REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ateinančius 2009-uosius muzikantai bei renginių organizatoriai pasitinka neslėpdami liūdesio. Kai kurie iš jų vis dar tikisi, kad naujos valdžios sukurti jiems neparankūs teisės aktai dar bus pakoreguoti.

REKLAMA
REKLAMA

Pridėtinės vertės mokestį (PVM) padidinus iki 19 proc. kartu atsisakyta anksčiau galiojusių jo lengvatų visų rūšių meno ir kultūros bei sporto renginių, taip pat muziejų ekspozicijų ir parodų lankymui. Iki šiol jiems buvo taikomas lengvatinis 5 proc. PVM tarifas.

REKLAMA

Bilietai į renginius taps brangesni mažiausiai 14 proc. O realiai - dar daugiau. Mat pakis ir autorinio atlyginimo apmokestinimas. Nuo 2009-ųjų visi dirbantieji pagal autorines sutartis bus privalomai draudžiami valstybiniu socialiniu pensijų draudimu, mokės sveikatos draudimo įmokas bei atsiskaitys pagal naują, suvienodintą 21 proc. gyventojų pajamų mokesčio tarifą. Kviestinėms užsienio žvaigždėms aktualus ir nuo 15 iki 20 proc. kylantis pelno mokestis.



Sprendžia pagal mažumą

REKLAMA
REKLAMA

Krizė graso tradiciniams renginiams, skirtiems konkrečių stilių mėgėjams. Štai kaimyninėje Latvijoje ateinančiais metais dėl finansavimo stokos nebevyks džiazo vokalistų ir muzikantų konkursas „Sony Jazz Stage“, kuriame šiemet vieną iš dviejų pagrindinių prizų iškovojo Klaipėdos universiteto Menų fakulteto (KUMF) ugdytinė Raimonda Vaičiūtė.

Anot KUMF dėstytojo ir grupės „Studija“ lyderio Stepono Januškos, jis neatsisako planų ateinančiais metais Klaipėdoje rengti džiazo vokalistų konkurso „Jazz Voices“, kuris būtų jau aštuntasis. Nuo šių metų renginys įtrauktas į tarptautinį džiazo konkursų tinklą, kuriam priklauso ir „Sony Jazz Stage“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pirmieji pokalbiai su potencialiais rėmėjais jau buvo, vyksta ir parengiamieji darbai, - sakė S. Januška. - Apskritai esu nusiteikęs optimistiškai. Nesu linkęs manyti, kad mokesčių pakėlimas dramatiškai pakeis situaciją, nors ir pats dirbu pagal autorines sutartis. Kol kas koncertų grafikas nedaug skiriasi nuo ankstesnių metų.“

Plungiškių grupės „Tabasco“ lyderis Gediminas Norvaišas taip pat mano, kad jo kolektyvo situacija per daug nepasikeis.

„Grojame gyvai, tad per daug neprivažinėsi - šiemet per šventes koncertų turime beveik tiek pat, kaip ankstesniais metais, didelio skirtumo nepastebiu, - sakė muzikantas. - O kalbant apie honorarus, ką gi, teks susitaikyti su tuo, kad jie mažės. Mūsų grupės nariai derina koncertinę veiklą su mokytojavimu, šitaip užsitikrina socialines garantijas. O jaunimas dabar muzikos mokosi itin noriai. Žodžiu, žvelgiame į viską optimistiškai.“



Vyriausybės kerštas

REKLAMA

Gintaras BENDŽIUS, atlikėjų Viktorijos Perminaitės ir Andriaus Rimiškio, grupių „Pikaso“, „Širdelės“ prodiuseris.



Gintaras Bendžius

Manau, turėsime teikti konkrečius konstruktyvius pasiūlymus valdžiai, kuri apsisprendė nesusikvietusi jokios darbo grupės iš žmonių, dirbančių pramogų versle. Tuomet priimti sprendimai nebūtų tokie skaudūs ir nesuprantami mūsų profesijos žmonėms. Man susidaro įspūdis, kad tai - Andriaus Kubiliaus Vyriausybės kerštas pramogų verslo žmonėms, kad jiems nebekiltų noras pagalvoti apie dalyvavimą politikoje, o tik apie išgyvenimą. Ta viešųjų ryšių kampanija, neva atlikėjai labai gerai gyvena, man atrodo keista, o mokesčiai nustatyti visiškai nepamatavus jų naštos. Situacija pramogų versle nebuvo tokia puiki, kaip galėjo atrodyti iš šono.

REKLAMA



Nežino situacijos



Vilius TARASOVAS, dainininkas



Vilius Tarasovas

Labai tikiuosi, kad valdžios vyrai susiprotės. Sprendimai priimti visiškai neišmanant muzikantų gyvenimo situacijos, mačius tik fasadinę jos pusę, nežinant, kiek darbo įdedama į tai, kad gautum kad ir 5 000 litų honorarą. Reikia sumokėti už dainas, jas įrašyti, išleisti albumą, viešinti muziką per radiją. Įžvelgiu savotišką kurstymą, neva jie per gerai gyvena, kodėl, jeigu kitiems dabar blogai? Šitaip manyti gali tik tie žmonės, kurie nesusiję su pramogų verslu ir nematė jo užkulisių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Manau, jog palikus naująją tvarką galioti, muzikos leidyba Lietuvoje visai numirs, jau ir dabar interneto dėka prekyba stoja. O ir visas lietuviškas pramogų verslas grįš dešimčia metų atgal, prie juodųjų pinigų ir atlyginimų vokeliuose. Juk, užuot mokėjus visą mokestį nuo kelių tūkstančių honoraro, paprasčiau bus oficialiai įforminti kokių 500 litų sumą. Aš 18 metų mokiausi muzikos, mano diplome įrašyta „atlikėjas“, pasirinkau šį kelią ir nežinau, kodėl jame mėginama sukurti kliūčių.

Valerija LEBEDEVA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų