REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos spaudai gresia išnykimas?

Šią savaitę pasirodžiusiame jau šeštajame „Balsas.lt savaitės“ numeryje – šiurpą keliančios prognozės Lietuvos žiniasklaidai.

REKLAMA
REKLAMA

Šalies periodikos leidėjai 2009 metų laukia su nerimu. Vyriausybės patvirtinti mokesčių sistemos pakeitimai gąsdina dideliais nuostoliais ir bankrotais.

REKLAMA

Pajamos mažės, išlaidos didės

Vyriausybei apsisprendus naikinti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatas ir keisti autorinių sutarčių apmokestinimo tvarką, žurnalų ir laikraščių leidėjų nuo kitų metų laukia liūdnos dienos, mat bus spaudžiami iš trijų pusių.

PVM lengvatos panaikinimas ir tarifo padidinimas leidinių kainas pakels 14 proc., tačiau beveik neabejojama, kad žmonės papildomų pinigų spaudai neskirs. Tai reiškia, kad ir taip didelė konkurencija dar labiau sustiprės, nemažai daliai leidinių teks mažinti tiražą, o kai kuriems – iš viso užsidaryti, nes realios spaudos pajamos sumažės tais pačiais 14 proc.

REKLAMA
REKLAMA

Antras spaudimo šaltinis – pasikeitusi autorių apmokestinimo tvarka. Pagal autorines sutartis dirbančių autorių įtraukimas į „Sodros“ sistemą galbūt yra gera žinia žurnalistams, tačiau leidinių vadovams tai reiškia išaugusias išlaidas – mokesčiai „Sodrai“ ir gyventojų pajamų mokesčio tarifo padidėjimas žurnalistų darbo kainą gali pakelti net 15 procentų.

Sumažėjo reklamos pajamos

Daugelis laikraščių ir žurnalų nemažą dalį pajamų uždirba iš reklamos, tačiau jos apimtis dėl lėtėjančios ekonomikos sparčiai mažėja. Jau dabar reklamos spaudoje yra gerokai mažiau, o mokesčių sistemos pakeitimai privers reklamos užsakovus taupyti dar labiau. Spėjama, kad daugelis įmonių reklamai skiriamas lėšas sumažins apie 40 proc., panašiai sumažės ir leidinių pajamos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aritmetika paprasta – leidinių pajamos sumažėja bent 30 proc., tuo pat metu bent 5−10 proc. išauga išlaidos.

Žinant, kad Lietuvos leidyklų pelningumas siekia vos 5 proc., tampa akivaizdu, kad kitais metais nuostoliai gali siekti 30−35 proc.

Latvijos valdžia persigalvojo

Dar drastiškiau padidinti mokesčius buvo užsimojusi Latvijos vyriausybė. Jų pradiniame plane PVM spaudai buvo numatyta padidinti nuo 5 proc. net iki 21 proc.

Latvijos dienraščiai šį sumanymą pasitiko juodais kryžiais  pirmuosiuose puslapiuose. Taip susivienijo ir nuosaikesni latviški, ir radikalieji rusiški leidiniai. Akciją palaikė ir nemaža dalis visuomenės, todėl galiausiai šalies vadovai kiek atsitraukė ir pasiūlė vienus metus taikyti spaudai lengvatinį 10 proc. tarifą.

REKLAMA

Tarifas – vienas didžiausių ES

Net keturios Europos Sąjungos šalys – Didžioji Britanija, Belgija, Suomija ir Lenkija − periodinei spaudai taiko nulinį PVM tarifą, dar devyniose šalyse šis mokestis neviršija 5 proc.

Lietuvai įvedus 19 proc. tarifą, šiame sąraše užimsime ketvirtą vietą ir nusileisime tik Danijai, kur periodiniams leidiniams taikomas 25 proc. tarifas, bei Vengrijai ir Bulgarijai, taikančioms 20 proc. PVM.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų