REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Energetikos ministerijos steigimas aptemo (papildyta)

Seime stringa naujosios Energetikos ministerijos įsteigimas – šiandien nuspręsta atidėti šio klausimo svarstymą. Nors ministerijos steigimas numatytas Vyriausybės programoje, viena iš valdančiosios koalicijos partnerių – Tautos prisikėlimo partija – vieningai balsavo už klausimo išbraukimą iš darbotvarkės.

REKLAMA
REKLAMA

Iš viso už jo išbraukimą balsavo 64, prieš – 36, 14 susilaikė. 

Pasiūlymą atidėti sprendimą dėl naujos ministerijos įkūrimo Tautos prisikėlimo partijos frakcijos vardu pateikė Laimontas Dinius. Jam pritarė ir dalis Seimo narių, ragindami neskubėti ir rimčiau apsvarstyti šį žingsnį, kuris pareikalaus papildomų valstybės lėšų.

REKLAMA

BNS žiniomis, TPP tokiu būdu „atkeršijo“ partneriams, kad šie prieš tai balsavo už kito klausimo - dėl Vytauto Greičiaus atleidimo iš Lietuvos aukščiausiojo teismo (LAT) pirmininko pareigų - išbraukimą iš posėdžio darbotvarkės.

Apie Energetikos ministerijos steigimo stabdymą, BNS šaltinių teigimu, TPP lyderis, Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas užsiminė antradienio rytą per seniūnų sueigą.

Per seniūnų sueigą Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos atstovai pasiūlė V.Greičiaus atleidimo klausimą išbraukti iš darbotvarkės. Reaguodamas į tai, posėdžio dalyvių teigimu, A.Valinskas pareiškė, kad tokiu atveju nebus ir Energetikos ministerijos.

REKLAMA
REKLAMA

„Labai intensyvi šios dienos darbotvarkė. Dėl Energetikos ministerijos steigimo dar liko neatsakytų daug klausimų, dar daug ką reikia pasiaiškinti“, - TPP frakcijos seniūnas L. Dinius BNS aiškino frakcijos narių balsavimo motyvus.

Jis atmetė teiginius, kad anksčiau už naujos ministerijos kūrimą balsavę „prisikėlėliai“ nuomonę pakeitė dėl to, kad buvo išbrauktas V.Greičiaus atleidimo klausimas. „Tai nesusiję dalykai“, - teigė L.Dinius.

Ministras pirmininkas Andrius Kubilius teigė, kad laukia dideli darbai, todėl negali suprasti, kodėl šį klausimą reikėtų nukelti. „Kuo greičiau įsteigsim, tuo greičiau pradėsim dirbti, – kalbėjo jis Seimo salėje. – Ar norim šitoj srity rimtų darbų? Jei manom, kad turim prabangą tokių darbų nedaryti, tai yra Seimo apsisprendimas. Mes tikrai dėl to neverksim, bet nematau reikalo, kodėl reikia tą klausimą atidėti.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šeštadienį į nenumatytą plenarinį posėdį susirinkęs Seimas po svarstymo pritarė Energetikos ministerijos steigimo įstatymo projektui. Nors opozicija kaltino daugumą nereikalingu pinigų švaistymu ir darbo vietų kūrimu draugams, balsų persvara buvo įtikinama. Iš balsavusių 104 Seimo narių už projektą pasisakė 68, prieš - 35, o susilaikė 1 parlamentaras.

Steigti Energetikos ministeriją numatyta valdančiosios koalicijos antikriziniame plane ir naujosios Vyriausybės programoje.

Kaip teigiama aiškinamajame rašte, Energetikos ministerija sieks užtikrinti Lietuvos ateities energetikai keliamų uždavinių įgyvendinimą, siekdama, kad Lietuvos energetika taptų modernios ekonomikos sudėtine dalimi. Bus siekiama patikimai ir saugiai aprūpinti energija visas ūkio šakas, kurios pajėgumai ne tik užtikrintų visišką ir nepertraukiamą Lietuvos ūkio ir vartotojų aprūpinimą energija, bet ir sudarytų galimybę konkurencingomis kainomis eksportuoti energiją į užsienio rinkas, nekeliant grėsmės aplinkai, sudarant palankias sąlygas tolesnei šalies pažangai.

REKLAMA

Energetikos ministerijos tiksluose taip pat numatyta siekti užtikrinti Lietuvos energetikos sistemos integravimą į Europos Sąjungos energetines sistemas, susiejant su Vakarų Europos ir Skandinavijos šalių sistemomis; numatyti energijos mainų galimybes su Rytų energetikos sistemomis (iš aiškinamojo rašto).

Pagal projektą keturioliktoji ministerija turėtų būti steigiama nuo sausio 1 dienos.

Tiesa, tam, kad Energetikos ministerija būtų įsteigta, reikia dar vieno Seimo balsavimo, o priimtą įstatymą turi pasirašyti prezidentas Valdas Adamkus, kuris naujos ministerijos steigimo planais nėra sužavėtas.

REKLAMA

„Iš principo, mano supratimu, išskyrimas Ūkio ministerijos ir steigimas Energetikos ministerijos, kaip jį bedarytume, man yra sunkiai suprantamas“, - BNS yra sakęs V. Adamkus.

Dar spalio pabaigoje, paskelbus apie planus reorganizuoti Ūkio ministeriją ir įsteigti naują Energetikos, V. Adamkus sakė tam pritarsiantis tik tuo atveju, jeigu tai iš esmės pagerintų valdymą šioje srityje, naujos institucijos veikla nedidintų valstybės išlaidų ir nebūtų plečiamas biurokratinis aparatas.

Pagal koalicijos partnerių susitarimą būsimajai Energetikos ministerijai turėtų vadovauti konservatorių atstovas. Kandidatas į energetikos ministrus - įmonės „Doclogix“ direktorius Arvydas Sekmokas. Kartu su premjeru A. Kubiliumi jis įkūręs Žinių ekonomikos forumą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų