REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Programinę Vyriausybės nuostatą kas septynerius metus išleisti mokytojus ilgalaikių kūrybinių atostogų patys pedagogai vadina gražiu, bet neįgyvendinamu sumanymu.

REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybė savo programoje įsipareigojo sukurti modelį, pagal kurį mokyklos vadovybė kas septynerius metus turės teisę suteikti mokytojams iki 1 metų trunkančias kvalifikacijos tobulinimo atostogas. „Lietuvos žinių“ kalbinti mokytojai net aiktelėjo nuo tokio užmojo. Tačiau jie netiki, kad tai įmanoma.

REKLAMA

Tik svajonės

Šiaulių J.Janonio gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja Alma Šeputienė atkreipė dėmesį, jog minėta Vyriausybės nuostata tokia neįprasta, kad net sunku ja patikėti. „Kaip tik praėjusį savaitgalį kolektyve kalbėjome apie dėstytojų kūrybines atostogas. Apgailestavome, kad mokytojaai tokios galimybės neturi. Tačiau kas septyneri metai išeidamas tokių atostogų mokytojas taptų kūrybingesnis, aktyvesnis ir naudingesnis“, - mano ji.

REKLAMA
REKLAMA

Mokytojai ilsisi liepą ir rugpjūtį. Tačiau, pasak A.Šeputienės, lyg ir ilgos atostogos neretai gerokai sutrumpėja. „Pavydžiu visiems kitiems, kurie gali išvažiuoti pailsėti per Naujuosius metus: kai mokiniai atostogaus, mes - dirbsime. Tai svajonė, kurią kada nors norėčiau įgyvendinti“, - kalbėjo 24 metus mokytoja dirbanti šiaulietė.

Nerealios priemonės

Vilniaus Jėzuitų gimnazijos direktoriui Virgilijui Sauliui šis Vyriausybės įsipareigojimas atrodo nerealus. „Dabar daugelis mokytojams teikiamų paskatinimo priemonių, kylant atlyginimams, yra tiesiog neįgyvendinamos. Net Vokietijoje tokios atostogos siūlomos ne kas septynerius metus, o tik kartą per visą gyvenimą“, - kalbėjo V.Saulius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo įsitikinimu, išleisti mokytojus 1 metams būtų vargas ne tik valstybei, bet ir pačioms mokykloms. „Kas tuo metu pakeis išėjusį mokytoją? Mokyklose atsiras daug laikinų žmonių, kurie griaus pačią švietimo sistemą“, - prognozuoja Vilniaus Jėzuitų gimnazijos vadovas.

Didins prestižą

Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto narys Mantas Adomėnas teigė, kad kas septynerius metus palepinti pedagogus yra viena iš mokytojų prestižo didinimo priemonių. „Mokytojų atlyginimai nebus tokie kaip bankininkų ar Seimo narių, todėl reikia kurti kitas profesijos patrauklumo priemones. Kita vertus, kad mokytojas išliktų kvalifikuotas, jam būtina atnaujinti žinias. Trečia, mokytojai kasdien susiduria su didele psichologine įtampa, tad kūrybinės tobulėjimo atostogos suteiktų galimybę atsinaujinti, atsigauti“, - sakė parlamentaras, kurio sumanymu Vyriausybės programoje atsirado ši nuostata.

REKLAMA

Turės laukti

Jo žodžiais, pirmiausia išeiti kūrybinių atostogų galėtų ilgiausiai dirbantieji, o paskui - ir kiti. „Žinoma, iš valstybės biudžeto reikės skirti papildomų lėšų. Tai galėsime įgyvendinti, kai biudžetas po krizės ims atsigauti“, - vylėsi M.Adomėnas.

Kad dar kitais metais ši sistema neveiks, patvirtino Švietimo ir mokslo ministerijos sekretorius Alvydas Puodžiukas. „Tai ilgalaikis planas. Jį dar reikia apsvarstyti visose grupėse. Dabar labiausiai esame užsiėmę mokytojų atlyginimais“, - sakė jis.

Marijus Širvinskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų