REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seime antradienį pristatytas naujosios Vyriausybės palaimintas 2009 metų biudžeto projektas ir beveik 60 jį lydinčių įstatymų pataisų.

REKLAMA
REKLAMA

Finansų ministras Algirdas Šemeta tvirtino, kad kitų metų biudžetas buvo sudaromas siekiant stabilizuoti šalies finansus, kad ateityje būtų lengviau įsivesti eurą ir kad „valstybės finansai neišbalansuotų šio siekio“.

REKLAMA

„Siekiame, kad lito stabilumas būtų užtikrintas ir litas, ir valiutų valdybos modelis, ir mūsų valiutos kursas išliktų toks, koks yra dabar, tol, kol bus Lietuvoje įvestas euras“, - atsakydamas į parlamentarų klausimus kalbėjo A.Šemeta.

Jis aiškino, kad Lietuva savo ekonomikos augimą finansavo skolindamasi užsienyje.

„Iš užsienio paskolų investavome, teikėme vartojimo paskolas - gyventojai pirko būstus, tai yra daugiausia investicijų buvo daroma į tas sritis, kurios negamina eksportuoti skirtos produkcijos, todėl einamosios sąskaitos balansas yra katastrofiškai blogas“, - kalbėjo A. Šemeta.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, per artimiausius keletą mėnesių neturės galimybių pasiskolinti nei valstybė, nei privatus sektorius.

„Tai reiškia, kad privalome subalansuoti valstybės finansus, tam, kad valstybės poreikis skolintis sumažėtų ir išlaisvintume lėšas, kurias galėtų pasiskolinti privatus sektorius“, - tvirtino A. Šemeta.

Jis tvirtino, kad nekilnojamojo turto mokesčio įvedimui kiti metai nepalankūs, todėl tokį mokestį ketinama įvesti vėliau: „Esant tokiai nekilnojamojo turto rinkos krizei mokesčio įvedimas netikslingas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak ministro, iš tokio mokesčio nebūtų surenkama tiek pajamų, kiek jų reikia savivaldybių biudžetams: „Jeigu mokesčiu apmokestinsime ir nedidelės vertės turtą, paliesime jautriausius visuomenės sluoksnius“.

A. Šemetos teigimu, kitais metais mokytojų algas ketinama didinti 10 proc., tam numatyta daugiau nei 800 mln. litų.

Vyriausybė 13,8 mln. litų numatė tenkinti Seimo narių prašymus. Lėšų numatyta ir Kauno arenai statyti.

Socialdemokratų frakcijos narys Jonas Jagminas piktinosi, kad kitais metais palyginti su 2008 -aisiais numatyti 200 mln. litų mažesni asignavimai kaimui.

REKLAMA

„Darbiečiai“ Kęstutis Daukšys tvirtino suskaičiavęs, kad valstybinėms įstaigoms turtui įsigyti numatyta 600 mln. litų, o Dangutė Mikutienė piktinosi, kad užsienio reikalų ministerijos remontui numatyta virš 20 mln. litų, tuo tarpu sveikatos įstaigoms trūksta lėšų įsigyti prietaisams, padedantiems nustatyti ankstyvas vėžio stadijas.

A. Šemeta aiškino, kad daugiausia lėšų skirta valstybinėms institucijoms kitais metais įdiegti tobulesnes informacines technologijas, kurti naujas duomenų bazes.

Pasak jo, daugiausia - po 100 tūkst. litų turtui įsigyti skirta ministerijoms, kitoms institucijoms mažiau - po 20-50 tūkst. litų

Ministras taip pat aiškino, kad į užsienio reikalų ministerijos pastatus jau per daug investuota, kad būtų galima statybas įšaldyti, konservuoti, nes jas tęs ti vėliau kainuotų daugiau.

REKLAMA

Siekiant kuo daugiau surinkti pajamų į biudžetą, nuo kitų metų atsisakoma ir lengvatinių pridėtinės vertės mokesčio tarifų, ir kelių gyventojų pajamų mokesčio susigrąžinimo lengvatų, pavyzdžiui, nuo kitų metų ketinama nebeleisti gyventojams susigrąžinti dalies gyventojų pajamų mokesčio už įsigytą naują kompiuterį ir nuo 2009 metų imamoms būsto paskoloms.

Papildomų pajamų į biudžetą ketinama surinkti iš ketinamo įvesti automobilio naudotojo mokestį (150 litų), kurį mokėtų Lietuvoje veikiančios įmonės už kiekvieną turimą automobilį nesvarbu, kur jis būtų registruotas.

Apie tai – LNK žinių videoreportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų