REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nemokamas pradinukų maitinimas – Seimo narių nesutarimų objektas. Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas nepritarė liberalų siūlymui grįžti prie ankstesnės tvarkos, kai nemokamai buvo maitinami tik socialinę paramą gaunančių šeimų vaikai.

REKLAMA
REKLAMA

Pinigai – dar ne viskas


„Seimo posėdžių salėje dešinioji pusė išsukinėjo rankas savo komiteto nariams ir perdavė jį svarstyti kitam komitetui“, - apie penktadienio neeilinio Seimo posėdžio metu priimtus sprendimus „Respublikai“ sakė Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto narys Algirdas Sysas, rašo „Respublika“.

REKLAMA

Mat pagrindiniam komitetui nepritarus siūlymui, parlamentarai negalėjo tęsti projekto svarstymo ir jo priimti - naujuoju komitetu paskirtas Biudžeto ir finansų komitetas. Projektas bus svarstomas dar kartą, kai jį apsvarstys naujai paskirtas komitetas.

A. Syso teigimu, Socialinių reikalų ir darbo komitetas nepritarė šiam siūlymui, nes reikia galvoti ne tik apie pinigus, bet ir apie mokinių sveikatą bei socialinės atskirties mažinimą.

REKLAMA
REKLAMA

„Negalima visko matuoti pinigais - vaikų sveikata yra daug brangesnis dalykas. Kiekvienais metais mūsų vaikų sveikata smarkiai prastėja ir viena iš priežasčių - nereguliarus, nenormalus, o kartais ir kenksmingas maitinimasis“, - sakė parlamentaras.

Jo nuomone, negerai yra ir tai, kad vaikai nuo mažų dienų yra skirstomi į vargšus, kuriuos reikia remti, ir turtinguosius. „Ne viskas pinigais matuojama, tad Socialinių reikalų ir darbo komitetas, suprasdamas ne tik finansinius reikalus, nepritaria šiam projektui“, - „Respublikai“ sakė A. Sysas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paramą reikia teikti tikslingai

Tuo tarpu projektą pateikę liberalai teigia, kad nėra reikalo turtingųjų maitinti nemokamai. „Mes dar praėjusios kadencijos metu, kai buvo priimamas šis įstatymas, sakėme, kad nereikia valstybės pinigų naudoti neefektyviai. Nežinau, ar turtingesnių šeimų vaikams tėvai patys negali skirti pinigų. Manome, kad nemokamas maitinimas turėtų būti skiriamas tik tiems vaikams, kurių tėvų pajamos yra žemesnės negu vidutinės“, - sakė Eligijus Masiulis.

E. Masiulio teigimu, nemokamas mokinių maitinimas - tai valstybės parama, kuri turi būti taikoma tiems, kam jos tikrai reikia. Be to, politiko teigimu, jei valstybė nemokamai maitins tik tuos vaikus, kuriems iš tiesų reikia tokios paramos, jų maistui bus galima skirti daugiau lėšų.

REKLAMA

„Ar šis projektas bus priimtas - sunku pasakyti, nes klausimas yra socialiai jautrus, o politikai dažnai priima sprendimus pataikaudami. Gali visko būti. Galime ir nesulaukti paramos, nes ekonominiu nuosmukiu tai būtų racionalus sprendimas“, - apie galimas projekto baigtis kalbėjo E. Masiulis.

Komentaras

Eugenijus Manelis, Vilniaus Martyno Mažvydo vidurinės mokyklos direktorius:

Nemokamas visų pradinukų maitinimas - gana dvipusis dalykas. Kai tik jis buvo įvestas, visiems reikėjo skubiai viską susitvarkyti, turėjome rūpesčių. Be to, atrodė, kad vieni vaikai valgys nemokamą maistą, kiti - nevalgys. Dabar visi vaikai įprato, visi valgo ir viskas, mano nuomone, yra gerai. Gerai, kad visi vaikai valgo tą patį - nesimato socialinės atskirties. Jei valstybė turėtų pakankamai pinigų visiems vaikams maitinti, šį dalyką sveikinčiau. O kai pinigų nėra - galbūt reikia atsižvelgti į šeimos pajamas.

Agnė Vaitasiūtė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų