REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Afganistane tėvai dažnai griebiasi paskutinio šiaudo, kad tik užsitikrintų bent minimalų pragyvenimą. „The Telegraph“ teigia, kad vargingai gyvenančios šeimos pardavinėja savo vaikus moterims, kurios pačios negali susilaukti naujagimių.

REKLAMA
REKLAMA

Tokią prekybą lemia žlugusi šalies ekonomika ir tas faktas, kad tarptautinės bendruomenės pagalba nepasiekia žmonių, kuriems ji skirta – pinigai dingsta vyriausybės įsuktos korupcijos mašinos gniaužtuose.

REKLAMA

Teigiama, kad mergaites parduoti yra gana sunku, tuo tarpu berniukai yra paklausūs ir gali kuriam laikui užtikrinti pragyvenimą likusiai šeimai. „Channel 4 News“ kanalo operatorius Mehranas Bozorgnia pats savo akimis regėjo, kaip greta šalies šiaurėje esančio Mazar e Šarifo miesto buvo įvykdytas vienas toks „pirkimo-pardavimo“ sandėris. Aštuonmetis berniukas buvo parduotas turtingai moteriai iš Kabulo.

Prasidėjus susitikimui, berniuko tėvas Nekas Mohammedas turėjo vos kelias akimirkas atsisveikinti su sūnumi. „Pabučiuok atsisveikindamas savo tėvą ir motiną, nes jau laikas“, - tarsi verslininkė kalbėjo berniuką perkanti moteris. Už aštuonmetį apsiašarojusiam jo tėvui buvo sumokėta 1,5 tūkst. dolerių. Operatoriui talkinantis vertėjas sušuko moteriai: „Sadiqa, tai neteisinga.“

REKLAMA
REKLAMA

„Taip, tu teisus. Tai žiauru. Tačiau aš čia turiu du tikslus. Pirmasis yra suteikti šiam berniukui šviesią ateitį ir gerą išsilavinimą. Antra, apsaugoti jų likusius vaikus. Žiema ateina, ir jie, gavę pinigų, užtikrins, kad vaikai nemirtų iš bado“, - teigė vaiką nusipirkusi moteris.

„Aš pardaviau dalelę savo širdies, kad neleisčiau kitiems savo vaikams mirti iš bado. Aš neturiu vyresnių sūnų ir esu ligotas. Mano inkstai nebedirba, o mano kūnas jaučia kančią“, - teigė berniuko tėvas.

N. Mohammedui sūnaus pardavimas buvo vienintelis būdas išgelbėti likusias savo atžalas.

Tokia praktika Afganistane yra itin paplitusi ir vaikų pardavinėjimas tampa rutina. Tačiau kartu plinta ir kitas „verslas“ - vaikų grobimas. Vien Kabule per paskutiniuosius 7 mėnesius užregistruota 180 vaikų pagrobimų. Iš turtingų šeimų už jų vaikų paleidimą reikalaujama maždaug 50 tūkst. dolerių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienas pagrobėjas Kabule teigia, kad jam nekyla jokių problemų kėsinantis į turtuolių vaikus.

„Mes neturime reikalų su vargšais. Mes grobiame tik vaikus tų žmonių, kurie turi užsienietiškų pinigų iš viso pasaulio ir pasigrobė juos sau. Mes pagrobsime jų vaikus. Jūs matote šešiamečius, sėdinčius ant naujausio modelio „Lexus“ automobilių galinės sėdynės. Aplinkiniai tokių mašinų įpirkti negali. Tad mes grobiame vaikus, kad paimtume pinigus iš jų šeimų – pinigus, kuriuos jie pavogė“ - teigė Mateenu Khanu prisistatęs pagrobėjas.

REKLAMA

„The Telegraph“ korespondentui jis parodė paauglį berniuką, kuriam ant akių buvo užrištas raištis, o jis pats supančiotas virvėmis.

„Mes jį parduosime arba išlupsime jo akis ir nunešę į ligoninę paskambinsime tėvams. Arba mes parduosime jį Talibanui“, - teigė pagrobėjas. Nors jis ir neigė palaikąs ryšius su šiuo teroristiniu judėjimu, tačiau tokios kalbos patvirtina tai, kad ši grupuotė yra susijusi su prekyba vaikais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų