REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šimtai tūkstančių dar nacių pavogtų knygų tebeguli Vokietijos bibliotekose. Ir niekam nerūpi, ar tie užmiršti tomai kada nors bus grąžinti tikriesiems savininkams.

REKLAMA
REKLAMA

Iš kitų Europos valstybių nacių išvežtas knygas baigiantis šiems metams prisiminė patys vokiečiai. Jie atkreipė dėmesį, kad beveik kiekvienoje didesnėje Vokietijos bibliotekoje galima rasti SS ir SA narių, taip pat paprastų vokiečių kareivių pavogtų knygų. Tie leidiniai buvo atimti iš žmonių pačioje Vokietijoje arba atvežti iš nacių okupuotų Europos valstybių per Antrąjį pasaulinį karą. Įdomiausia, jog niekas iki šiol nežino, kiek tomų ir vertingų rankraščių šiandien tebeguli bibliotekų lentynose ir saugyklose, nors istorikas Goerzas Aly mano, kad ne mažiau kaip milijonas vienetų.

REKLAMA

Bibliotekų darbuotojai ištisus dešimtmečius nesidomėjo, iš kur yra knygos, kurias jiems karo ir pokario metais atgabendavo iš sandėlių. Tačiau bibliotekininkai visiškai nenori, kad jie būtų siejami su tamsiais nacių darbeliais.

Kaip rašo savaitraštis „Der Spiegel“, knygos imtos vogti iš karto, kai tik prasidėjo Antrasis pasaulinis karas. Okupuotoje Rytų Europoje buvo apvogti 375 archyvai, 957 bibliotekos, 402 muziejai ir 531 mokslo tyrimo institutas. Taip pat naciai elgėsi ir okupuotoje Prancūzijoje. Tai geriausiai liudija vienam garsiausių XX amžiaus pianistų Arthurui Rubinsteinui priklausiusių vertingų muzikinių rankraščių likimas.

REKLAMA
REKLAMA

A.Rubinsteinas gimė Lodzėje, tačiau vėliau išvažiavo į Prancūziją, o 1939 metais persikraustė į Jungtines Amerikos Valstijas. Kai 1940-ųjų pradžioje Vermachto kareiviai įžengė į Prancūziją, jie surinko visą ten buvusį pianisto archyvą ir išsiuntė į žvalgybos būstinę Berlyne. 1945 metais Raudonoji armija konfiskavo visus būstinėje rastus popierius ir išvežė į Sovietų Sąjungą. Tie rankraščiai grįžo į Vokietiją tik 6-ąjį dešimtmetį, kai sovietai Rytų Vokietijai ėmė grąžinti po karo išgabentą jos kultūrinį palikimą. Galų gale visos muziko partitūros atsidūrė Rytų Berlyne, buvusioje Liaudies bibliotekoje.

Čia jos metų metus dulkėjo lentynose, nes buvo laikomos nevertingomis. Tik 2003-iaisiais, praėjus beveik 20 metų po A.Rubinsteino mirties, ekspertai pagaliau suprato, kam priklausė tie vertingi rankraščiai. Netrukus jie buvo grąžinti Niujorke gyvenantiems A.Rubinsteino vaikams.

Tačiau šis atvejis - bendros taisyklės išimtis. Daugybė per karą išvežtų knygų niekam nerūpi iki šiol. O kadangi bibliotekos dažnai keičiasi tarpusavyje turimais leidiniais, pavogtais nacių, ištisi tomai keliauja po visą Vokietiją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų