REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žurnalistai buvusio prokuroro neapšmeižė – LAT

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) nusprendė, kad žurnalistai Rūta Grinevičūtė ir Vaidotas Zaleckis neapšmeižė buvusio Klaipėdos miesto apylinkės vyriausiojo prokuroro Stanislovo Stulpino.

REKLAMA
REKLAMA

Antradienį nutarimą paskelbęs LAT nusprendė palikti galioti Lietuvos Apeliacinio Teismo (AT) sprendimą, kuriuo žurnalistai buvo išteisinti AT jų veiksmuose neįžvelgus šmeižimo požymių, pranešė LAT.

REKLAMA

Anot LAT, AT padarė pagrįstas ir teisėtas išvadas, kad išteisintieji žurnalistai apie S.Stulpiną paskleidė ne informaciją, bet, remdamiesi tikrovėje egzistuojančiais faktais, išsakė savo nuomonę, pateikė jiems žinomų faktų vertinimus ir komentarus.

LAT nuomone, R.Grinevičiūtė ir V.Zaleckis, būdami žurnalistai, turimos informacijos, kuria disponavo, pagrindu savo publikacijose ir laidose išdėstė negatyvų požiūrį į S.Stulpiną, kurio šeima esą neteisėtai disponavo nekilnojamuoju turtu pajūryje, neigiamai vertino jį - tuometinį Klaipėdos miesto apylinkės prokuratūros vyriausiąjį prokurorą.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak LAT, žurnalistų išsakyta kritika neprieštarauja teisei, yra adekvati viešajam interesui bei teisinėms vertybėms, o baudžiamosios atsakomybės taikymas pagal savo pobūdį būtų aiškiai neproporcingas. R.Grinevičiūtės ir V.Zaleckio išteisinimas taip pat neprieštarauja Lietuvos Konstitucijos bei Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių konvencijos nuostatoms, reglamentuojančioms laisvės reikšti įsitikinimus įgyvendinimą.

R. Grinevičiūtė sveikina galutinį  sprendimą ir ypatingai vertina tokią teismo pasakytą mintį: „Valstybės tarnautojo kritikos ribos yra platesnės, todėl saviraiškos laisvės įgyvendinimas taikytinas ne tik informacijai ar idėjoms, kurios priimamos palankiai, bet ir toms, kurios žeidžia, šokiruoja ar trikdo, nes be to nebūtų demokratinės visuomenės“. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dabar, kai žurnalistų laisvę riboja Seimas, mėginama grubiai žaisti tuo, kas yra demokratijos pagrindas, šis AT teismo sprendimas yra kaip laisvės orlaidė žurnalistui. Aukščiausiasis teismas mums, žurnalistams,  įjungė žalią šviesą“, - pažymėjo žurnalistė.

Žurnalistai buvo nuteisti 2006 metais Tauragės rajono apylinkės teismo nuosprendžiu. V.Zaleckis ir R.Grinevičiūtė turėjo sumokėti po 3750 litų baudų bei po 5000 litų buvusiam prokurorui neturtinei žalai atlyginti.

Tuomet tyrėjai teigė, kad dienraštyje „Klaipėda“ ir televizijos tuometiniu kanalu TV4 transliuotoje laidoje „Televizijos tyrimų tarnyba“ 2001 ir 2003 metais apie S.Stulpiną buvo paskleista tikrovės neatitinkanti informacija, pažeminanti ir pakertanti pasitikėjimą juo kaip asmeniu ir pareigūnu, taip pat jis buvo apšmeižtas neva padaręs sunkų nusikaltimą.

REKLAMA

AT 2008 metų balandį šį pirmosios instancijos teismo sprendimą panaikino. Su šiuo sprendimu nesutikę kaltinimą žurnalistams palaikęs Kauno apygardos vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Nerijus Marcinkevičius ir S.Stulpinas kreipėsi į LAT.

Buvęs Klaipėdos miesto apylinkės vyriausiasis prokuroras S.Stulpinas savo iniciatyva tarnybą teisėsaugoje paliko praėjusių metų spalio pabaigoje. Spalio mėnesį prokuratūros komisija nusprendė, kad jis pažeidė profesinę etiką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų