REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Teisingumo ministerija pažeidė įstatymus, rengdama viešojo konkurso sąlygas automobiliams pirkti. Ji privalės grąžinti nusipirktus tris automobilius tiekėjams.

REKLAMA
REKLAMA

Taip antradienį nusprendė Vilniaus apygardos teismas (VAT).

VAT patenkino Vilniaus apygardos prokuratūros ieškinį ir panaikino viešojo konkurso sąlygas bei TM sudarytą pirkimo bei pardavimo sutartį su bendrove „KIA auto“. Trys automobiliai „KIA Ceed“, pasak teismo, turės būti grąžinti tiekėjams, o šie privalės grąžinti beveik 150 tūkst. litų ministerijai.

REKLAMA

Pasak teisėjos Natalijos Cikoto, konkurso automobiliams pirkti sąlygų reikalavimai buvo nustatyti netiksliai, neaiškiai ir klaidino potencialius pardavėjus. Teisėja pabrėžė, kad jau per teismo posėdžius buvo kilę ginčai dėl to, kokie automobiliai yra perkami.

Vien aplinkybė, N.Cikoto nuomone, kad šalims teisme reikėjo aiškintis, koks buvo konkursas, parodė, jog konkursas buvo neskaidrus.

VAT konstatavo, kad viešo konkurso sąlygos diskriminavo tiekėjus, nes buvo numatyta garantija, kurios negalėjo pasiūlyti kiti tiekėjai, išskyrus „KIA auto“ ir „Hyundai“.

REKLAMA
REKLAMA

Gruodžio viduryje VAT posėdyje dalyvavęs Teisingumo ministerijos sekretorius Dainius Narkevičius, kuris buvo ir konkurso komisijos pirmininkas, nesutiko su Vilniaus apygardos prokuratūros ieškiniu.

Pasak jo, pirkimas atliktas laikantis sąžiningumo ir teisingumo kriterijų, konkurso sąlygos, esą buvo pakankamai aiškios visiems potencialiems dalyviams.

Be to, D. Narkevičius tvirtino, jog viešojo konkurso sąlygų, kuriose yra išdėstyta lengvojo automobilio specifikacija, ir konkurso pavadinimo, kuriame teigiama, jog jis rengiamas įsigyti didesnio pravažumo mašinas, neatitikimas tėra nesusipratimas. Tai esą negalėjo pažeisti norinčiųjų dalyvauti konkurse teisių, nes jie susipažindavo su visomis sąlygomis, o ne tik perskaitydavo pavadinimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu prokurorai įsitikinę, kad būtent tokie neatitikimai suklaidino potencialius dalyvius, todėl konkurse dalyvavo vienintelė bendrovė „KIA auto“.

Korupcijos skandalas TM sudrebino pernai rudenį. Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) ir Vilniaus apygardos prokuratūra ikiteisminį tyrimą dėl galimo Viešųjų pirkimų įstatymo pažeidimo ir valstybės tarnautojų piktnaudžiavimo tarnyba pradėjo pernai lapkritį.

Teisėsaugos pareigūnai įtaria, kad organizuodamas automobilių pirkimo konkursą D.Narkevičius siekė asmeninės turtinės naudos - esą ministerijai už maždaug 150 tūkst. litų įsigijus tris automobilius „KIA Ceed“, bendrovė „KIA auto“ D. Narkevičiaus nuosavo automobilio įsigijimui suteikė beveik 10 tūkst. litų nuolaidą.

Įtariama, kad D. Narkevičius sukūrė tokias viešojo konkurso sąlygas, kad būtent minėta automobilių prekybos bendrovė laimėtų konkursą TM automobiliams įsigyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų