REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Taupyti visus raginanti Vyriausybė ir Seimas nepagailėjo milijoninių lėšų valdžios įstaigų statyboms bei rekonstrukcijai.

REKLAMA
REKLAMA

Vakar po penkias valandas trukusių žodinių batalijų Seimas priėmė kitų metų valstybės biudžetą. Jo projektą parengusi naujoji Vyriausybė tvirtina, kad šalies iždas - subalansuotas ir taupus. Nors biudžeto deficitas - beveik pusantro milijardo litų, kitąmet suplanuotiems valdžios įstaigų statybos ir rekonstrukcijos darbams joks ekonominis sunkmetis bus nebaisus, rašo „Lietuvos žinios“.

REKLAMA

Išskirstė 55 mln. litų

Vyriausybės patobulintą biudžeto projektą Seimui pristatė finansų ministras Algirdas Šemeta. Sumažinęs tam tikrų programų finansavimą ministrų kabinetas sutaupė beveik 55 mln. litų. Šios lėšos buvo skirtos parlamentarų siūlymams įgyvendinti.

Daugiausia pinigų - apie 38 mln. litų - Vyriausybė sutaupė sumažindama finansavimą įvairiems valstybės įstaigų rekonstrukcijos ir statybos darbams. Tačiau jiems vis dėlto skirta pakankamai pinigų.

REKLAMA
REKLAMA

Rezidencijos teks palaukti

Vakar Seimas nurėžė ir 2 mln. litų, numatytų premjero rezidencijos Turniškėse rekonstrukcijai. Patikslintame biudžeto projekte Vyriausybė šiam reikalui buvo planavusi skirti milijoną litų, tačiau Seimo „tvarkiečių“ seniūnas Valentinas Mazuronis paragino atsisakyti ir šios sumos. Jo nuomone, per krizę švaistyti lėšas premjero rezidencijai atnaujinti yra nedovanotina.

Finansų ministras gynė Vyriausybės sprendimą skirti milijonus Valdovų rūmams. Nors jiems nubraukti 4 mln. litų, numatytų turtui įsigyti, kitąmet į šio objekto statybas planuojama investuoti per 44 mln.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

litų. Anot A.Šemetos, turime neužmiršti, kad 2009-aisiais Lietuva švęs savo vardo paminėjimo tūkstantmetį, tad reikės tinkamai prisistatyti pasauliui. „Nepritariu Valdovų rūmų idėjai, tačiau jie jau stovi ir bus pagrindinis kitų metų švenčių akcentas. Nebaigti jų, kai per Valstybės dieną į Lietuvą pakviesta daug užsienio svečių, mažų mažiausiai neatsakinga“, - tvirtino ministras.

Pasak A.Šemetos, pinigų prezidentūros rūmų rekonstrukcijai reikia tam, kad prezidentas kiekvieną rytą iš rezidencijos galėtų ateiti į darbą ir „negąsdintų žmonių rytais važinėdamas iš Turniškių“.

REKLAMA

Visų ligoninių nesutvarkysi

Seimas pritarė ir siūlymams pinigais pamaloninti Palangoje esančius valstybinius poilsio namus „Baltija“. Jų reabilitacijos centro rekonstrukcijai ir naujai medicinos įrangai įsigyti numatyta 1,4 mln. litų. Vyriausybė buvo dosni ir apskričių, kurias rengiasi naikinti, administracijų pastatų statyboms.

Finansų ministras nesutinka, kad krizės laikotarpiu statybų darbus galima atidėti ir sutaupytas lėšas paskirstyti socialiai jautrioms sritims. Paklaustas, kodėl pinigai taupomi ligoninių, vaikų darželių ar mokyklų renovacijos sąskaita, A.Šemeta net pyktelėjo. „Per metus neįmanoma sutvarkyti visų ligoninių. Pagal tam tikras programas numatyta skirti lėšų dešimtims ligoninių“, - gynėsi jis.

REKLAMA

Kaltino išlaidavimu

Su tokia A.Šemetos nuomone nesutiko dauguma Seimo opozicijos narių. Jie piktinosi, kad krizės sąlygomis valdžia turėtų atsakingiau skirstyti valstybės lėšas ir atsisakyti ne itin svarbių finansinių projektų. „Tokioms reikmėms skiriami pinigai yra paprasčiausias išlaidavimas. Tai daryti artėjant krizei ir teisintis, esą bus nesmagu pasirodyti į šalį atvyksiantiems svečiams, nesąžininga visų piliečių atžvilgiu“, - įsitikinęs V.Mazuronis.

Priminsime, kad nuo kitų metų atsisakoma daugelio gyventojų pajamų ir pridėtinės vertės mokesčių lengvatų. Valstybės biudžeto pajamos (su Europos Sąjungos lėšomis) sudarys 25,448 mlrd. litų, o asignavimai sieks 26,944 mlrd. litų - bus 371,3 mln. litų didesni nei šiemet.

Roberta Tracevičiūtė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų