REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasibaigus Seimo kadencijai valdžios užribyje likę politikai laimės ieškoti pabiro ne tik po visą šalį, bet ir po pasaulį. Vieni grįžo į gimtuosius miestus tęsti verslo, kiti išvažiavo ambasadoriauti, treti įsitaisė šiltose vietelėse valstybės tarnyboje. Tačiau ne visi saugūs dėl ateities. Kai kurie buvę parlamentarai vis dar ieško darbų.

REKLAMA
REKLAMA

Tikisi sėkmės

Tautos atstumti politikai susigyveno su pralaimėjimu rinkimuose ir į tai šiandien žvelgia filosofiškai. Atsitraukimas nuo didžiosios politikos buvusiems parlamentarams ir ministrams - tarsi galimybė suprasti, ko jie nori iš gyvenimo, ir geriau pažinti save. Jie atidžiai seka įpėdinių darbus ir negaili jiems kritikos. Kai kurie jų svajoja tarsi feniksai pakilti iš pelenų per kitų metų gegužę vyksiančius Europos parlamento ar net prezidento rinkimus, rašo „Lietuvos žinios“.

REKLAMA

Dirbs savo malonumui

Rinkimus pralaimėjusi Valstiečių liaudininkų sąjungos (VLS) pirmininkė, buvusi žemės ūkio ministrė šiomis dienomis mėgaujasi laisve. „Namo nebeparsinešu dokumentų pilnų aplankų, tvarkau savo archyvą. Taip pat galiu sau leisti keltis ne 5-6 valandą, o gerokai vėliau. Laisviau planuoju laiką, daugiau jo skiriu sau ir šeimai“, - šypsojosi ji.

Be darbo likusi politikė naujos vietos nesidairo. Po daugybės metų profesinės veiklos K.Prunskienė tikino galinti sau tai leisti. Savo malonumui ji žada visuomeniniais pagrindais skaityti paskaitas universitetuose, taip pat rūpintis VLS reikalais, dalyvauti įvairių tarptautinių organizacijų veikloje. „Mielai aktyviau reikšiuosi šiose srityse. Po daugybės metų alinančio darbo vadovaujant ministerijai dabar mano gyvenimas taps tik margesnis ir spalvingesnis“ , - vylėsi ji. Turėdama daugiau laiko K.Prunskienė mąsto apie savo ateitį ir tolesnę politinę karjerą. Ji dar neapsisprendė, ar ketina dalyvauti kitų metų gegužę numatytuose prezidento rinkimuose.

REKLAMA
REKLAMA

Po daugybės politikos olimpe praleistų metų į Seimą prieš kelis mėnesius nebepatekusi K.Prunskienė teigia nesijaučianti atsidūrusi užribyje ar pamiršta. Jos telefonas skamba taip pat dažnai, kaip ir anksčiau, žmonės nuolat kreipiasi į ją pagalbos, prašo patarimų.

Nebe elitas

„Pralaimėti ne visuomet yra blogai - reikia pabūti ne tik didžiojoje politikoje, bet ir šalia jos. Žinoma, kai kurie partijos kolegos labai sielojosi dėl to, kad nebesame parlamentinė partija, bet gyvenimas tuo nesibaigia“, - ramiai dėstė buvusi ministrė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pralaimėjimo rinkimuose politinės karjeros laidotuvėmis nevadina ir buvęs Seimo narys, aplinkos ministras Artūras Paulauskas. Daugiau nei prieš savaitę ministerijos vairą įpėdiniui perdavęs politikas dar nespėjo atsipūsti nuo buvusių darbų. „Vis atsirasdavo ir atsirasdavo reikalų. Tikiuosi pailsėsiu švenčių savaitę“, - vylėsi jis.

Už Seimo durų likęs A.Paulauskas iš dalies džiaugiasi, kad per ekonominę krizę jis - ne valdžioje. „Ekonominio sunkmečio metu geriau gyventi su tauta nei būti elitu. Kartu išgyvenus sunkmetį bus galima drąsiai sakyti, kad patyriau sunkumus kaip ir visi, o ne iš Seimo stebėjau, kaip gyvena žmonės“, - aiškino jis.

REKLAMA

Artimiausiu metu A.Paulauskas ketina vėl imtis profesijos, iš kurios duoną pelnėsi prieš pasukdamas į politiką - dirbs advokatu. Jis tikino, kad per aštuonerius Seime praleistus metus nepamiršo buvusio darbo subtilybių. „Seimo narys yra įstatymų leidėjas, o advokatai tuos įstatymus taiko. Galima sakyti, kad šie darbai yra susiję. Gal praktinius įgūdžius ir reikės kiek atnaujinti, bet teisės aktų išmanymo man pakanka“, - tvirtino jis.

Kas valdininkas, kas verslininkas

Buvę A.Paulausko frakcijos kolegos taip pat netruko susirasti naujus darbus. Buvęs švietimo ir mokslo ministras Algirdas Monkevičius ketino grįžti dėstyti į universitetą, kiti - grįžo į verslą ar įsidarbino valstybės tarnyboje.

REKLAMA

Buvusi Seimo Valstiečių liaudininkų frakcijos seniūnė Aldona Staponkienė jau savaitę varsto naujos darbovietės duris. Moteris sugrįžo į Klaipėdą ir įsidarbino teisininke vienoje laivų krovos kompanijoje. Ilgai žvalgytis darbo A.Staponkienei neteko. Vienas iš įmonės vadovų naujas pareigas politikei pasiūlė, kai tik paaiškėjo, kad jai nepavyko patekti į Seimą. „Dirbu dar neseniai, tačiau nesigailiu, darbas tikrai įdomus. Nuo politikos taip pat neatitrūkau: nuolat stebiu visus įvykius“, - pasakojo ji.

Dar be darbų

Buvusiam Seimo vicepirmininkui Alfredui Pekeliūnui ne taip saldu, kaip kitiems kolegoms - jis vis dar bedarbis. „Darbo ieškau įvairiose srityse, žiūriu, kas ką pasiūlys. Šiokių tokių pasiūlymų jau yra“, - pasakojo jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išgirdęs, kad dauguma buvusių kolegų iš Seimo jau turi kitus darbus, A.Pekeliūnas nusistebėjo. „Matote, kokie gudrūs. Gal jie iš anksto buvo ką nors pasiruošę? Aš savimi nepasirūpinau, todėl taip ir neturiu nieko“, - aiškino politikas. Galvos skausmą A.Pekeliūnui kelia ne tik naujos darbovietės paieškos, bet ir atslenkanti sunkmečio šmėkla. „Viskas brangsta ir brangsta. Kai pagalvoju, kad nuo kitų metų už degalus turėsime mokėti litu brangiau, visai liūdna“, - optimizmu netryško vienas turtingiausių praėjusios kadencijos parlamentarų.

REKLAMA

Darbo paieškose A.Pekeliūnas ne vienišas. Kol kas neturi į ką įsitverti nemažai buvusių parlamentarų. Atsistatydinęs Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas naujo darbo dairėsi sugrįžęs į Kėdainius. Tačiau mintis apie įsidarbinimą bent jau kol kas jam teks nuvyti šalin. Prieš kelias dienas politikas paslydo ir rimtai susižeidė - dabar jis gydomas ligoninėje.

Naujo darbo niekaip nepavyksta rasti ir skandalingu elgesiu Seime pagarsėjusiam politikui iš Raseinių Gintautui Mikolaičiui. Paklaustas, kaip sekasi ieškotis darbo, jis buvo nekalbus. „Ačiū, žurnalistai man ir taip daug visko yra sugadinę“, - pokalbį baigė jis.

Roberta Tracevičiūtė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų