REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas priėmė 2009 metų biudžetą (papildyta)

Seimas, pirmadienį ryte pradėjęs kitų metų biudžeto priėmimo procedūrą, po penkių valandų vakaro jį pagaliau priėmė.

REKLAMA
REKLAMA

Už balsavo 77, prieš – 42, susilaikė 5 parlamentarai.

„Tvarkietis“ Valentinas Mazuronis pateikė pasiūlymų, kokioms valstybinėms institucijoms per sunkmetį nereikėtų skirti lėšų remontams ir statyboms ir taip sutaupyti 114 mln. litų, tačiau Seimas pritarė tik vienam – nutarė neskirti finansavimo premjero rezidencijos remontui.

REKLAMA

„Darbietė“ Loreta Graužinienė piktinosi: „Jeigu taip yra švaistomos biudžeto lėšos, apie kokią krizę valstybėje eina kalba?“

V. Mazuronis siūlė apmokestinti valdininkų stalus ir kėdes, ant kurių jie sėdi, o ne mažinti finansavimą apkarpant mokinio krepšelį.

Švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius tvirtino, kad mokinio krepšelis kitais metais, palyginti su 2008-aisiais, didėja 30 procentų.

Socialdemokratas Algirdas Butkevičius sakė, kad biudžeto išlaidos suplanuotos neracionaliai:

„Esant tokiai ekonominei situacijai reikėjo numatyti, kaip bus apsaugomos darbo vietos, laiku išmokamas darbo užmokestis.“

REKLAMA
REKLAMA

„Darbietis“ Viktoras Uspaskichas prisiminė Vėžio ženklo horoskopą: „Rusiškai vėžys yra rak. Bet tas žodis turi ir kitą reikšmę. Tai – poza, tai va – Kubilius ja visus ir pastatė.“

Biudžeto projektas parengtas atsižvelgiant į tai, kad nuo kitų metų didės akcizai cigaretėms, alkoholiui, degalams, gyventojų pajamų mokestis mažėja nuo 24 iki 21 proc., į kurį bus įskaičiuojamas atskiras 6 proc. dydžio sveikatos draudimas, pridėtinės vertės mokestis didinamas nuo 18 proc. iki 19 proc., o pelno mokestis – nuo 15 iki 20 procentų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daugiausia pajamų į 2009-ųjų nacionalinį biudžetą numatoma gauti iš pridėtinės vertės mokesčio – 9,337 mlrd. litų, arba apie 38,5 proc. visų nacionalinio biudžeto pajamų.

Iš gyventojų pajamų mokesčio numatoma gauti 4,907 mlrd. litų, arba apie 20,2 proc. visų pajamų.

Akcizų į nacionalinį biudžetą kitąmet planuojama surinkti 3,992 mlrd. litų – 16,5 proc. visų pajamų.

Nuo kitų metų atsisakoma daugelio gyventojų pajamų ir pridėtinės vertės mokesčių lengvatų. Pavyzdžiui, nebebus galima susigrąžinti dalies gyventojų pajamų mokesčio už įsigytą naują kompiuterį ir naujų būsto paskolų palūkanas. Už iki šiol paimtas paskolas būstui bus leidžiama susigrąžinti mokestį, bet tik už vieną paskolą.

REKLAMA

PVM lengvatą už šilumos energiją siūloma naikinti nuo kitų metų rugsėjo, už kompensuojamus vaistus – nuo liepos.

Kitais metais valstybės biudžeto pajamos (su Europos Sąjungos lėšomis) bus 25,448 mlrd. litų, o asignavimai sieks 26,944 mlrd. litų ir bus 371,3 mln. litų didesni nei šiemet.

Valstybės biudžeto deficitas 2009-aisiais sieks 1,497 mlrd. litų.

2009 metų valdžios sektoriaus deficitas numatomas 2,1 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), arba 2,4 mlrd. litų, o BVP turėtų siekti 114,758 mlrd. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų