REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjusią savaitę Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) prognozuodama gamtinių dujų kainos kritimą 2009 m. sumažino elektros gamybos kainą. Tačiau, „Respublikos“ duomenimis, dėl dujų kainų kritimo tik nedaugeliui gyventojų sumažės sąskaitos už dujas ir namų šildymą.

REKLAMA
REKLAMA

Neseniai Rusijos spaudoje pasirodė pranešimų, kad kaimynės šalies dujų gavybos milžinas „Gazprom“ savo 2009-ųjų biudžeto projekte numatė ne tik dujų eksporto į Europą mažėjimą, bet ir dujų kainos smukimą maždaug trečdaliu. Mažėsiančią dujų eksporto kainą numato ir VKEKK – patikslinusi ateinančių metų prognozes ji 1000 kubinių metrų gamtinių dujų tarifą nuo 1133 litų (Lt) sumažino iki 967 Lt. Priminsime, kad beveik aštuoniasdešimt procentų mūsų šalyje pagaminamos šilumos yra pagaminama naudojant dujas. Todėl buvo visai realu tikėtis, kad atpigus dujoms pigs ir šiluma.

REKLAMA

Bet „Respublikos“ pakalbinti VKEKK specialistai tvirtino, kad dujų kainų sumažėjimą pajus toli gražu ne visi šalies gyventojai.

Šilumos ūkis – specifinis verslas

VKEKK komisijos nario Dano Janulionio teigimu, šilumos kainų reguliavimas yra specifinis ir skiriasi nuo elektros bei dujų kainų reguliavimo. „Elektros ir dujų kaina yra prognozuojama iš anksto, numatoma metams į priekį. Dėl šilumos viskas yra truputį kitaip“, – teigė pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA

„Dar balandžio mėnesį dujų kainos kilo labai staigiai, o šilumos tarifai vartotojams nebuvo didinami. Ir šis kainų nekėlimas lėmė, kad susikaupė milžiniška krūva neapmokėtų sąskaitų už dujas“, – pasakojo D. Janulionis.

Jo teigimu, šildymo kainos gali keistis ne visoje Lietuvoje, o tik tam tikruose regionuose. „Dabar kalbama ne apie tai, ar mažinti šilumos kainą. Būtina ištirpdyti nuo balandžio atsiradusius nuostolius. Įmonės, kurios dažniau perskaičiuodavo šilumos kainas, matyt, šilumos tarifus galės mažinti jau nuo 2009-ųjų liepos. Tačiau nėra nė mažiausios galimybės, kad kainas galėtų mažinti bendrovės, kurios tarifus nustatydavo tik kartą per pusantrų metų. Jų nuostoliai – milžiniški, joms būtina atsigauti. Pavyzdžiui, viena tokių bendrovių yra „Vilniaus energija“, – sakė komisijos narys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šilumos tarifus galės apkarpyti ir įmonės, kurios kaip kurą šilumai gaminti naudoja vietinę žaliavą – medieną. Jos energijos kainas galima peržiūrėti iškart, vos tik pakinta medienos kaina“, – tikino pašnekovas.

Dujų kainos mažės, šilumos – ne

VKEKK dujų skyriaus vedėjas Renatas Pocius patvirtino, kad dujų kainos kris, tačiau šio kritimo galutinis vartotojas gali ir nepajusti.

„Manome, kad kitais metais dujų kaina mažės, bet negalime pasakyti, kiek jos atpigs. Dabar dujų kaina išties krenta ir tikėtina, kad kitais metais tendencija nepasikeis. Rugsėjį, spalį, lapkritį importuojamų dujų kainos kilo ir pasiekė savo piką. Taip atsitiko dėl to, kad vasarą aukštai į viršų šovė naftos kainos ir tai po trijų mėnesių atsispindėjo dujų kainoje. Naftos kainos svyravimai paprastai dujų kainai atsiliepia per tris mėnesius“, – sakė R. Pocius.

REKLAMA

„Tikėtina, kad dujų kainos sumažėjimą galutiniai vartotojai realiai pajus maždaug vasario mėnesį. Kiek tai atsilieps šildymo kainai, negaliu pasakyti. Šiuo metu skaičiuojame, kiek pigimas galėtų atsiliepti galutiniam vartotojui“, – pasakojo VTEKK skyriaus vedėjas.

Pasak R. Pociaus, kad ir kaip ten būtų, galimas šilumos kainų kritimas bus simbolinis, nes „šiandien dujų importo kaina buitiniams vartotojams yra apskaičiuota gana žema“. „Ji net žemesnė nei ta, kuri numatyta 2009-ųjų prognozėse“, – tvirtino pašnekovas.

REKLAMA

Info

Šiandien VKEKK yra svarstomos „Klaipėdos energijos“ tiekiamos šilumos kainos. Bendrovės generalinio direktoriaus pavaduotojo Juozo Kregždžio teigimu, bendrovės tiekiamos šilumos kaina turėtų kilti.

Pasak J. Kregždžio, net ir prognozuojamas dujų kainų mažėjimas kitais metais nepasieks tų kainų lygio, pagal kurį bendrovei komisija buvo apskaičiavusi šių metų kainas: „Planuojama, kad dujų kaina pakis ir mažės, bet kad ji nukristų iki to lygio, koks buvo ankstesniais metais – to nebus“.

Generalinio direktoriaus pavaduotojas tvirtino, kad dėl netikėtai ir smarkiai kilusių gamtinių dujų kainos šie metai bendrovei buvę labai nuostolingi.

J. Kregždys patvirtino, kad gyventojams šilumos kaina kitąmet mažėti neturėtų: „Nebent mes sulauktume vos ne stebuklo ir dujų kaina gerokai kristų - šiuo metu yra galimybė kas pusę metų kainą peržiūrėti – tad tokiu atveju nuo rugpjūčio mėnesio šildymo kaina galėtų kristi“.

Tomas Andriukonis

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų