REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kūčios – tai susikaupimo, rimties ir ramybės vakaras. Tai ilgai lauktas metas, kuomet sužibus Vakarinei žvaigždei, susėdama prie valgiais ir gėrimais nukrauto stalo. Šį kasmetinį šventinį ritualą atliko ir tie, kurie už įvairius nusikaltimus nusižengė įstatymams ir atsidūrė už storų ir akylai saugomų kalėjimo sienų.

REKLAMA
REKLAMA

Remia vaikų globos namus

Per šventes įkalinimo įstaigos nuteistiesiems bent trumpam stengiasi įvairiais renginiais praskaidrinti ir taip niūrų gyvenimą už grotų. Pravieniškių 2 pataisos namai – atviroji kolonija jau ketvirtus metu prisideda prie Nomedos Marčėnaitės globojamos „Išsipildymo akcijos“. „Mūsų įstaiga per šią akciją jau ne pirmus metus remia Kauno apskrities vaikų globos namus.

REKLAMA

Per didžiąsias metų šventes vaikams nuteistieji rengia šventinį koncertą, įteikia globotiniams taip reikalingų mokyklinių priemonių, enciklopedijų, indų, įrankių“, – Alfa.lt kalbėjo Pravieniškių 2 pataisos namų – atvirosios kolonijos direktoriaus pavaduotojas Lionius Demjanovas.

Pašnekovas atkreipė dėmesį, kad įkalinimo įstaigoje nuteistieji per Kalėdas stengiasi sukurti tikrą šventišką atmosferą. „Visos nuteistųjų gyvenamosios patalpos papuoštos eglės šakomis, žaisliukais, girliandomis“, – sakė L. Demjanovas ir pridūrė, kad paprastai kaliniai Kūčių vakarienę valgo prie bendro šventiškai padengto stalo, o valgiais nuteistieji esą pasirūpina patys.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, švenčių metu įkalinimo įstaigoje nuteistieji turės progą ir pasimelsti. L. Demjanovas atskleidė, kad per Kalėdas kolonijoje veiks koplyčia, kurioje bus galima apmąstyti savo padarytas klaidas ar paprasčiausiai uždegti kalėdinę žvakę.

O nuteistiesiems apmąstyti tikrai bus apie ką – Pravieniškių pataisos namuose šiuo metu kali apie 1300 pirmą kartą už sunkius nusikaltimus nuteistų vyrų. Šioje įstaigoje bausmę atlieka ir iki gyvos galvos nuteisti asmenys.

Artimieji aplanko ne visus

Kauno nepilnamečių tardymo izoliatoriuje – taip pat šventinės nuotaikos. Įkalinimo įstaigos administracija nepilnamečiams nuteistiesiems taip pat rengia šventę. „Šiais metais prie bendro šventiško stalo Kūčių vakarienę valgė ne tik kalintys nepilnamečiai, bet ir jų tėvai, – kalbėjo Kauno nepilnamečių tardymo izoliatoriaus – pataisos namų direktoriaus pavaduotojas Saulius Garbačiauskas, pridūręs, kad ne visi už sunkius nusikaltimus kalintys jaunuoliai per šventes sulaukia artimųjų dėmesio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai susiję su tuo, kad nemaža dalis kalinčių nepilnamečių augo asocialiose šeimose, kuriose vaikui tekdavo matyti ne tik skurdą, piktnaudžiavimą alkoholiu, bet ir nuolatinę prievartą ar pažeminimą.

Kaip jaučiasi tie nuteisti jaunuoliai, kurių net ir per šventes neaplanko jiems brangūs žmonės?

„Jei nepilnametis kilęs iš nedarnios šeimos, tuomet jo niekuo nenustebinsime. Tačiau jis vis tiek jausis atstumtas ir nereikalingas, – Alfa.lt kalbėjo psichologas Gediminas Navaitis ir pridūrė, kad vienas iš darnios šeimos požymių yra bendras didžiųjų metų švenčių – Kūčių, Kalėdų šventimas. – Jei to nėra, tuomet jaunuolis jausis atstumtas ir įžeistas“, – įsitikinęs pašnekovas.

Garsus psichologas taip pat pastebi, kad Kalėdos – savęs įvertinimo, susikaupimo šventė. „Tai tarsi bandymas pradėti naują, dvasingesnį gyvenimą. Jei tai reikalinga kiekvienam žmogui, to ypač reikia ir visiems nuteistiesiems,“ – tvirtino G. Navaitis.

Tomas Baubonis

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų