REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visiems šio puslapio pašnekovams šios Kalėdos bus truputį kitokios. Gal ne išskirtinės, nes beveik visi jas sutiks taip, kaip sutikdavo daugelį metų iki tol, tik sėsdami prie šventinio stalo jie jau mėgins pamiršti „ministriškus“ rūpesčius. Tad kur ir kaip šias šventes sutiks naujieji Lietuvos ministrai?

REKLAMA
REKLAMA

Lankys prisiminimus keliančias vietas

Švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius prie Kūčių stalo sės uošvijoje. „Kalėdos man – puiki proga daugiau laiko skirti šeimai, palinkėti artimiausiems žmonėms nedidelių, bet prasmingų dalykų išsipildymo, – sakė G. Steponavičius. – Švenčių laukiu ir dėl to, kad galėsiu pabūti su savimi – išsimiegoti, paskaityti knygą, pažiūrėti gerą filmą“.

REKLAMA

Naujuosius metus ministras su žmona ir draugais sutiks svetur.

„Aplankysime miestą, kuris nuo jaunystės man brangus“, – šiek tiek paslapties paliko G. Steponavičius.

Krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė gražiausias metų šventes pasitiks močiutės kaime, Panevėžio raj. Didžiausia atgaiva ministrei – kalėdinių patiekalų gaminimas. „Visi patiekalai tradiciniai, lietuviški, kaimiški, juos išmokau vaikystėje iš savo babytės“, – pasakoja R. Juknevičienė.

REKLAMA
REKLAMA

Pernai ministrė savo artimuosius pradžiugino pačios megztomis kojinėmis. Deja, šiemet pasirūpinti kalėdinėmis dovanėlėmis dar nespėjo, tad šeimą stengsis pradžiuginti gardžiomis vaišėmis. Apie ką svajoja ji pati? „Pailsėti, pabūti su savais, apvalyti smegenis nuo visų sudėtingų klausimų“.

Dvigubos šventės

Nesvarbu, kuriame pasaulio krašte sutiktų didžiąsias šventes, užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas su žmona Loreta visada stengiasi išlaikyti lietuviškas tradicijas ir perduoti jas savo vaikams – dukrai Paulai ir sūnui Raimundui. Šiemet ministras šventes sutiks pas tėvus Ukmergėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Per Kūčių vakarienę mano tėvas dalina kalėdaičius, o po jos einame klausytis Bernelių Mišių, – pasakojo ministras. – Kalėdas sutiksime pas žmonos tėvus Akmenėje, valgysime skaniuosius Onos Bilkštienės cepelinus. Kalėdos visada ypatingos dar ir tuo, kad gruodžio 25-ąją švenčiame  Loretos gimtadienį. Naujuosius paprastai sutinkame namuose arba sodyboje. Tai mums taip pat šeimos šventė, nes Naujųjų išvakarėse yra gimęs mūsų sūnus Raimundas“.

Finansų ministro Algirdo Gedimino Šemetos šeima Šv. Kūčių vakarą sutiks pas žmonos tėvus. „Kai gyvenimo tempas kasdien vis didėja, visi visur skuba, Kūčių ir Kalėdų šventės tampa dideliu džiaugsmu, kai gali ramiai ir jaukiai pabūti su visa šeima, – sakė A.G. Šemeta. – Svarbiausia pabūti visiems kartu ir pajusti Kalėdų dvasią. Kaip ir visi, sėdame prie Šv.Kūčių stalo, ant kurio tradiciškai būna dvylika patiekalų. Pavalgę tikriausiai ir vėl iš po staltiesės trauksime šieno stiebelį“. Kūčios ministrui yra neatsiejamos ir nuo aguonų pieno su kalėdaičiais, o Kalėdų jis neįsivaizduoja be tradicinės žąsies su obuoliais.

REKLAMA

Eglutę renka pats

Teisingumo ministras Remigijus Šimašius Kūčias švęs su šeima, o per Kalėdas važiuos aplankyti tėvų į Tauragę. „Kūčių vakarą sutiksime tradiciškai – namie papuošta eglutė, sėsime prie stalo su 12 patiekalų, prisiminsime praėjusius metus, pasidžiaugsime tuo, kas buvo gera, pasistengsime išsivaduoti nuo nuoskaudų, jei tokių liko, – dėstė ministras. – Vėliau ketinu nueiti į bažnyčią. O Naujuosius metus su šeima sutiksime savo sodyboje, kaime. Gyvenu Vilniaus centre, todėl labai džiaugiuosi, galėdamas išvengti miesto šurmulio, naujamečių fejerverkų ir pasimėgauti ramybe“.

REKLAMA

Kalėdas Socialinės apsaugos ir darbo ministras Rimantas Dagys sutiks su šeima, trimis sūnumis, artimiausiais giminaičiais. Prieš Kūčias ministro namuose visada puošiama tikra, spygliais kvepianti eglutė, R. Dagys pats ją renkasi, ne vieną pardavimo vietą gali apvažiuoti, kol suranda tikrai gražią.

Kalėdaičiai visada kepami namie, maistas taip pat ruošiamas savo rankomis. Silkės, pyragai – žmonos Reginos sritis, tradicinę grybų užkepėlę iš pačių prisirinktų ir užšaldytų baravykų bei mėsiškus Kalėdų dienos patiekalus gamina R. Dagys. Ministro šeima visada laukia vidurnakčio – nors katė ir neprakalba, kaip vaikystėje tikėdavosi jauniausias sūnus, bet dovanos po eglute visada atsiranda. Kalėdų dienos rytą ministro šeima eina klausytis šv. Mišių, o antrąją dieną lanko gimines.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministras Algis Čaplikas Kūčių vakarą tradiciškai praleidžia namie su šeima. Pirmoji Kalėdų diena – pono Algio uošvienės gimtadienis, tad visa šeima važiuoja sveikinti jos ir tuo pačiu švęsti Kalėdų. Antrąją Kalėdų dieną – jau tapo tradicija – su savo ir draugų šeimomis A. Čaplikas dalyvauja boulingo turnyre.

„Naujieji metai – tiesiog faktas, tad dėl jų dar galutinai nieko nesame nutarę, nebuvo laiko pagalvoti. Lyg ir tarėmės važiuoti jų sutikti pas draugą į kaimą“, – kalbėjo A. Čaplikas.

REKLAMA

Kultūros sostinės atidarymas nevilioja

Susisiekimo ministras Eligijus Masiulis Kūčių vakarą su šeima vyks į uošviją – Plikių kaimą Klaipėdos raj. Kitą dieną aplankys Klaipėdoje gyvenančius pono Eligijaus tėvus. Vakare kurioje nors uostamiesčio kavinių kavinių susitiks su senais pažįstamais ir artimais draugais. Antrąją Kalėdų dieną su šeima važiuos į gamtą, prie jūros.

„Naujųjų metų šį kartą važiuosim sutikti į Latviją. Pažįstami rekomendavo Liepoją. Ten yra viešbutis ir roko klubas, – pasakojo ministras. – Planavome su vaikais į Laplandiją važiuoti, bet šį sezoną turbūt nerasime laiko“.

REKLAMA

Žemės ūkio ministras Kazimieras Starkevičius ir Kalėdas, ir Naujuosius metus planuoja sutikti su šeima. „Naujiems metams gavau daug kvietimų, vienas jų – ir į iškilmingą kultūros sostinės atidarymą. Kiek žinau, paprastiems žiūrovams bilietas į šį renginį kainuos 1000 Lt. Todėl esant šiandieninei situacijai savo vietą užleisčiau kitam asmeniui“, – kalbėjo ministras.

Aguonų malimo meistras

Vidaus reikalų ministrui Raimundui Palaičiui šios šventės bus kitokios. Dėl atsakingų pareigų per Kūčias teks dirbti. Tad šventinę vakarienę ministras valgys Vilniuje su šeima, o Kalėdų rytą išvažiuos į gimtąją Palangą ir Klaipėdą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kadangi esame palangiškiai, tai pagrindinis patiekalas ant Kūčių stalo visada būdavo stintos, – pasakoja ministras. – Kiek pamenu, valgius ruošdavo visi, kas tik būdavo namuose. Tiesą sakant, aš tik padėdavau tiems, kurie triūsdavo virtuvėje... Man dažniausiai tekdavo malti aguonas. Tai darydavau labai stropiai – esu net vieną mėsmalę sulaužęs“.

Per Kalėdas ministro namuose visada skambėdavo muzika – visi jo vaikai muzikuoja. O ponas Raimundas paslapčia išlipdavo pro langą, apibėgdavo namą, pastatydavo prie durų dovanų maišą, paskambindavo į duris ir tomis pat pėdomis grįždavo atgal į kambarį.

REKLAMA

Paslaptingos kultūros ministro Kalėdos

Aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas per Kalėdas bus su šeima. Naujiesiems jis jau turi keletą pasiūlymų, tačiau rinksis tokį, kad galėtų būti su šeima – žmona ir 11-mečiu sūnumi. Jokių egzotiškų kelionių ministras šiemet neplanuoja.

„Respublika“ nuoširdžiai linki visiems ministrams, taip pat ir vieninteliam paslaptingu išlikti panorusiam kultūros ministrui Remigijui Vilkaičiui, ramių Šv. Kalėdų.

Algė Ramanauskaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų