REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Parlamentinė Saulėlydžio komisija įveikė pirmąjį išbandymą - Seimas po pateikimo pritarė iniciatyvai ją sudaryti. Kritikai mano, kad ši komisija nesugebės efektyviai mažinti biurokratijos ir bus tik vieno politiko viešųjų ryšių įrankis.

REKLAMA
REKLAMA

Projektą parlamentinei Saulėlydžio komisijai steigti parengė valdančiosios koalicijos atstovas Artūras Zuokas. Tačiau prieš jos kūrimą daugiausia balsavo būtent valdantieji, o aktyviausiai palaikė Seimo nariai iš opozicijos.

REKLAMA

Institucijų pyragas

Valdančiosios konservatorių ir liberalų partijos eidamos į Seimo rinkimus žadėjo peržiūrėti vienos kitą dubliuojančių valstybės institucijų ir jų tarnautojų skaičių, valstybės valdymą daryti efektyvesnį, mažinti verslą kontroliuojančių įstaigų. A.Zuoko sumanymu, šito galėtų imtis parlamentinė Saulėlydžio komisija.

Štai tokio dubliavimosi ir koordinacijos trūkumo pavyzdys. Kas Lietuvoje atsakingas už pasų gamybą, išdavimą ir kontrolę? LŽ galėjo įsitikinti, kad asmens dokumentus tvarko kelios institucijos prie Vidaus reikalų ministerijos, todėl surasti atsakingąją už visą sritį yra neįmanoma.

REKLAMA
REKLAMA

Migracijos departamento tinklalapyje pateikiama iškalbinga schema: pilietis prašymą pasui gauti teikia į Migracijos poskyrį, kuris duomenis apie pareiškėją gauna iš Gyventojų registro tarnybos. Paskui piliečio rekvizitai siunčiami į dokumentus gaminantį Asmens dokumentų išrašymo centrą, vėliau - vėl atgal į Migracijos poskyrį ir galiausiai - į asmens rankas.

Taigi, vienas pasas - trys institucijos. Gyventojų registro tarnybos direktorė Marija Norkevičienė tikino, kad paso išdavimas valdomas harmoningai ir trinties tarp institucijų nesusidaro. „Sistema yra automatizuota, rankomis nieko netvarkome“, - teigė ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ne Seimo funkcija

Tačiau Seimo komisija nesugebės atlikti tokių kaip minėtos institucijų audito, mano parlamentaras, viešojo administravimo profesorius Kęstutis Masiulis. „Tai turi daryti pati Vyriausybė, nes valdymo reformos yra administracinis darbas. Juk ir gamyklą valdo ne savininkai, o samdytas direktorius. Šita komisija neturės jokių įgaliojimų: negi mes dabar visi lėksime iš Seimo ir važinėsime po institucijas stebėti, gerai ar blogai jos dirba? Ši komisija - absoliutus nesusipratimas“, - teigė K.Masiulis. Komisijos įgaliojimai ir uždaviniai neaiškūs ir Seimo Teisės departamentui.

REKLAMA

K.Masiulis iki šiol Vyriausybėje veikusią Gedimino Kirkilo atkurtą Saulėlydžio komisiją vertina neigiamai. „Bet jeigu iš šios komisijos buvo padaryta iškamša, tai nereiškia, kad dabartinė Vyriausybė jos negali padaryti efektyvios“, - sakė parlamentaras.

Jis Seime kuriamą komisiją vertiną kaip kanalą A.Zuokui pasireklamuoti. Pats projekto autorius yra sakęs, kad biurokratijos saulėlydžio turi imtis būtent Seimas, nes Vyriausybė nesiryžta pati savęs „laidoti“.

Primename, kad per pastaruosius penkerius metus Lietuvoje valstybės tarnautojų gretos išsiplėtė trečdaliu - nuo 20 iki beveik 30 tūkstančių.

Marijus Širvinskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų