REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į šalį grįžo paskutinės M. K. Čiurlionio tapytos „Piramidžių sonatos“ paveikslas „Andante“. Jis 80 metų laikytas dingusiu.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmadienį nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje oficialiai pristatyta neįkainojama nacionalinė vertybė – 80 metų laikytas dingusiu ir po didelių pastangų rastas bei į Lietuvą pargabentas septintosios ir paskutinės M. K. Čiurlionio nutapytos „Piramidžių sonatos“ trūkstamaspaveikslas „Andante“.

REKLAMA

„Šio, kaip ir visa M. K. Čiurlionio kūryba, reikšmingo paveikslo sugrįžimas į Lietuvą – ypatingas įvykis, dovanojantis šaliai neįkainojamą nacionalinę vertybę. Jos radimas – tikra detektyvinė istorija, kuri tęsėsi beveik šimtą metų“, – sako nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus direktorius Osvaldas Daugelis.

Muziejaus žiniomis, 1910 m. „Piramidžių sonatos“ dalį „Andante“ M. K. Čiurlionio kūrinių parodoje, vykusioje žurnalo „Apollon“ patalpose, įsigijo Rusijos misijos Olandijoje sekretorius Pavelas Konstantinovičius Pustoškinas ir 1913 m. išsivežė į Hagą.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmą kartą šį paveikslą sugrąžinti Lietuvai bandyta XX a. III dešimtmetyje. 1928 m. M. K. Čiurlionio galerijos direktoriui Pauliui Galaunei atėjo raštas nuo pirmojo sekretoriaus J. Urbšio, kuriame buvo minima, jog dailininkas M. Dobužinskis, būdamas Hagoje, susitiko su Rusijos diplomatu P. K. Pustoškinu ir sužinojo, kad pastarasis yra įsigijęs „Piramidžių sonatos“ tapybos darbą „Andante“ (M. Dobužinskis patvirtino jo autentiškumą).

P. K. Pustoškinas tuo metu sunkiai vertėsi materialiai ir norėjo paveikslą parduoti už 200 dolerių. Lietuvos Švietimo ministerija tarėsi su savininku, norėdama jį nupirkti ir prijungti prie likusios kolekcijos Kaune, bet kaina buvo pakankamai didelė ir paveikslo nupirkti nepavyko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vėliau, daugelį metų muziejaus tyrinėtojų pastangos surasti paveikslą Olandijos muziejuose buvo bevaisės.

2000 m. žurnale „Lithuania in the World“ buvo publikuotas muziejaus darbuotojų Nijolės Adomavičienės ir Vaivos Kavaliauskaitės straipsnis „Vis dar nežinomas Čiurlionis“ (angl. „Čiurlionis Yet Unknown“), kuriame buvo paminėti keli dingę be žinios M. K. Čiurlionio darbai.

Tik prabėgus septyneriems metams į šį straipsnį atsiliepė Hagoje gyvenantis Rusijos diplomato anūkas Paulas Poustochkine ir patvirtino, kad mūsų ieškomas jo senelio nupirktas darbas „Sonata Nr.7. Andante“ yra pas jį.

REKLAMA

Savo laiške P. Poustochkine rašė: „Aš iš karto supratau apie kokį paveikslą kalbama straipsnyje. Tai keisčiausias (mano akimis) kūrinys senelio namuose. Aš visada stebėjausi, iš kur jis ir nežinojau, kokio įdomaus menininko jis sukurtas.

Paveikslas tiesiog stovėjo kampe, laukdamas sprendimo, ką su juo darysime. Kūrinys ne mano skonio, tačiau neturėjau nė minties jį parduoti. Ir tik suradęs M. K. Čiurlionio dailės muziejų Kaune, nusprendžiau, jog Lietuvos žmonėms tai turėtų būti įdomu“.

2008 gruodžio pirmoje pusėje M. K. Čiurlionio „Piramidžių sonatos“ paveikslas „Andante“ buvo sėkmingai pargabentas į muziejų.

Visuomenė šį tapybos darbą M. K. Čiurlionio galerijoje galės apžiūrėti gruodžio 23 – sausio 18 dienomis.

Po to kūrinys keliaus į restauratorių rankas, bus išvalytas, konservuotas ir tik tada nuolat eksponuojamas.

Apie tai – LNK žinių videoreportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų