REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Japonijos ministras pirmininkas, kuris 1974 metais gavo Nobelio taikos premiją už savo opoziciją atominiams ginklams, iš tikrųjų ragino JAV panaudoti branduolines bombas, jei kils konfliktas tarp Kinijos ir Japonijos, skelbia „The Telegraph“.

REKLAMA
REKLAMA

Japonijos vyriausybės išslaptinti dokumentai rodo, kad tuometis Japonijos vyriausybės vadovas Eisaku Sato ragino Vašingtoną suduoti Kinijai branduolinį smūgį, jei ši imsis agresijos. E. Sato tokius raginimus JAV gynybos sekretoriui Robertui McNamarai išsakė per vizitą Vašingtone 1965 metų sausį.

REKLAMA

Kinija prieš 3 mėnesius buvo atlikusi sėkmingus branduolinio ginklo bandymus, ir baimintasi, kad net ir menkiausias konfliktas regione gali įžiebti karą tarp Japonijos ir Kinijos – valstybių, kurios nejautė simpatijų viena kitai nuo pat Antrojo pasaulinio karo.

E. Sato Japonijos vyriausybei vadovavo 1964-1972 metais ir yra prisimenamas dėl savo opozicijos branduoliniams ginklams. Per jo vadovavimo vyriausybei metus Japonija prisijungė prie Branduolinio ginklo neplatinimo sutarties. 1974 metais jo nuopelnai įvertinti Nobelio taikos premija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų