pat patenka iš Rusijos, bet nemažai jų atvežama ir iš Estijos.

„Ekologinė grėsmė kyla ne tik todėl, kad „trintukais“ išgaudoma daug žuvies, bet ir dėl to, kad jų labai daug pametama ar tiesiog paliekama ežeruose bei upėse.

Blogiausia, kad daugelis savaitgalio brakonierių stato tinklus per iškylas į gamtą. Ryte, kankinami pagirių ar esant blogam orui, jie net nesivargina ištraukti iš vandens keliolika litų kainuojančio tinklo.  Be to, didesnė lydeka tokį tinklą nuplukdo 50 ar net 100 metrų. Neradęs tinklo ten, kur užmetė, brakonierius mėgėjas jo neieško, o palieka likimo valiai. Taip tinklo draiskanos ir dreifuoja pilnos į jį vis įkliūvančių ir jau seniai sugautų, supuvusių žuvų. Rusijos žiniasklaida jau seniai trimituoja apie dėl to kylančią ekologinės katastrofos grėsmę Kaspijos jūroje. Štai tokių „trintukų“ prekybą vertėtų uždrausti“, - neslėpė pasipiktinimo J.Petrovas.

REKLAMA

Aplinkosaugininkai teigia, kad „trintukus“ lengva gabentis kuprinės kišenėje, nes jie užima nedaug vietos, o aptikti pas brakonierius juos sunku - tinklas iš valo telpa saujoje ir jį nesunku paslėpti automobilyje.

Žlugs verslas

Uostamiesčio verslininkas neabejoja, kad nauji apribojimai labai atsilieps Lietuvoje žvejybos tinklus gaminančioms ir jais verslines žvejybos bendroves aprūpinančioms įmonėms. Tokių yra vos keletas. Jų produkcija - geros kokybės ir bent penkis kartus brangesnė nei kiniško „trintuko“.

„Brakonieriai mėgėjai tokių tinklų neperka, nes jiems gaila juos prarasti. O tikrieji brakonieriai sudaro labai mažą procentą. Uždraudus prekybą žvejybos tinklais arba prilyginus juos šaunamajam ginklui, neišvengiamai prasidės nelegali kontrabandinių tinklų prekyba. Gal geriau reikėtų pasimokyti iš Švedijos, kurioje tinklai parduodami ne tik specializuotose žūklės, bet ir visose didesnėse parduotuvėse. O brakonierių šioje šalyje beveik nėra“, - teigė J.Petrovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Laikas parodys

Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento (KRAAD) direktorius Andrius Kairys prekybos tinkliniais žvejybos įrankiais ribojimą vertina teigiamai. Tačiau pripažįsta, kad tik laikas parodys, kiek jis bus efektingas.

„Lengvai įsigyjamas įrankis yra viena iš priežasčių, kodėl žmogus susigundo nelegaliai pasigauti žuvies“, - teigė „Respublikai“ A.Kairys.

Pasak KRAAD direktoriaus, įvedus tokius apribojimus, teks bendradarbiauti su kitomis institucijomis, kad būtų efektyviai kontroliuojamas tinklų įvežimas į šalį ir užkirstas kelias jų kontrabandai.

REKLAMA

Verslininkai nenukentės

Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos departamento Gamtos išteklių skyriaus vedėjas Vilmantas Graičiūnas įsitikinęs, kad nauji apribojimai rimtam šios srities verslui jokios įtakos neturės.

„Žvejai verslininkai tinklų galės nusipirkti be jokių apribojimų, kiti asmenys negalės. Mūsų tikslas - ne uždrausti tinklų importą ar eksportą. Mes norime, kad bet kas ir bet kur negalėtų įsigyti tokio įrankio mėgėjiškai žūklei“, - sakė V.Graičiūnas.

Vedėjo teigimu, pigių, kiniškų tinklų problema yra, bet nemaža dalis jų realizuojama per parduotuves.

REKLAMA

„Iš dalies sutinku su verslininkais, kad tai nėra visų problemų sprendimas. Tinklų laisvai galima nusipirkti Latvijoje ar Lenkijoje. Bet kelionei į šias šalis jau reikia papildomų išlaidų, be to, reikia jai ryžtis“, - sakė V.Graičiūnas.

Anot V.Graičiūno, nors Vyriausybė pritarė Aplinkos ministerijos pateiktiems pakeitimams, dar nereiškia, kad Seimas už juos balsuos. Be to, visa tai teks suderinti ir su Europos Sąjungos Teisės departamentu.  Iš departamento Lietuva jau yra gavusi pastabų, kad reikia pašalinti teisės aktuose esančius apribojimus, kurie daro įtaką importui ar eksportui.  Tačiau akivaizdu ir tai, kad prekyba tinklais turi būti ribojama, o mūsų vandenyse neliktų brakonieriškų žūklės įrankių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Komentaras.

Mindaugas Skirmantas, žvejys:

Pati idėja yra labai gera, nes prekybą žvejybos tinklais reikia kontroliuoti. Tačiau neaišku, kaip ji bus įgyvendinta. Aš abejoju, kad tai sustabdys užkietėjusius brakonierius. Mėgėjus gal ir pristabdys.  Tačiau šie nenaudoja geros kokybės ir brangių tinklų. Tad pirmiausia reikėtų griežčiau kontroliuoti turgus ir neoficialius taškus, kuriuose tokie brakonieriai mėgėjai nevaržomai įsigyja kontrabanda įvežtus kelis litus kainuojančius tinklus ir jais padaro didžiulę žalą.

Darius Čiužauskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų