REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Parlamentas antradienį pritarė Vyriausybės siekiui parduoti turimas bendrovės „Mažeikių nafta“ akcijas.

REKLAMA
REKLAMA

Už Akcinės bendrovės „Mažeikių nafta“ akcijų įsigijimo ir disponavimo jomis įstatymo pataisas balsavo 80 Seimo narių, prieš - 11, o susilaikė 11 parlamentarų.

REKLAMA

Didžiausiam Lenkijoje naftos koncernui „PKN Orlen“ Lietuva likusius 9,98 proc. „Mažeikių naftos“ akcijų parduos už 284,45 mln. JAV dolerių.

Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Stasys Šedbaras tvirtino, kad pataisos neprieštarauja Konstitucijai, bet, pasak jo, kyla klausimas, kaip Vyriausybė, pardavusi visas akcijas, darys įtaką įmonei.

Teisės ir teisėtvarkos komitetas pasiūlė NSGK ir Ekonomikos komitetams pateikti išvadą, ar pataisos atitinka ekonominius ir nacionalinio saugumo interesus.

REKLAMA
REKLAMA

Ekonomikos komiteto narys Julius Veselka tvirtino, kad Lietuva turi atsilaikyti lenkų norams pirkti „Klaipėdos naftos“ akcijų. Tokio sandorio rezultatas, anot parlamentaro, būtų antras „Leo LT“.

„Jos („Klaipėdos naftos“ - BNS) turime neparduoti ir laikytis iki galo“, - kalbėjo J. Veselka.

Kartu Vyriausybė ketina pasilikti svertų ir užsitikrinti galimybę, kad „PKN Orlen“ ateityje nutarus parduoti „Mažeikių naftą“, tai būtų derinama su Vyriausybe.

Tačiau ministrai nesiryžo tokios nuostatos įrašyti į įstatymą, nes suabejojo, ar su ja sutiks „PKN Orlen“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pardavus akcijas būtų realizuota 2006 metais Vyriausybės ir Lenkijos naftos koncerno „PKN Orlen“ pasirašytų 30,66 proc. „Mažeikių naftos“ akcijų pirkimo-pardavimo sutarčių paketo nuostata.

„PKN Orlen“ turi pirmumo teisę į Vyriausybės parduodamas akcijas ir jau deklaravo sukaupęs tam reikalingą pinigų sumą.

Pagal sutartį, jei Vyriausybė parduotų likusias 10 proc. (70 750 000 vienetų) „Mažeikių naftos“ akcijų anksčiau nei po trejų metų (iki 2009-ųjų gruodžio vidurio), už akciją Vyriausybė gautų 4,0205 JAV dolerio - iš viso 284,45 mln. JAV dolerių.

REKLAMA

Tačiau jei akcijos būtų parduotos po 3-5 metų po sandorio užbaigimo, Vyriausybė gautų tokią pat kainą už akciją (3,927 dolerio), kaip ir pardavusi 31 proc. akcijų paketą - iš viso 277,835 mln. JAV dolerių.

2006-ųjų gruodį Vyriausybė lenkams pardavė 30,66 proc. „Mažeikių naftos“ akcijų už 851,829 mln. JAV dolerių (tuomečiu kursu - apie 2,308 mlrd. litų).

„Jukos“ už 1,492 mlrd. JAV dolerių (apie 3,883 mlrd. litų) įsigijęs dar 53,7 proc. Lietuvos naftos koncerno akcijų, Lenkijos koncernas „Orlen“ iš viso įsigijo 84,4 proc. „Mažeikių naftos“ akcijų. Šiuo metu lenkai valdo 90,02 proc. akcijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų