REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš šventes darbo netekę žmonės toliau plūdo į darbo biržas, kai kuriose iš jų buvo nusidriekusios eilės, nespėta registruoti bedarbių.

REKLAMA
REKLAMA

Vilnietis Jonas (pavardė redakcijai žinoma) „Respublikai“ skundėsi, kad nuo gruodžio vidurio net tris kartus lankėsi Vilniaus darbo biržoje (VDB), tačiau jo, kaip ieškančio darbo žmogaus, birža taip ir neįregistravo.

REKLAMA

„Buvusią mano darbovietę savininkai panaikino, darbuotojus atleido „šalių susitarimu“. Bandžiau ieškoti naujo darbo pats, bet nepavyko. Esu tokio amžiaus, kad bet kada gali pašlyti sveikata. Todėl įsiregistruoti darbo biržoje norėjau jau vien todėl, kad galėčiau naudotis nemokamomis medikų paslaugomis“, - tvirtino Jonas.

Trys nesėkmingi kartai

Tačiau nuvykus į VDB vilniečio laukė netikėtumai. „Pirmąkart užsiregistruoti bedarbiu nesuspėjau dėl didelės laukiančiųjų eilės, - kol priėjo mano eilė, baigėsi registracijos valandos. Antrąkart iš manęs pareikalavo įvairiausių dokumentų, kurių tuo metu neturėjau. Užsukęs į biržą trečią kartą ir atstovėjęs didžiulę eilę, buvau nuviltas dar kartą. Pasirodo, tam, kad būčiau įregistruotas, trūko dar kai kurių „popierių“, nors lyg ir buvau atsinešęs visus reikalautus dokumentus“, - pasakojo Jonas.

REKLAMA
REKLAMA

Anot vyro, jam susidaręs įspūdis, kad VDB jį siuntinėjo pirmyn atgal dėl to, kad reikėtų bedarbio pašalpą mokėti kuo vėliau. „Buvau anaiptol ne vienas, kuris per daugiau nei savaitę niekaip nesugebėjau įsiregistruoti darbo biržoje. Žiūrėk, birža mūsų sąskaita ir sutaupė keliasdešimt tūkstančių litų“, - dėstė savo nuomonę pašnekovas.

„Respublikos“ duomenimis, Lietuvoje augant bedarbių skaičiui, VDB pailgėjusios bedarbių eilės jau pastebimos kone kasdien. Kituose didžiuosiuose Lietuvos miestuose eilės dar nesidriekia, tačiau aiškiai matomas besiregistruojančių bedarbių skaičiaus augimas, o kitais metais jų laukiama dar daugiau. Tad neatmetama, kad problemų registruojant bedarbius gali atsirasti ir čia.



Nespėja aptarnauti

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

VDB direktoriaus pavaduotojas Eugenijus Valeika patvirtino, kad pastaruoju metu bedarbių registruojasi nemažai. Kad eilės būtų kuo mažesnės, sukurta papildomų darbo vietų registratoriams.

„Stengiamės aptarnauti visus, bet kartais žmonių sueina daug ir ne visus per dieną spėjame užregistruoti. Kartais žmonėms tenka ateiti ir kitą dieną. Ypač daug žmonių sulaukiame po savaitgalių. Pastebime, kad dabar dažniau ateina jaunesni ieškantys darbo žmonės. Padaugėjo ir vyrų - jų anksčiau būdavo mažiau nei pusė, o dabar skirtumas tarp vyrų ir moterų išsilygino“, - „Respublikai“ sakė E.Valeika.

REKLAMA

Iki gruodžio 1 d. VDB buvo registruoti 6847 bedarbiai, kuriems mokama socialinio draudimo nedarbo išmoka - 1600 asmenų daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais. Gaunančiųjų išmokas daugėja - šių metų liepos mėn. pabaigoje per vieną savaitę skirta 281 išmoka, o vien per antrąją gruodžio savaitę paskirta 660 išmokų. Metų pradžioje planuota, kad 2008 m. į darbo biržą kreipsis apie 30 tūkstančių bedarbių, tačiau jau šio mėnesio pradžioje jų kreipėsi dešimčia tūkstančių daugiau.

Norint gauti socialinio draudimo išmoką, reikia iki įsiregistravimo darbo biržoje turėti ne mažesnį kaip 18 mėnesių nedarbo draudimo stažą per pastaruosius 36 mėnesius, iš darbo būti išėjusiam savo noru ar atleistam darbdavio iniciatyva, nesant darbuotojo kaltės ar bankroto atveju.  E.Valeikos teigimu, daugiausia besiregistruojančių yra atleisti arba išėję savo noru.

REKLAMA

„Dabar yra apie 48 proc. registruotų bedarbių, kuriems yra mokama socialinio draudimo išmoka. Daugiau tokių, kurie nori pakeisti darbą, o ne dėl to, kad jo neteko. Vilniuje grupinių atleidimų kol kas yra labai mažai. Žmonių galbūt jau nebetenkina užmokestis, darbdaviai turbūt gauna mažiau užsakymų, todėl mažina darbo užmokestį“, - sakė pašnekovas ir pažymėjo, kad besiregistruojančių artimiausiais mėnesiais tikrai nemažės.



Įtampa mažesnė

Klaipėdos darbo biržos direktoriaus pavaduotojas Virginijus Andriušis taip pat pastebi suaktyvėjimą jo vadovaujamoje biržoje, tačiau neužfiksuota, kad darbo ieškantiems žmonėms tam, kad užsiregistruotų kaip bedarbiai, į biržą tektų ateiti po kelis kartus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot V.Andriušio, šių metų rugsėjo-spalio mėnesiais vidutiniškai į biržą kreipdavosi 1100 bedarbių, o lapkričio-gruodžio mėnesiais vidutiniškai - 1400.

„Kitais metais skaičius bus gal šiek tiek didesnis, tačiau labai didelio nesitikime. Pokyčiai jau vyksta. Vienas drastiškesnių - įmonių bankrotai. Per šį mėnesį apie bankrotą pranešimus gavome tik iš dviejų nedidelių įmonių, o pranešimų, kad kitais metais bus atleista darbuotojų, negavome“, - teigė V.Andriušis.

Per 2008 m. iki gruodžio 22 d. Klaipėdos darbo biržoje užsiregistravusiųjų buvo 6141 asmuo, iš jų nedarbo draudimo išmokas gauna 2000 žmonių.

Tuo tarpu Kauno darbo biržoje lapkričio mėnesį užsiregistravo 2,5 tūkst.  ieškančiųjų darbo, arba 61 proc. daugiau nei per tą patį 2007-ųjų mėnesį.  Tačiau registruojant bedarbius problemų čia irgi nepastebėta.



Indrė LAUCIŪTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų