REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nė viena Europos Sąjungos valstybė, kurdama strateginius ekonominės krizės įveikimo planus, nedaro to, ką užsimojo naujoji valdžia Lietuvoje: naikinant lengvatas ir didinant mokesčius nuo kitų metų bus suduotas stiprus smūgis spaudai.

REKLAMA
REKLAMA

Pozicijų šiuo klausimu skirtumai įspraudė pleištą ir tarp pačių koalicijos partnerių valdžioje.

REKLAMA

Liberalcentristų lyderis Artūras Zuokas su kolegomis įregistravo įstatymo pataisą, kurioje siūloma nuo kitų metų taikyti ne 19, o 9 proc. PVM tarifą spaudai, knygų leidybai, kultūros renginiams, vaistams, apgyvendinimo paslaugoms, visuomeniniam transportui.

„Yra didelė dalis koalicijos partnerių, kurie mąsto panašiai, tik nežinia, ar išdrįs poziciją išreikšti balsuojant. Spauda negali būti valdžios ar oligarchų įrankiu, ji turi pati išsilaikyti, būti nepriklausoma. Tai - vertybė, principinė nuostata ir požiūris, ne tik vien ekonominis klausimas“, - vakar mūsų dienraščiui sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Balsavimas dėl šio siūlymo turėtų vykti kitą savaitę, kai ir bus tvirtinamas 2009 metų biudžetas su visų mokesčių pakeitimų paketu.

Tvyro sąmyšis

Visose Europos Sąjungos valstybėse yra taikomas lengvatinis arba nulinis pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifas spaudai, prenumeratai.

5 proc. tarifas spaudai kol kas galioja ir Lietuvoje, tačiau kitų metų biudžeto subalansavimo „inžinieriai“ sugalvojo naikinti visas lengvatas, laikinai palikdami tik kelias sritis: vaistus ir šildymą. Tad PVM tarifas be jokių pereinamųjų laikotarpių iš karto šoks nuo 5 iki 19 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, Vyriausybė vis dar svarsto galimybę regioninei spaudai taikyti kompensavimo sistemą, biudžete tam numatant 3 mln. litų, tačiau kaip ir kokiu principu bus kompensuojama, - iki šiol neaišku. Be to, 3 mln. litų visos šalies mastu - lašas jūroje.

Šią savaitę derėtis dėl susidariusios situacijos pas premjerą Andrių Kubilių, į Finansų bei Kultūros ministerijas ėjo Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo atstovai.

„Labai ne laiku viskas. Situacijos pasikeitimas daro įtakos ne tik finansinei padėčiai, bet ir mąstymui. Paraiškos įvairiems konkursams jau atiduotos, jose - senos kainos, seni tarifai, tad griūva planai, tvyro sąmyšis“, - teigė fondo direktorius Mykolas Karčiauskas.

REKLAMA

Minėtas fondas gyvuoja iš Vyriausybės dotacijų, kurios kitais metais bus mažesnės, tad nukentės ne vienas kultūrinis leidinys, kuris negali išsilaikyti iš reklamos.

Priėmė rezoliuciją

Lietuvos periodinės spaudos leidėjų asociacijos prezidentas Rimantas Šukys niekaip negali suprasti, kodėl kertama vienos pagrindinių demokratijos išraiškų - laisvos spaudos - šaka?

„Labai tikiuosi, kad valdžia atsipeikės. Tai, ką matome dabar, yra greitai lekiantis ir viską pakeliui traiškantis traukinys, tačiau ir jis pats gali nuriedėti nuo bėgių bei sudužti. Šitaip staigiai kelti tarifus, naikinti lengvatas yra pražūtis spaudai. Palyginti su praėjusiais metais, reklamos rinka leidiniuose sumažėjo 30-40 proc., o padidinus mokesčius, daugumai jų gresia bankrotas. Pamatysite, liūdnų žinių sulauksime jau kitais metais, po kokių poros mėnesių“, - teigė R. Šukys.

REKLAMA

Beje, vakar įvyko asociacijos posėdis, kuriame buvo priimta rezoliucija, raginanti valdžią mokesčių reformą spaudai proporcingai išdėstyti per penkerius metus.

Latvių spaudos gedulas dėl galimų jos laidotuvių drastiškai padidinus mokesčius davė rezultatų

Pritrūkome vienybės

Nacionalinės rajonų ir miestų laikraščių asociacijos pirmininko pavaduotoja, Klaipėdos rajono laikraščio „Banga“ redaktorė Vilija Butkuvienė sako, jog visi asociacijos leidiniai prisidėtų prie protestų, jeigu kas imtųsi iniciatyvos juos organizuoti. Pokalbininkės nuomone, iniciatyvos suburti spaudos atstovus vieningam protestui galėtų imtis Lietuvos žurnalistų sąjunga. Nacionalinė rajonų ir miestų laikraščių asociacija, anot V. Butkuvienės, yra išplatinusi porą kreipimųsi į Lietuvos Vyriausybę, tačiau atsako nesulaukė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Manau, kad šioje situacijoje, kai PVM tarifas spaudai didinamas keturis kartus, leidiniai neturėtų skirstytis į nacionalinius, regioninius, miesto. Visi vieningai turime pasisakyti už spausdinto žodžio išsaugojimą“, - sakė V. Butkuvienė.

Redaktorė mano, jog panaikinus PVM lengvatą spaudai, leidiniai bandys išsilaikyti spausdindami užsakomuosius straipsnius, o tai reiškia laisvos spaudos žlugimą. Klaipėdos rajono laikraštis „Banga“, anot jo redaktorės, ketina mažinti leidybos apimtį, sąnaudas, kasdienines išlaidas, atlyginimus darbuotojams, atsisakys anksčiau organizuotų labdaros akcijų, galvojama ir apie laikraščio kainos didinimą.

REKLAMA

Kas atsakys?

Dienraščio „Lietuvos žinios“ generalinis direktorius ir vyriausiasis redaktorius Valdas Vasiliauskas jau nesitiki, kad Lietuvos leidėjai išsikovos PVM lengvatą spaudai.

„Latvijos pavyzdys parodė mūsų bėdą, jog nesame vieningi, o dirbame užsisklendę savo cechuose, kad silpna Lietuvos žurnalistų sąjunga, neturinti įtakingų narių, kurie galėtų keisti situaciją“, - apgailestavo pokalbininkas.

Dienraščio redaktorius mano, kad PVM tarifo didinimas išmes iš spaudos rinkos silpniausius, regionų laikraščius, kurie labai reikalingi žmonėms. „Kas prisiims už tai atsakomybę? Finansų ministras Algirdas Šemeta ar premjeras Andrius Kubilius? Faktas, kad žala bus didesnė nei ekonominė nauda“, - piktinosi V. Vasiliauskas.

REKLAMA

Latvių pavyzdys

Tuo metu susivienijusi Latvijos spauda protesto akcijomis pasiekė, kad jai ateinančiais metais būtų taikomas lengvatinis 10 procentų PVM tarifas.

Latvijos Vyriausybė antikrizinėje programoje buvo numačiusi PVM spaudai didinti nuo 5 iki 21 procento.

Leidėjai į tokią programą reagavo skelbdami spaudos laidotuves. Visi šalies laikraščiai buvo išleisti gedulingais viršeliais - su juodu kryžiumi ir spaudos mirties data.

Latvijos leidėjų asociacija kreipėsi ne tik į savo šalies valdžią, bet ir į Europos Komisiją, prašydama apginti laisvą spaudą. Leidėjus užtarė ir Latvijos prezidentas Valdis Zatleras. Galiausiai Latvijos Vyriausybė nusprendė, kad spaudai bus taikomas 10 procentų PVM tarifas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gėda Lietuvai

Latvijos spaudos leidėjų asociacijos prezidentas Aivaras Rudzinskis sakė, jog susitikime su žiniasklaidos atstovais Latvijos prezidentas prisipažino gavęs pylos Briuselyje už Europos Sąjungos konvencijų nepaisymą.

„Visoje Europos Sąjungoje spaudai taikomas lengvatinis PVM tarifas. Taip valstybė palaiko demokratiją užtikrinančią laisvąją spaudą. Latvija tos gėdos išvengė. Jeigu Lietuvos Vyriausybė šią lengvatą panaikins, bus vienintelė šalis visoje ES ir užsitrauks didelę gėdą bei Europos Sąjungos kritiką“, - pastebėjo A. Rudzinskis.

REKLAMA

Beje, lengvatinis PVM tarifas spaudai Latvijoje numatytas tik ateinantiems metams, o nuo 2010 metų turėtų įsigalioti 21 procentas. „Tačiau aš esu tikras, jog mes pasieksime, kad didesnis kaip 10 procentų PVM tarifas spaudai nebūtų taikomas ir ateityje“, - sakė A. Rudzinskis.

Lietuva - šalis išsišokėlė

Lietuva yra vienintelė valstybė Europos Sąjungoje, kuri taip drastiškai kelia mokesčius, suduosiančius smūgį spaudai.

Krizės įveikimo planus kurianti kaimynų latvių valdžia taip pat buvo užsimojusi nuo 5 iki 21 proc. didinti PVM tarifą spaudai, tačiau po protesto bangų valdžia nusileido iki 10 proc., kurie vis viena netenkina leidėjų.

REKLAMA

Nulinis PVM tarifas spaudai taikomas Lenkijoje, Danijoje, Airijoje, Norvegijoje, Jungtinėje Karalystėje. 4 proc. - Italijoje, 5 proc. - Čekijoje, Estijoje, Kipre, 5,5 proc. - Prancūzijoje, 6 proc. - Belgijoje, 10 proc. - Austrijoje.

Tik Slovakijoje ir Bulgarijoje taikomas atitinkamai 19 ir 20 proc. PVM tarifas, tačiau minėtose valstybėse prie šių skaičių eita ne per mėnesį, kaip Lietuvoje, o palaipsniui.

Denisas Nikitenka, Jurga Petronytė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų